Πολιτισμός

29/01/2020 - 07:08

Απεικονίσεις του Αρίωνα στην Ευρωπαική τέχνη

O Φορέας Τουρισμού Μολύβου στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας “Αρίων” 1-7 Αυγούστου το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία 9 χρόνια στον Μόλυβο την πατρίδα του κιθαρωδού Αρίωνα, οργανώνει Ακαδημαϊκή Ημερίδα με καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο, αναπτύσσοντας έναν διάλογο για το θέμα που πραγματεύεται η ημερίδα υπό μια διεπιστημονική οπτική.

Η ημερίδα διοργανώνεται μία ημέρα πριν την έναρξη του φεστιβάλ, στις 31 Ιουλίου 2020.

 

Η ημερίδα διερευνά πτυχές της ιστορίας του Αρίωνα, του χαρισματικού μουσικού και ποιητή από τη Μήθυμνα. Παραδίδεται ότι υπήρξε ο πρώτος που ονομάτισε και δίδαξε διθύραμβο, χορικό άσμα αφιερωμένο στον Διόνυσο. Θεωρήθηκε, επίσης, ως ο μεγαλύτερος κιθαρωδός και τραγουδιστής της εποχής του. Κλασικοί συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, ο Οβίδιος, ο Υγίνος και ο Λουκιανός αφηγούνται τις περιπέτειες της ζωής του σημειώνοντας την ικανότητά του να υπερβαίνει θανάσιμους κινδύνους, με πιο διάσημο επεισόδιο τη διάσωσή του από ένα δελφίνι.

Η ποιητική παράδοση για τον Αρίωνα ενέπνευσε τις εικαστικές απεικονίσεις του. Στους νεότερους χρόνους,  από την Αναγέννηση και ένθεν, καλλιτέχνες αποτύπωσαν γεγονότα της ζωής του σε ποικίλα μέσα. Η ημερίδα θα παρουσιάσει έργα της Ευρωπαϊκής τέχνης που άντλησαν έμπνευση από την μορφή  του Αρίωνα, θα αναδείξει το πολιτιστικό, ιστορικό και κοινωνικό περιβάλλον εντός του οποίου δημιουργήθηκαν και θα διερευνήσει πως η πρόσληψη του μύθου σε διαφορετικά ερμηνευτικά επίπεδα δημιούργησε ποικίλες αναγνώσεις.

 

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν ο κορυφαίος Ισπανός  μελετητής  Fernando Marías (καθηγητής στο Universidad Autónoma de Madrid), η Eυθυμία Μαυρομιχάλη (επίκουρη καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο Jim Harris (εντεταλμένος διδάσκων επιμελητής του  Ashmolean Museum of Art and Archaeology του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης), ο José Riello (επίκουρος καθηγητής στο Universidad Autónoma de Madrid),  o δρ Rembrandt Duits (διδάσκων και αναπληρωτής διευθυντής στη φωτογραφική συλλογή του Ινστιτούτου Warburg του Πανεπιστημίου του Λονδίνου) και η δρ. Ιάνθη Ασημακοπούλου (Ακαδημαϊκή Υπότροφος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) η οποία έχει αναλάβει και την διοργάνωση της ημερίδας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την διοργάνωση του φεστιβάλ και των παράλληλων δράσεων θα βρείτε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.arionfestival.com

Μοιράσου το άρθρο!