Πολιτισμός

27/02/2024 - 18:29

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΚΟΥΛΜΠΑΡΑΣ ΚΑΙ ΚΙΟΣΚΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ «ΤΟ ΚΙΡΚΙΝΕΤΣΙ»

 

Τοποθετήθηκε σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας η καινούργια προτομή του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών,  στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά

 

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», ο ήρωας Βασίλης Παπαγιάννης, ο Ταγματάρχης του Τάγματος των Λέσβιων  στο 5ο Σύνταγμα του Αρχιπελάγους  που έπεσε μαζί με εκατοντάδες άνδρες από τη Λέσβο στη Μάχη του Σκρά στις 17 Μαΐου του 1918, «επέστρεψε» σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι. Εκεί όπου  η προτομή του είχε αρχικά στηθεί με έρανο ανάμεσα σε επιζήσαντες αλλά και οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών Λέσβιων συμπολεμιστών του.

Ακολούθησε η μεταφορά του στα μεταπολεμικά χρόνια στο πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου όπου και βανδαλίστηκε και καταστράφηκε. Καταστρεμμένη στέκει ακόμα στο πάρκο πραγματική ντροπή για τη Μυτιλήνη του σήμερα.

Ο Σύλλογος των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας νέας προτομής. Η περιφέρεια βορείου Αιγαίου αποδέχτηκε την πρόταση. Και με απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και της τότε Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αναστασίας Αντωνέλλη ανατέθηκε σε δυο νέους γλύπτες από τη Λέσβο, στο Γιάννη Καλάργαλη και στον Κώστα Παυλιδέλλη να τη φιλοτεχνήσουν.

 Η μαρμάρινη, από Πεντελικό μάρμαρο, προτομή στήθηκε σήμερα Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι. Με την ελπίδα του ευπρεπισμού της και της λειτουργίας της ως πραγματική πλατεία και δημόσιος χώρος πρασίνου.

Τη διαδικασία της τοποθέτησης της προτομής από τους δυο γλύπτες, της οποίας τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν σε ειδική τελετή στις 17 Μαΐου ανήμερα της επετείου της Μάχης του Σκρά, παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας καθώς και ο Στρατηγός Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ Γρηγόρης Μπουντλιάκης.

 

Μοιράσου το άρθρο!