Πολιτική

07/06/2021 - 11:16

Τεράστια τα προβλήματα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης - Ερώτηση στη Βουλή από την Μ. Κομνηνάκα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για τα προβλήματα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Οι συνέπειες από τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές των δημόσιων δομών υγείας εμφανίζονται με ιδιαίτερη οξύτητα μέσα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας, με τα νοσοκομεία της χώρας να ασφυκτιούν. Ενώ μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αφού όλο το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση, ενώ είχε τον απαιτούμενο χρόνο, δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης τους, με το διορισμό μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, συνεχίζει την πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας και της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος με τις συνεχείς περικοπές των κρατικών δαπανών για την υγεία. Παράλληλα έχει μετατρέψει το σύστημα υγείας σε “μίας νόσου” με πληθώρα ασθενών με άλλες παθήσεις να δέχονται πλημμελή φροντίδα και τελικά να οδηγείται ως πελατεία στον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτικό της κατάστασης αυτής είναι το παράδειγμα της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Μυτιλήνης, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Συγκεκριμένα στη ψυχιατρική κλινική υπηρετεί μόνο μια μόνιμη ψυχίατρος, η οποία είναι και η διευθύντρια της κλινικής και σε ένα χρόνο περίπου συνταξιοδοτείται και μέχρι πρότινος υπήρχε και μια ειδικευόμενη αποσπασμένη ψυχίατρος της οποίας όμως η θητεία έληξε. Σχετικά με το υπόλοιπο προσωπικό, εργάζονται δώδεκα νοσηλευτές, μία νοσηλεύτρια με ειδικότητα νοσηλευτικής ψυχιατρικής και δύο ψυχολόγοι. Η ψυχιατρική κλινική δεν έχει ούτε τραυματιοφορείς, ούτε τραπεζοκόμους και εργοθεραπευτές. Όσον αφορά τις κλίνες ο υπάρχων ελλιπής οργανισμός προβλέπει δέκα, όμως λόγω των αναγκών έχουν αναπτυχθεί δεκατρείς, γεγονός που φανερώνει την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης της κλινικής από μόνιμο και σταθερό προσωπικό, προκειμένου να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής, όπου μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, αγγίζει περίπου τις 100.000.

Επιπλέον η κλινική στεγάζεται σε ένα προπολεμικό κτίριο το οποίο είναι γεμάτο φθορές από το χρόνο και επικίνδυνο κυρίως μετά το σεισμό του 2017 και δε διαθέτει τον απαραίτητο χώρο για τον προαυλισμό των ασθενών.

Αυτά σε μια περίοδο όπου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η πλειοψηφία του λαού βιώνει την εργασιακή ανασφάλεια, τη φτώχεια και την ανεργία, αιτίες που πυροδοτούν την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων και που σε συνδυασμό με τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, του εγκλεισμού, αλλά και της αβεβαιότητας που γεννά η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας οι εισαγωγές ψυχικά ασθενών στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης:

  • Να στελεχωθεί το ταχύτερο δυνατόν με τις αναγκαίες προσλήψεις σε ιατρικό- νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμη σχέση, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.
  • Να μεταστεγαστεί άμεσα όπως για παράδειγμα στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές για τους ψυχικά ασθενείς, καθώς και να επισκευαστεί με συγκεκριμένο προγραμματισμό το υπάρχον κτίριο.

Η Βουλευτής

Κομνηνάκα Μαρία

Μοιράσου το άρθρο!