Πολιτισμός

15/10/2013 - 20:28

Τελετή Μνήμης και Τιμής για τους πολεμιστές της Λεσβιακής Φάλαγγας στο Πλωμάρι

style="text-align: justify;">Τελετή τιμής και μνήμης, για τους πρωτεργάτες και τους πολεμιστές της Λεσβιακής Φάλαγγας, ετοιμάζει για τις 8 Νοεμβρίου, η «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος».
 
Όπως αναδείχθηκε από λεύκωμα «Λέσβος 1912-2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας» και του δίωρου ντοκιμαντέρ «Απελευθέρωση Λέσβου-Λήμνου», που εξέδωσε η «Λέσχη», μεταξύ των πρωτεργατών της απελευθέρωσης, συγκαταλέγεται και η «Λεσβιακή Φάλαγγα», ένα στρατιωτικό σώμα, που συγκροτήθηκε στην Αμερική από Λέσβιους εθελοντές, με πρωτοβουλία του Πλωμαρίτη Ευστρατίου Αθανασιάδη, ντύθηκε και εξοπλίστηκε με δικές τους δαπάνες και ήρθε στην Ελλάδα να πολεμήσει για την απελευθέρωση του νησιού τους.
 
Την ιστορία της «Λεσβιακής Φάλαγγας», την έγραψε η κυρία Κωνσταντίνα Βακά-Κυριαζή, η οποία μετά από έρευνες, ταυτοποίησε τουλάχιστον 122 από τους εθελοντές αυτού του στρατιωτικού σώματος.
 
Το δ.σ. της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου, με τον οποίο ήρθε σε επαφή διοργανώνει στις 8 Νοεμβρίου, επέτειο της λεσβιακής απελευθέρωσης, τις ακόλουθες εκδηλώσεις.
 
Το πρωί, μετά την λειτουργία στον ΄Αγιο Νικόλαο, θα τελεσθεί μνημόσυνο των πρωταγωνιστών και μαχητών της «Λεσβιακής Φάλαγγας», στο οποίο έχουν παρακληθεί να μετάσχουν και οι ιερείς των άλλων εκκλησιών του Πλωμαρίου.
 
Στις ένδεκα, στην αίθουσα της «Λέσχης Πλωμαρίου», μετά από χαιρετισμό του προέδρου της Ξενοφώντα Μαυραγάνη, η κυρία Βακά-Κυριαζή, θα αναπτύξει το ιστορικό ίδρυσης και δράσης, του πατριωτικού αυτού σώματος. Την ομιλία της κυρίας Βακά, θα πλαισιώσουν απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου Πλωμαρίου, με τους διευθυντές και τους καθηγητές των οποίων έχει συνεννοηθεί το δ.σ.
 
Η όλη εκδήλωση θα τελειώσει με λιτή δεξίωση, με προϊόντα του τοπικού γυναικείου αγροτοσυνεταιριστικού τελείται, όπως είναι φυσικό στο Πλωμάρι , έχουν κληθεί εκπρόσωποι όλων των αρχών και των πολιτιστικών φορέων του νησιού, επειδή στόχος του εορτασμού είναι να καταδειχθεί και να κατανοηθεί το ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι το Πλωμάρι και οι Πλωμαρίτες, συγκαταλέγονται μεταξύ των πρωτεργατών της απελευθερωτικής διαδικασίας, πράγμα που δεν είναι τουλάχιστον ευρύτερα γνωστό.
Στο μεταξύ αποφασίσθηκε να εκδοθούν τα ποιήματα του Γιώργου Ζεϊμπέκη, πλωμαρίτη δάσκαλου και ποιητή.
 
Ο Γιώργος Ζεϊμπέκης, ήταν αυτός που εκφώνησε τον επίσημο λόγο, όταν στις 10 Νοεμβρίου 1912, μετά την κατάληψη του Πλωμαρίου από μοίρα του ελληνικού στόλου, εψάλη δοξολογία τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, με την παρουσία του συνόλου του πλωμαρίτικου λαού.
 
Τα διάσπαρτα ποιήματα του Γ. Ζεϊμπέκη, σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της Μυτιλήνης, συνέλεξε ο γνωστός μελετητής και ποιητής Άρης Καλάργαλης και θα εκδοθούν, εντός του έτους ελπίζεται με δαπάνες της «Λέσχης».
 
Εξ άλλου κυκλοφόρησε η επιστημονική επετηρίδα της μητροπόλεως Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου «Αγία Σιών», την οποία διευθύνει ο δρ. Αθανάσιος Καλαμάτας, με τα πρακτικά του πανελλήνιου συνεδρίου «Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Η περίπτωση του Βενιαμίν Λεσβίου», που οργάνωσε το 2008 η «Λέσχη», με την επιστημονική διεύθυνση του τμήματος φιλοσοφίας της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 
Η έκδοση αυτή θα παρουσιασθεί προσεχώς στη Μυτιλήνη και στην Αθήνα, με την παρουσία του χορηγού μητροπολίτη κ. Ιακώβου, του καθηγητή φιλοσοφίας Παναγιώτη Νούτσου, πρωτεργάτη του συνεδρίου, του διευθυντή της επετηρίδας δρ. Αθανασίου Καλαμάτα, του προέδρου του συνδέσμου φιλολόγων δρ. Παναγιώτη Σκορδά και εκπροσώπων της «Λέσχης».
 

Μοιράσου το άρθρο!