Πολιτισμός

21/07/2020 - 13:28

Τα «Ροδαφνίδια» δίνουν νέο brand στον Κόλπο Καλλονής

Προγραμματική Σύμβαση Δήμου Δυτικής Λέσβου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Την απρόσκοπτη συνέχιση της σπουδαίας αρχαιολογικής έρευνας που διεξάγεται εδώ και χρόνια στο Λισβόρι και την λεκάνη του Κόλπου της Καλλονής, επισφραγίζει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, προετοιμάζοντας το έδαφος για την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, από την αρχή της θητείας του, συνεργάστηκε στενά με την Υπεύθυνη των ανασκαφών στα περίφημα «Ροδαφνίδια», Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Νένα Γαλανίδου προκειμένου να συνεχιστεί η αποκάλυψη της Παλαιολιθικής Λέσβου και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται αυτή η συνεργασία να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ειδικότερα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υπογράφοντας Προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αναλαμβάνει να καλύψει μέρος των εξόδων για τη συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας, τη μελέτη και δημοσίευση των αρχαιολογικών ευρημάτων και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης για τα έτη 2021-2023. Ακόμη θα προσφέρει υλικοτεχνική υποδομή, θα διαθέσει χώρους εργασίας και γενικά θα συνδράμει όπου μπορεί για να ενισχύσει το σημαντικό έργο του Πανεπιστημίου. Ενισχύοντας παράλληλα τη μετέπειτα διάχυση της γνώσης στο κοινό μέσα από ειδικές δράσεις όπως συνέδρια, ομιλίες, συνεντεύξεις Τύπου, δημοσιεύσεις αλλά και μουσειακές εκθέσεις με κορωνίδα αυτών εκείνη που θα φιλοξενηθεί μέσα στο 2021 στο Μουσείο «Μπενάκη». 

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η έρευνα που διεξάγεται τα τελευταία επτά χρόνια στο Λισβόρι, έχει αναδείξει ευρήματα 500.000 ετών, μεταξύ αυτών δεκάδες σπάνια κοπτικά εργαλεία λαξευμένα σε λίθο, δίνοντας τη σαφή ένδειξη ότι η ιστορία της Ευρώπης μπορεί να ξεκίνησε από τον κόλπο της Καλλονής!

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε για τη συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης:

«Η αρχαιολογική έρευνα στην ευρύτερη πια περιοχή Λισβορίου – Πολιχνίτου και Βατερών εκτός από την αρχαιολογική της σημασία στην κατεύθυνση ενίσχυσης και της γνώσης μας για την ιστορία του τόπου μας, έχει σαφώς και πολλές άλλες προοπτικές. Ο κόλπος της Καλλονής χάρη στις μέχρι τώρα έρευνες, θεωρείται πια σημείο κομβικής σημασίας για την παγκόσμια πρώιμη αρχαιολογία. Η πρόοδος της έρευνας είναι σίγουρο πως θα ενισχύσει τη θετική εικόνα του νησιού στην παγκόσμια κοινότητα μέσω της δημοσιοποίησης των νέων πορισμάτων της έρευνας και δύναται να δώσει ένα νέο brand στον Κόλπο της Καλλονής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση στης προσπάθειάς μας να προσελκύσουμε επισκέπτες. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την κυρία Γαλανίδου προσωπικά, η οποία θα συνεχιστεί και κάθε μέρα θα γράφει και μία νέα σελίδα ιστορίας». 

 

Μοιράσου το άρθρο!