Πολιτισμός

15/02/2016 - 19:29

Τι συνδέει το Γιώργο Νταλάρα με την Αγιάσο Λέσβου;

yle="text-align: justify;">Η χθεσινή συναυλία (Κυριακή 14/02/2016)  αλληλεγγύης  στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με το Γιώργο Νταλάρα μας θύμισε για άλλη μια φορά ότι αυτός ο τόπος έχει γνωρίσει την προσφυγιά και επομένως έχει έναν ακόμη λόγο να ανοίγει την αγκαλιά τους σε όσους φθάνουν στο νησί μας.

 
Να όμως που η σχέση του Γιώργου Νταλάρα με την προσφυγιά και τη Λέσβο δεν ήταν μόνο η χθεσινή συναυλία… Όπως είπε ο καλλιτέχνης η μητέρα του η Σουλτάνα (μωρό ήταν τότε)  ήρθε στο νησί μας όπως ακριβώς έρχονται σήμερα οι πρόσφυγες.  Από τη Σμύρνη στη Λέσβο. Αυτό που αποκάλυψε (και ίσως δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα) είναι ότι τότε η οικογένεια της μητέρας του φιλοξενήθηκε για δύο μήνες από οικογένεια στην Αγιάσο.  
Στη συνέχει αναχώρησαν για την Αθήνα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, εκεί όπου μεγάλωσε η μητέρα του.
 
"Η δική τους ιστορία  (σ.σ. των προσφύγων) είναι η δική μου ιστορία"  είπε δύο φορές κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Γιώργος Νταλάρας.
 
 Από τα στοιχεία της  βιογραφίας του Γ. Νταλάρα διαβάζουμε για τη μητέρα του: 
Ο  Γιώργος Νταράλας γεννιέται  το 1949 στο Αμερικανικό Νοσοκομείο, ένα κοκκινωπό κτίσμα που δεσπόζει ανάμεσα στις προσφυγικές παράγκες της Κοκκινιάς. Πατέρας του, ο Λουκάς Νταράλας, όμορφος άνθρωπος, καλοφτιαγμένος, με λεπτό μουστακάκι, ρεμπέτης μέχρι το μεδούλι. Ερωτεύτηκε τη γυναίκα του, Σουλτάνα (το γένος Χριστοδούλου), μια πληθωρική Σμυρνιά με τσαγανό και βαμμένα χείλη, μες στο νοσοκομείο, εκεί που γυρνούσε με την κομπανία του διασκεδάζοντας τους αρρώστους. Είχε χάσει το ένα πόδι της (την είχε χτυπήσει το τραμ και επί Κατοχής επιλέγουν να τη «θεραπεύσουν» διά του ακρωτηριασμού), αλλά εκεί, στο κρεβάτι του πόνου, βρήκε άνδρα και παντρεύτηκε. 
 
Η οικογένεια Νταράλα ζει μέσα στη φτώχεια. Ο πατέρας του, συνεπής στον μύθο του ρεμπέτη που δεν είναι φτιαγμένος για σπίτι, ανοίγει μια μέρα την πόρτα και την «κάνει». Έρχεται κάθε δύο-τρία χρόνια και μετά ξανά φευγάτος. Γερμανία. Βέλγιο, Γαλλία, σπέρνει καινούργιες οικογένειες ανά την Ευρώπη.
 
 Στο βιβλίο του Ζαμπέτα διαβάζουμε για την κυρα-Σουλτάνα  το παρακάτω απόσπασμα που δείχνει τη στενή σχέση που είχε ο Γ. Νταλάρας με τη μητέρα του:  
"Ο Νταλάρας ειναι 25-30 χρόνια τραγουδιστής, τραγουδάει απο το 1965 στις μπουατ και με το Μητσακη έκανε τότε "Στην εποχη του Παγκαλου". .Μου τον είχε φέρει πριν η μανά του έμενα, στα ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ η μάνα του η κυρα-Σουλτάνα, και μου είπε: το παιδάκι μου Ζαμπετα, βοήθησε το εσυ που προωθείς νεους. Πολύ ευχαρίστως λέω αλλά με ποια εταιρεία έχει επαφή;
Με την ODEON μου λέει. Φύγε της λέω, φύγε δεν εχω παρτίδες με τον Μάτσα, αφού ειναι στον Ματσα δε μπορώ να κάνω τίποτα. Ευτυχώς έπεσε στα χεριά του Μητσάκη μετα και πήγε μπροστά."
 
 
Οι ευχαριστίες του Δημάρχου για τη χθεσινή συναυλία: 

Μοιράσου το άρθρο!