Συναυλία Grup Yorum στις 7 Μάη στην Μυτιλήνη
Συναυλια Grup Yorum
7 Μαΐου στο Πανελλήνιο Ωρα 20:00
Απο την Ανατολία μέχρι την Ανταρκτική
και απο την Ανταρκτική ως την Mυτιλήνη.
Tο GRUP YORUM, από το 1985 όπου ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα, αποτελεί έναν ακούραστο συνοδοιπόρο, έναν λυρικό αφηγητή των λαϊκών αγώνων στην Τουρκία. Εδώ και 33 χρόνια, θέτοντας την μουσική τους στην υπηρεσία της αντίστασης, μετατρέπουν σε τραγούδι την ομορφότερη όλων των τεχνών: την τέχνη του αγώνα. Την τέχνη του οραματισμού, της αλληλεγγύης, του δίκιου, της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας. Και το μήνυμα αυτής της τέχνης, που μέσω της μουσικής ταξιδεύει απρόσκοπτα απ’ άκρη σε άκρη στην Τουρκία αλλά και σε ολόκληρη τη γη, μας υπενθυμίζει τα καθήκοντα του προλεταριακού διεθνισμού και του επαναστατικού αγώνα.
Παίζουν παλιά αντάρτικα, πολιτικά, φιλοσοφικά και λαϊκά τραγούδια, εξιστορούν περιπέτειες μεγάλων λαϊκών ηρώων και απαγγέλλουν ποιήματα επικηρυγμένων ποιητών.
Μέσα στο πολιτιστικό κέντρο Idil, στην Κωνσταντινούπολη, γράφουν τα τραγούδια, όπου η λαϊκή παράδοση συναντά την στρατευμένη τέχνη, γίνονται πρόβες και μαθήματα σε νεαρούς μουσικούς της γειτονιάς με κλασικά και παραδοσιακά όργανα και διαμορφώνονται σχήματα μικρών και μεγάλων μουσικών συνόλων, όπως χορωδία και ορχήστρα.
Το συγκρότημα δέχεται συνεχόμενες κατασταλτικές επιθέσεις, εδώ και 40 χρόνια μέχρι σήμερα από το φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν, με πολλά από τα μέλη του να βρίσκονται στις φυλακές, αλλεπάλληλες αστυνομικές επιδρομές στο πολιτιστικό τους κέντρο, σπάσιμο των μουσικών οργάνων τους και απαγόρευση των συναυλιών τους.
Απέναντι σε αυτή τη προσπάθεια φίμωσης από το φασιστικό καθεστώς του ΑΚΡ, πριν 2 χρόνια τα μέλη του ξεκίνησαν απεργία πείνας μέχρι θανάτου, για να μπορούν να κάνουν τις συναυλίες τους, στις οποίες είχαν φτάσει να συγκεντρώνουν μέχρι και 1 εκατομμύριο του λαού που τις παρακολούθησε.
Στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου , το 2020, έπεσαν μάρτυρες 2 μέλη του συγκροτήματος, η τραγουδίστρια Helin Bölek και ο μπασίστας Ibrahim Gökçek. Δώσαν τη ζωή τους στον αγώνα για δικαιοσύνη ενάντια στη φίμωση, τις απαγορεύσεις, τα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις. Γι’αυτό και αποτελούν πλέον τους καπεταναίους των 7 νοτών, σύμβολα της επαναστατικής και στρατευμένης τέχνης, σύμβολα της αντίστασης των λαών της Τουρκίας και όλου του κόσμου.
Οι αθάνατοι αγωνιστές, ξεσκέπασαν το φασισμό, προκάλεσαν την κοινή γνώμη να καταγγείλει και κάλεσαν τον λαό και τα κινήματα να ενωθούν. Κατάφεραν, όχι, μόνο να σπάσουν το φόβο και να δώσουν ελπίδα και λύση στους λαούς, αλλά να μεταφέρουν τον αγώνα τους στα τέσσερα σημεία της γης. Να θυμίσουν την αλήθεια και να εμπνεύσουν.
Ελάτε να τραγουδήσουμε μαζί τα τραγούδια της αντίστασης που μας ένωσαν.
Διεθνές Μέτωπο Τέχνης-Ελληνική Επιτροπή