Ιστορία και παράδοση του ούζου - 4 και 5 Αυγούστου στο Πλωμάρι
Ο Δήμος Λέσβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και ο Σύνδεσμος Ποτοποιών Λέσβου διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στο ούζο με τίτλο: «Ιστορία και παράδοση του ούζου» στη μαρίνα Πλωμαρίου, στις 4 & 5 Αυγούστου του 2012, αντί της 27-29 Ιουλίου που αναφέρεται στο Λεσβιακό καλοκαίρι. Σκοπός της εκδήλωσης, είναι να φωτίσει τη σχέση και τους δεσμούς της παραγωγής του ούζου με την παράδοση και την καθημερινή ζωή καθώς και η διερεύνηση- γνωριμία με τις ιστορικές-παραδοσιακές διαδρομές του ούζου ως προς την παραγωγή και το εμπόριο του. Ταυτόχρονα θα αναζητηθούν τρόποι περαιτέρω αξιοποίησης, διάδοσης και διαφήμισης του.
Οι διήμερες αυτές εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν γνωστά παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα της Λέσβου, θα περιλαμβάνει εισηγήσεις από ειδικούς και διακεκριμένους ομιλητές με θέματα που αφορούν τόσο τις ιστορικές- παραδοσιακές διαδρομές του ούζου στην παραγωγή και στο εμπόριο του όσο και τη συμβολή του στις κοινωνικές σχέσεις, καθώς εκθέσεις προϊόντων της Λεσβιακής γης, φωτογραφίας και παραδοσιακού υλικού των ποτοποιών Λέσβου.
Παραδοσιακοί μεζέδες ούζου θα διατίθενται από τους Αγροτοτουριστικούς Συνεταιρισμούς Γυναικών Λέσβου. Το ούζο, που είναι ο απαραίτητος σύντροφος της «παρέας» και συμβάλει στην σύσφιξη των κοινωνικών δεσμών, θα προσφέρεται δωρεάν από ποτοποιίες της Λέσβου και παράλληλα θα εκθέτουν τα προϊόντα τους. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 4 Αυγούστου και ώρα 7 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, συζήτηση σε ''στρογγυλό τραπέζι'' με τους ποτοποιούς της Λέσβου και με όλους τους αρμόδιους φορείς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτές. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσιο του Λεσβιακού καλοκαιριού.
Γυναίκες της Λέσβου αποκαλύπτουν τα μυστικά παρασκευής γευστικών ουζομεζέδων
Χορευτικό συγκρότημα Μεσοτόπου «Οι γλεντιστάδες» & ο Σόλων με την αυθεντικότητα του
------------------
η εφημερίδα Το ΒΗΜΑ γράφει:
Λίγες περιοχές στην Ελλάδα είναι τόσο πολύ ταυτισμένες με ένα προϊόν, όσο το Πλωμάρι με το ούζο. Έτσι λοιπόν οι ποτοποιοί της περιοχής το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου ετοιμάζουν μια γιορτή με τιμώμενο, το σήμα κατατεθέν της περιοχής τους.. Η διοργάνωση αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και του Συνδέσμου Ποτοποιών Λέσβου, ενώ βασικός χορηγός της είναι το «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη».
Εκτός από τους ποτοποιούς από το Πλωμάρι στη γιορτή θα συμμετάσχουν και κάποιοι από την πόλη της Μυτιλήνης. Πέρα από άφθονες - δωρεάν - ποσότητες ούζου, στη γιορτή θα υπάρχουν μεζέδες, αναδρομή στην ιστορία του προϊόντος, δυνατότητα για επισκέψεις στα αποστακτήρια της περιοχής και βέβαια μουσική και χορός. «Φέτος κατά κάποιο τρόπο η γιορτή θα είναι λιγότερο φανταχτερή, εξίσου ψυχαγωγική όμως» λέει η πρόεδρος του συλλόγου «Το Πόλιον», κυρία Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγκα. «Θα συμμετέχουν αποκλειστικά τοπικά συγκροτήματα και μουσικοί από το νησί, παρόλα αυτά περιμένουμε αρκετό κόσμο».
Πέρα από τις εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, το απόγευμα του Σαββάτου θα διεξαχθεί και μια συζήτηση στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και οι αρμόδιοι πολιτικοί φορείς και η οποία θα ασχοληθεί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ουζοπαραγωγών. Ένας κλάδος, που όπως και όλοι οι επιχειρηματίες των αλκοολούχων ποτών έχει να αντιμετωπίσει - πέρα από την μειωμένη αγοραστική δυνατότητα του κοινού - και τις διαδοχικές αυξήσεις στη φορολογία «Συγκρινόμενη με όχι πολλά χρόνια πριν, η παραγωγή μας εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη. Το 2009 οι παραγωγοί του νησιού χρησιμοποίησαν συνολικά 28 000 τόνους οινοπνεύματος. Το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 20 000» λέει ο κ. Μανώλης Συρέλλης μέλος του Δ. Σ. του Συνδέσμου Ποτοποιών Λέσβου και ιδιοκτήτης της ποτοποιίας «Ούζο Πλωμαρίου Δημητρίου Γιαννατσή». Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες του νησιού καταβάλλουν περίπου 30 εκ. ευρώ το χρόνο στο ελληνικό κράτος μόνο από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης».
Πάντως και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι ουζοπαραγωγοί της Λέσβου παραμένουν ένας κλάδος με δυναμική και διεθνή παρουσία. Το ούζο που παράγεται στη Λέσβο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής αγοράς ενώ την ίδια στιγμή έχει και σημαντική παρουσία στο εξωτερικό. «Αυτή τη στιγμή το ούζο του νησιού μας εξάγεται σε περίπου 30 χώρες» λέει ο κ. Συρελλής. «Στη συγκεκριμένη λίστα δεν υπάρχουν μόνο χώρες με έντονο ελληνικό στοιχείο, αλλά και φαινομενικά "παράξενοι" εξαγωγικοί προορισμοί, όπως η Μαλαισία και η Χιλή» καταλήγει.