Skip to main content
|

Χτίζει παραδοσιακούς πέτρινους φούρνους στη Λέσβο... επιμένει στην παράδοση

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 

Ο παραδοσιακός πέτρινος φούρνος κοσμούσε κάθε αυλή σπιτιού, τα παλιότερα χρόνια, γιατί ήταν ένα απαραίτητο εργαλείο για την παρασκευή ψωμιού και φαγητού για το κάθε νοικοκυριό και φυσικά αποτελούσε ένα μοναδικό στολίδι. Κάθε πρωί οι νοικοκυρές τοποθετούσαν "¨αστβές" και ξύλα για να βάλουν φωτιά στο φούρνο και όταν αυτή "κόπαζε", τραβούσαν τη στάχτη μπροστά στο στόμιο και τοποθετούσαν το φαγητό ή το ζυμωμένο ψωμί στο κέντρο, όπου ψηνόταν αργά και σταθερά, διατηρώντας όλα τα αρώματα που έβγαζαν τα αγνά υλικά τους. Το ψήσιμο στον ξυλόφουρνο είναι φυσικά και μια πολύ υγιεινή επιλογή.

Ο Γρηγόρης Ζαγκούλης ασχολείται με παντός είδους οικοδομικές εργασίες και ειδικεύεται στο χτίσιμο πέτρας. Το χτίσιμο του παραδοσιακού πέτρινου φούρνου αποτελεί μια ιδιαίτερη τέχνη, την οποία έμαθε απο τον πατέρα του.

Η διαδικασία κατασκευής

Τα κύρια δομικά συστατικά του φούρνου είναι η πέτρα και τα πυρότουβλα. Η διαδικασία κατασκευής ξεκινάει με τη δημιουργίας μιας βάσης απο σκυρόδεμα (μπετό). Οι παλιότεροι τεχνίτες δεν είχαν αυτή την πολυτέλεια και έχτιζαν απευθείας πάνω στο χώμα. Η βάση κρίνεται πλέον απαραίτητη, γιατί ο πετρόχτιστος φούρνος φέρει μεγάλο βάρος και μ΄αυτό τον τρόπο τον "σιγουρεύουμε" αποφεύγοντας τυχόν ρήγματα στο μέλλον. Στη συνέχεια, χαράζουμε το μέγεθος του φούρνου και ξεκινάμε το χτίσιμο με πέτρα, ενώ παράλληλα οριοθετούμε και το εσωτερικό του δαπέδου. Το χτίσιμο του εσωτερικού δαπέδου εως ένα σημείο θυμίζει "πηγάδι", το οποίο στη συνέχεια γεμίζουμε με άμμο θαλάσσης και στρώνουμε με πυρόπλακες. Η θαλάσσια άμμος είναι ένα ιδιαίτερο υλικό λόγω της πυκνότητας της που μας βοηθάει στο να μην απορρέει η θερμότητα και να διατηρείται υψηλή θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 Έπειτα, κατασκευάζουμε το στόμιο του φούρνου και το φουγάρο για την εξαγωγή της φωτιάς και του καπνού, ενώ χτίζουμε το "θολωτό" με πυρότουβλα. Χτίζουμε με πέτρα το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι να περάσουμε την οροφή του θολωτού και γεμίζουμε πάλι με άμμο τα τοιχώματα. Τελειώνοντας, σκεπάζουμε με κεραμίδια .

 

Ο Γρηγόρης Ζαγκούλης μιλώντας στο Lesvonews.net τονίζει:  " Νιώθω ιδιαίτερα τυχερός που γνωρίζω τα "μυστικά" της κατασκευής ενός παραδοσιακού πέτρινου φούρνου γιατί πρόκειται για μια ιδιαίτερη τέχνη που δυστυχώς χάνεται στο πέρασμα των χρόνων. Φιλοδοξώ ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να επιστρέψουν στον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος, αφου είναι και πολύ υγιεινός και ελπίζω οι επόμενες γενιές να ασχοληθούν μ αυτή την τέχνη, ώστε να μην παραγκωνιστεί και χαθεί εντελώς."

Για επικοινωνία:

Γρηγόρης Ζαγκούλης Παντός Είδους Οικοδομικές Εργασίες Μεσότοπος Λέσβου

Τηλ. 2253096227, 6997114563 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία