Ξενοδοχεία στα Τοκμάκια(;) Αλλού να παν... Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων
Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για την πώληση των νήσων Τοκμάκια, συστάδα νησιών που βρίσκονται ανατολικά του Μανταμάδου. Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα http://www.privateislandsonline.com/, οι νησίδες πωλούνται αντί τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σημειώνεται μπορεί να αποτελέσει σημαντική επένδυση για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.
Υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία πρέπει να συζητήσουμε για το θέμα ως κοινωνία και ως πολιτικοί φορείς, και με αυτήν την ευκαιρία πρέπει να αναφερθούν κάποια σημαντικά στοιχεία. Πρώτο ζήτημα αποτελεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα των μικρών νησιών, ζήτημα που αποτελεί νομικό θέμα, καθώς οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες πρέπει να αποδείξουν έναντι της δικαιοσύνης ότι διαθέτουν ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας ώστε δύνανται να τα μεταπωλήσουν. Οι νησίδες πρέπει να αποτελούν δημόσια κτήση και μην γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, πόσω μάλλον σε περιοχές εθνικής ασφάλειας.
Δεύτερο ζήτημα αποτελεί η οικολογική ισορροπία των νήσων αυτών. Οι μικρονησίδες θεωρούνται εξαιρετικώς ευαίσθητα οικοσυστήματα και εάν αποσταθεροποιηθούν επέρχεται η καταστροφή τους. Το σύμπλεγμα των νησιών Τοκμάκια εντάσσονται σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας, και αποτελούν σημαντικό χώρο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου Larus audouinii , προστατευόμενου είδους που εμφανίζεται σε μικρούς αριθμούς μόνο στη Μεσόγειο, και οι λίγες ανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή σήμερα (κτηνοτροφία, ψάρεμα και μικρή τουριστική κίνηση από πλωτά μέσα) έχουν επιτρέψει την προστασία του.
Σημαντικό όμως είναι να αναφερθεί ότι τα νησιά αυτά εντάσσονται στο δίκτυο των προστατευόμενων νήσων του Αιγαίου, όπου σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 9379/2002 του υπουργείου Αιγαίου, έχουν χαρακτηριστεί ως νησίδες «ιδιαίτερου φυσικού κάλους» όπου επιτρέπεται η άσκηση μόνο παραδοσιακών δραστηριοτήτων (κτηνοτροφία, αλιεία, γεωργία και μελισσοκομία) ενώ επιτρέπεται η κατασκευή νέων οικοδομημάτων μικρής κλίμακας για λόγους εξυπηρέτησης της εθνικής άμυνας, φαροφύλαξης, αρχαιολογίας ή επιστημονικής έρευνας, πάντα βέβαια προσαρμοσμένων στο φυσικό περιβάλλον). Ένα λοιπόν από τα καλά που έκανε λοιπόν το πρώην Υπουργείο Αιγαίου ήταν και αυτό.
Ας καταλάβουν λοιπόν αυτοί που ορέγονται την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά αυτά ότι δεν επιτρέπεται. Πέρασε η εποχή του 1950 οπότε όλα επωλούντο και όλα κτίζονταν. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό ακόμα περισσότερο που σήμερα βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ανάπτυξη να είναι ισορροπημένη και βιώσιμη και να μάθουμε από τα λάθη μας της εποχής της οικοδόμησης των πάντων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναθέτουν το ζήτημα του περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης, κάτι που δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, πολύ περισσότερο σε ευαίσθητες περιοχές με μεγάλη οικολογική σημασία όπως τα νησιά μας. Το έμμεσο κόστος αυτού του παραλογισμού, για το περιβάλλον αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, είναι ήδη υψηλό και θα γίνεται ακόμη υψηλότερο στο μέλλον. Χρειάζεται λοιπόν να συζητήσουμε, όχι πώς να διατηρήσουμε τα νησιά μας ως απέραντο οικόπεδο, αλλά πώς να σχεδιάσουμε την έξοδο από τη σημερινή κατάσταση με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι Οικολόγοι Πράσινοι θα στηρίζουμε θετικές πρωτοβουλίες από οπού και εάν προέρχονται με μόνο γνώμονα τις αρχές, τις αξίες μας και το καλό των νησιών μας.
ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων