Skip to main content
|

Τι συμβαίνει με τον δρόμο Αγίας Παρασκευής - Πέτρας; Συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παραχώρησε  στις 14.12.2023 Συνέντευξη Τύπου , στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στη πορεία και τις εξελίξεις του έργου του πολύπαθου οδικού Άξονα Καλλονής-Πέτρας, ένα έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα. Οι τελευταίες καθυστερήσεις του έργου που   έχει συνδεθεί με ένα ακόμα μεγάλο έργο , το Φράγμα Τσικνιά,  προκαλούν την γενικότερη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων αρχών προκαλώντας λύπη και θυμό.

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και ΕΣΠΑ   Στρατής Κυρατζής, ενώ στο πάνελ της συνέντευξης μαζί με τον Περιφερειάρχη ήταν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αριστόβουλος Ελευθερίου και από την  Τεχνική  Υπηρεσία  της Περιφέρειας η Προϊσταμένη  Μαρία  Τσακίρη και  ο Δημήτρης Ακριώτης. 

Παρόντες στην αίθουσα ήταν επίσης ο πρώην Δήμαρχος Μολύβου Στ. Καραντώνης και ο πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  κ. Ζαφείρης.

Ο Περιφερειάρχης αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής και στα όσα επακολούθησαν μέχρι σήμερα, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση των υποχρεώσεων από πλευράς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να ξεκινήσουν οι εργασίες:

«Το έργο του δρόμου Καλλονής – Πέτρας όπως είναι ευρέως γνωστός,  αποτελείται από δυο φάσεις , η μία είναι από την διασταύρωση Αγίας – Παρασκευής μέχρι την Στύψη και η δεύτερη από κει μέσω τούνελ που θα κατασκευαστεί μέχρι και την Πέτρα. Σήμερα η συζήτηση αφορά το πρώτο κομμάτι καθώς το δεύτερο δεν έχει ακόμη προχωρήσει και στόχος μας είναι  να το ξεκινήσουμε με την μελέτη όταν θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του δρόμου. Την σημαντικότητα του έργου αυτού την γνωρίζουν όλοι οι Λέσβιοι καθώς ενώνει την Μυτιλήνη με την Βορειοδυτική Λέσβο, το πιο τουριστικό της κομμάτι και θα συνδέσει πολλές  γύρω περιοχές με τα παράλληλα έργα που σχεδιάζονται, όπως το Εφταλού – Σκάλα Σκαμνιάς  που το προχωράμε. s

Όταν αναλάβαμε την Περιφέρεια στους πρώτους μας στόχους ήταν ο δρόμος αυτός και το Μεγαλοχώρι – Αγιάσος.  Εντάξαμε   το έργο στο ΕΣΠΑ και πριν δυο χρόνια το δημοπρατήσαμε και αναδείχτηκε εργολάβος, η εταιρία Θέμελης. Και ενώ ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσει το έργο, είχαμε την εξέλιξη με το Φράγμα, η χάραξη του οποίου συνέπεσε με ένα κομμάτι 2,5 χιλιομέτρων περίπου με τον δρόμο και μας φρέναρε.

Θορυβηθήκαμε και προκαλέσαμε σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο είχε και την ευθύνη των μελετών των δυο έργων. Στην σύσκεψη παρουσία του Βουλευτού  κ. Αθανασίου και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και του Υπουργείου,  μας ελέχθη ότι το πρόβλημα προκλήθηκε λόγω κακού συντονισμού των υπηρεσιών του Υπουργείου, καθώς οι μελέτες συντάχθηκαν από δυο διαφορετικές Διευθύνσεις,  οι οποίες δεν συνεργάστηκαν.

 Εξέφρασα την δυσαρέσκεια μου και τον προβληματισμό μου για την εξέλιξη αυτή και έλαβα τις διαβεβαιώσεις από τους παράγοντες του Υπουργείου πως το θέμα θα λυθεί άμεσα, μέσα σε δυο – τρείς μήνες με την μελέτη νέας χάραξης για τον δρόμο και όλα τα διαδικαστικά που απαιτούνται.

 Από τότε, τον Γενάρη του 2022  δηλαδή, μέχρι και πριν από μερικές ημέρες που επισκέφτηκα το Υπουργείο, δεν έχει τελειώσει το θέμα και συνεχώς παίρνουμε υποσχέσεις. Ο εργολάβος προς τιμήν του ανανεώνει την προσφορά του συνεχώς, εμείς αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε το έργο στο νέο ΕΣΠΑ για να μην χαθεί η χρηματοδότηση του και περιμένουμε.

 Εκφράζω την δυσφορία μου και τον θυμό μου για αυτή την μεγάλη καθυστέρηση και ζητάω άμεσα να εγκριθούν οι μελέτες της νέας χάραξης και να ξεκινήσει το έργο. Όπως πληροφορούμε μάλιστα, το έργο του Φράγματος «παγώνει», η χρηματοδότηση των 100 εκατομμύριων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μεταφέρεται στην Θεσσαλία και αναζητείται νέα χρηματοδότηση. Αυτά τα χρήματα, τα δικαιούμαστε και αν δεν είναι να δοθούν για το Φράγμα να τα διεκδικήσουμε για άλλα έργα. Η μόνιμη δικαιολογία της κυβέρνησης όταν ζητούσα χρήματα για την Περιφέρεια για να κάνουμε έργα ήταν πως μας έχουν δώσει 100 εκατομμύρια για το φράγμα. Αυτά τα χρήματα τα θέλουμε αν δεν πάνε εκεί».   d

Παίρνοντας το λόγο ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ελευθερίου, υπογράμμισε, ότι το θέμα αφορά δύο πολύ σημαντικά έργα για τη Λέσβο, το Φράγμα Τσικνιά, με Φαραωνικές διαστάσεις που αρχικά είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις Περιβαντολλόγων και το έργο του Οδικού άξονα Αγίας Παρασκευής-Πέτρας. 

«Δυστυχώς είχαμε την ατυχία να προκύψει το γνωστό πρόβλημα και να σταματήσει η πρόοδος του έργου.  Οι τελευταίες εξελίξεις  με το πάγωμα του έργου Τσικνιά , μας κάνει να σκεφθούμε ότι μπορούν τώρα πιο γρήγορα να δοθούν οι εγκρίσεις που περιμένουμε.»

Η Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών και ο κ. Δημήτρης Ακριώτης,  στην τοποθέτησή τους αναφέρθηκαν σε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Περιφέρειας και υπογράμμισαν ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες έπραξαν όλα όσα έπρεπε και τήρησαν τις προθεσμίες απαρέγκλιτα, ενώ για τις τελευταίες καθυστερήσεις εγκρίσεων ευθύνεται καθαρά το αρμόδιο Υπουργείο.

Στο τέλος της Συνέντευξης τοποθετήθηκε ο πρώην Δήμαρχος Μήθυμνας κ. Καραντώνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το έργο είναι πολύ σημαντικό για τη Λέσβο και απασχολεί τη Τουριστική Λέσβο εδώ και 50 χρόνια.   Οι κάτοικοι έχουν δει τις σοβαρές προσπάθειες του Περιφερειάρχη. Είμαι προσωπικά ικανοποιημένος από την κίνηση να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ για να μη χαθεί, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής Πέτρας, Μήθυμνας , Ανάξου και όλης της Βόρειας Λέσβου.  Ως τοπική κοινωνία απαιτούμε να γίνει το έργο και θα στηρίξουμε τις προσπάθειες.»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις