Πολιτισμός

29/05/2015 - 16:06

Όποιος προλάβει το Κάστρο (Μυτιλήνης) πήρε ....

tyle="text-align: justify;"> Με αφορμή άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Πέμπτης 28ης Μαΐου 2015 της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου» με τίτλο: «Στον αέρα το Λεσβιακό Καλοκαίρι», που αφορά σε δηλώσεις του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Κώστα Αστυρακάκη σχετικά με τον κίνδυνο μη πραγματοποίησης του συνόλου των εκδηλώσεων του Λεσβιακού καλοκαιριού και με τη διαδικασία παραχώρησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
Στη μακροχρόνια και αγαστή συνεργασία της με τον τέως Δήμο Μυτιλήνης και νυν Δήμο Λέσβου η πρώην αρμόδια 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ουδέποτε επέδειξε αρνητική στάση στο ζήτημα της παραχώρησης προσωρινής χρήσης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητάς της για τη διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του καθιερωμένου από τον Δήμο θεσμού του Λεσβιακού Καλοκαιριού.
Ωστόσο, η παραχώρηση των συγκεκριμένων χώρων είναι μια διαδικασία που προβλέπει τη γνωμοδότηση του ανώτατου γνωμοδοτικού οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, δηλαδή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Για την έγκρισή της υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις βασιζόμενες στην κείμενη Αρχαιολογική Νομοθεσία (Ν. 3028/2002, άρθρο 46, ΦΕΚ 1189/ Β/10-04-2012, ΦΕΚ 3046/Β/30-12-2011, άρθρο 8, παρ1 &2, άρθρο 11 και 648/Β/7-3-2012), για την οποία η πρώην αρμόδια 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχε ενημερώσει επί σειρά ετών εγγράφως τον Δήμο Λέσβου. 
Με την ίδια νομοθεσία αναφαίρετο δικαίωμα στην παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μεμονωμένων μνημείων διατηρούν πολιτιστικοί σύλλογοι, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ιδιώτες, εφόσον ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων είναι ποιοτικός και δεν προσβάλλει την ιστορικότητα των προς παραχώρηση μνημείων.
Τα αιτήματα για την παραχώρηση των μνημείων είναι επίσης γνωστό στους φορείς διοργάνωσης εκδηλώσεων ότι θα πρέπει να υποβάλλονται έγκαιρα, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν, στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, η οποία οφείλει να διαβιβάσει αυτά στην αρμόδια Διεύθυνση του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και ακολούθως στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. 
Για το τρέχον έτος υπήρξαν αιτήματα από την ΕΤΑΛ, τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου αλλά και Πολιτιστικούς Συλλόγους και ιδιώτες για την παραχώρηση μνημείων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Εφορείας μας, μεταξύ άλλων του Κάστρου της Μυτιλήνης, του Φρουρίου του Μολύβου και του Τσαρσί Χαμάμ στη Μυτιλήνη. Τα αιτήματα υποβλήθηκαν στην Εφορεία, ήδη από τις αρχές του έτους και διαβιβάστηκαν άμεσα στην Κεντρική Υπηρεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., όπως προβλέπεται από την προαναφερθείσα Νομοθεσία. 
Όσον αφορά στο αίτημα του Δήμου Λέσβου, το οποίο περιήλθε στην Υπηρεσία μας τον μήνα Μάιο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.
Αντιλαμβανόμενοι και σεβόμενοι την ανησυχία του Δήμου Λέσβου για το μέλλον των εκδηλώσεων του τρέχοντος έτους θέλουμε να τονίσουμε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου δεν είναι αντίθετη ούτε αρνητική προς τις ποιοτικές εκδηλώσεις του Δήμου. Ωστόσο, οφείλει να αντιμετωπίζει στο πνεύμα της ισονομίας συνολικά τα αιτήματα που περιέρχονται σε αυτή για την παραχώρηση χώρων εν προκειμένω χωρίς να παρεκκλίνει από την ισχύουσα νομοθεσία με κύριο και πρώτιστο μέλημά της την προστασία των μνημείων. 
 
 
                                                                                      Ο Προϊστάμενος της Εφορείας 
                                                                                       Αρχαιοτήτων Λέσβου                                                                                                                                                                                                   
                                             
       
 
                                                                                          Παύλος Τριανταφυλλίδης
                                                                                      ΠΕ Αρχαιολόγων με Βαθμό Β ΄    

Η απάντηση του κ. Τριανταφυλλίδη (που αξίζει να σημειωθεί μέχρι τώρα έχει να δείξει εξαιρετικό έργο στο νησί) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προκλητική. Δεν μπορεί ο Δήμος Λέσβου να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με ιδιώτες και άλλους φορείς νησιού μας. Δεν μπορεί ο Δήμος Λέσβου που συντηρεί , φροντίζει , προστατεύει το χώρο του Κάστρου να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με  όλους τους άλλους.

Αν ο κ. Τριανταφυυλίδης δεν γνωρίζει την ιστορία του "Λεσβιακού Καλοκαιριού" ας ρωτήσεις να μάθει.

Σε τελική ανάλυση το Κάστρο Μυτιλήνης ΔΕΝ ανήκει σε καμία αρχαιολογία , σε κανένα φορέα... Ανήκει στη Λέσβο , ανήκει στους δημότες ! ! !

Ας κυριαρχήσει επιτέλους η λογική ! 

 

Διαβάστε επίσης:

Η Αρχαιολογία εμπόδιο στο "Λεσβιακό Καλοκαίρι 2015" - Παραχώρηση Κάστρου σε ιδιώτες !

 

Μοιράσου το άρθρο!