Πολιτισμός

22/01/2011 - 09:30

Βιβλίο:Η θέση της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων – Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου. Σεμινάριο 37. «Η θέση της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» (Επιμέλεια: Χριστίνα Αργυροπούλου-Παναγιώτης Σκορδάς), εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, Αθήνα 2010, σελ. 415

Τον Νοέμβριο του 2009 (12-14 Νοεμβρίου) ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου φιλοξένησε στη Μυτιλήνη το 36ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων που είχε ως θέμα του τη «Θέση της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Οι εισηγήσεις αυτού του Συνεδρίου κυκλοφόρησαν πρόσφατα σ’ έναν τόμο με την επιμέλεια της Χριστίνας Αργυροπούλου και του Παναγιώτη Σκορδά.

Στις 415 σελίδες του περιέχονται οι 38 εισηγήσεις του Συνεδρίου μοιρασμένες σε 4 ενότητες με τους παρακάτω τίτλους: Η ιστορία του μαθήματος της Λογοτεχνίας (προγράμματα σπουδών, διδακτικά βιβλία κ.ά.), Η θεωρία της Λογοτεχνίας και η διδακτική του μαθήματος, Εναλλακτικές διδακτικές προτάσεις, Λογοτεχνία και άλλα διδακτικά αντικείμενα.

Μερικά από τα ονόματα των συγγραφέων του τόμου είναι: Γιάννης Παπακώστας, Χριστίνα Βέικου, Τασούλα Καραγεωργίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Χριστίνα Αργυροπούλου, Αλεξάνδρα Λαμπράκη-Παγανού, Χρυσάνθη Κουμπάρου, Λίνα Κουντουρά, Γεώργιος Παγανός, Μαρία Πεσκετζή, Αγάθη Γεωργιάδου, Ανθούλα Δανιήλ, Ζωή Μπέλλα, Κώστας Ακρίβος, Ζωή Κατσιαμπούρα κ.ά.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις και δύο με ιδιαίτερο λεσβιακό ενδιαφέρον: Παναγιώτης Σκορδάς, «Μια συζήτηση στο περιοδικό Λόγος της Μυτιλήνης (1953) για τους νέους, τη λογοτεχνία και την εκπαίδευση» και Στρατής Αναγνώστου, «Ανέκδοτες επιστολές και ποιήματα του Στράτη Μυριβήλη από το μακεδονικό μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Πρωτόλειο υλικό για τη Ζωή εν Τάφω. Μια πρώτη προσέγγιση και ένα παράδειγμα διδακτικής αξιοποίησης».

Στις εισαγωγικές σελίδες του τόμου δημοσιεύονται η εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κ. Αναστάσιου Στέφου και ο Χαιρετισμός της Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων κ. Γεωργίας Κούμα.

Στο τέλος δημοσιεύεται η συνόψιση των εργασιών του Συνεδρίου από την Γενική Γραμματέα της Π.Ε.Φ. κ. Γεωργία Χαριτίδου.

 

Μοιράσου το άρθρο!