Συνεντεύξεις

14/06/2012 - 08:59

Debate στο Lesvosnews: 5 υποψήφιοι Βουλευτές απαντούν σε 5 ερωτήσεις

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες  το Lesvosnews.net φιλοξενεί το πρώτο διαδικτυακό debate που γίνεται στη Λέσβο.
  • 5 υποψήφιοι Βουλευτές  της Λέσβου απαντούν σε 5 ερωτήσεις
  • 5 υποψήφιοι Βουλευτές για τις 3 έδρες του Νομού Λέσβου.
Οι 3  Βουλευτές  που είχαν εκλεγεί  στις  6  Μαΐου 2012 ( Π. Βογιατζής - Δ.Καραγιάννης - Γ.Ζερδελής ) καθώς και οι πρώτοι στη λίστα του ΠΑΣΟΚ ( Ν.Σηφουνάκης ) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ( Σ. Γαληνός ) απαντούν σε 5  κοινές ερωτήσεις. Μέσα από τις απαντήσεις των 5 υποψηφίων Βουλευτών διακρίνονται καθαρά οι διαφορές που τους χωρίζουν και τα ελάχιστα σημεία σύγκλισης. (Σημείωση: Οι απαντήσεις των υποψηφίων Βουλευτών παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά)

Ερώτηση 1

Τι σημαίνει η δαιμονοποίηση και η εξαγγελλόμενη από κάποιες πολιτικές δυνάμεις καταγγελία του Μνημονίου; Τι σημαίνει επίσης η έξοδος της χώρας απ’ την Ε.Ε. και απ τη ζώνη του Ευρώ; τη στιγμή μάλιστα που, από όσα καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις , τουλάχιστον το 80% του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή μας.

Βογιατζής Παύλος  - Νέα Δημοκρατία: Η δαιμονοποίηση και η εξαγγελλόμενη από κάποιες πολιτικές δυνάμεις καταγγελία του Μνημονίου, αποτελεί μέρος της εικόνας ενός σύγχρονου νεοέλληνα, που αδυνατώντας να προσαρμοσθεί στα νέα ελληνικά και παγκόσμια δεδομένα, επιλεγεί μια «τσαμπουκαλίδικη» στάση απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα και διλλήματα για τη χώρα μας, πιστεύοντας ότι έτσι εκφράζει την «ελληνική λεβεντιά» και παραφράζοντας το γνωστό «…του έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει…» οδηγεί την Ελλάδα στο περιθώριο και την απομόνωση.

Αν οι έλληνες πολίτες επιλέξουν κάτι τέτοιο (πράγμα που δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση, μιας και όπως αναφέρατε τουλάχιστον το 80% του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή στην Ευρώπη και το ευρώ), οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες -και σε ένα βαθμό απρόβλεπτες- για την ήδη κλονισμένη οικονομία της  χώρας μας.  Σκεφτείτε όλα όσα γνωρίζουμε εδώ και 30 χρόνια στην καθημερινότητά μας, σε σχέση με την Ε.Ε. (ευρωπαϊκά προγράμματα, επιδοτήσεις, ΕΣΠΑ, κλπ.), θα φύγουν ξαφνικά από τη ζωή μας… Σίγουρα αυτό, δεν το θέλουν οι έλληνες.

Είναι καιρός να αποκτήσουμε συνείδηση πολιτών κι όχι «ελληναράδων» αντιδραστικών.

Γαληνός Σπύρος - Ανεξάρτητοι Έλληνες:Δεν βλέπω καμία δαιμονοποίηση κανενός μνημονίου. Τα μνημόνια είναι νόμοι του κράτους που ψηφίστηκαν από τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο και όσους βουλευτές μπόρεσαν να εκβιάσουν κατά τρόπο ιταμό. Αυτό το ξέρω προσωπικά καλύτερα από τον καθένα! Αυτοί οι νόμοι έχουν παράξει σαφή, συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ανεργία σε βαθμό που δεν είχαμε ούτε μετά την κατοχή, εξαφάνιση επιχειρήσεων, κατάσχεση των αποθεματικών των Ταμείων, των Νοσοκομείων και των Πανεπιστημίων, εξαθλίωση των συνταξιούχων, μετανάστευση ως «δραπέτευση» του επιστημονικού δυναμικού της Χώρας και μία πρωτοφανή στα Παγκόσμια χρονικά ύφεση.

Αντιθέτως, αυτό που έχει δαιμονοποιηθεί είναι τα περί εξόδου της χώρας από το Ευρώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες άλλες ανοησίες. Το 80% είναι υπέρ της ΕΕ και του Ευρώ, αλλά ταυτόχρονα καταψήφισε τα δύο Μνημόνια και τους νόμους που τα ακολουθούν στις εκλογές της 6ης Μαΐου! Ο λαός δεν είναι ανόητος! Γνωρίζει πολύ καλά ότι τόσο η Ελληνική πολιτική όσο και η Ευρωπαϊκή όχι μόνο μπορούν να αλλάξουν αλλά και να αποκτήσουν έναν προσανατολισμό που να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ως τον μοναδικό δρόμο διαχείρισης της κρίσης. Όταν χρωστάς μαζεύεις τις περιττές δαπάνες αλλά πρωτίστως δουλεύεις.  Αυτό μας έκοψαν τα μνημόνια με την ύφεση που προκάλεσαν. Αντί να μας βοηθήσουν να δουλέψουμε παραπάνω, μας πήραν και τα εργαλεία που είχαμε!  Αυτό ναι, είναι δαιμονικό! Ιδίως όταν συνοδεύεται από απαιτήσεις όπως η υποθήκευση του… εδάφους της Χώρας και κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής! Ακόμη και αυτών που τυχόν ανακαλυφθούν στο μέλλον! Τότε πια δεν μιλάμε για δαιμονική πολιτική αλλά για δόλια!

Ζερδελής Γιάννης - ΣΥΡΙΖΑ: Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, μόνο με τους εφαρμοστικούς νόμους του 2ου Μνημονίου, μείωσε δραστικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενοποίησε τα επικουρικά ταμεία για να αρπάξει τα αποθεματικά αυτών που είναι πλεονασματικά και άλλαξε τον χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης από δημόσιο σε ιδιωτικό, με τη θέσπιση του ατομικού λογαριασμού για κάθε ασφαλισμένο, στα πρότυπα της Χιλής του Πινοσέτ, με τελικό στόχο την πλήρη κατάργηση της επικουρικής σύνταξης. Επιπλέον, η μνημονιακή συγκυβέρνηση ακρωτηρίασε την περιουσία των ασφαλιστικών Ταμείων, μέσω του ληστρικού κουρέματος των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης στα πλαίσια του PSI+, που στοίχισε στα Ταμεία περίπου 13 δισ. ευρώ.Την ώρα που η κρίση και η ανέχεια ωθεί τον κόσμο μαζικά στο δημόσιο σύστημα υγείας (αύξηση προσέλευσης 30%), αυτό αποδιαρθρώνεται και συρρικνώνεται δραματικά, λόγω των αιματηρών μνημονιακών περικοπών των δημόσιων δαπανών υγείας.

Με πετσοκομμένους τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και ανεξόφλητα τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, είναι ορατός ο κίνδυνος ολοσχερούς κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας σε λίγους μήνες. Ήδη νοσοκομεία κλείνουν ή υπολειτουργούν. Τα διαθέσιμα κρεβάτια περιορίζονται. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά, εξοπλισμό και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών διαμορφώνουν συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων και της περίθαλψης των ασθενών.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε ολόκληρες σελίδες με τα «αποτελέσματα» της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, που οδηγεί εκατομμύρια πολίτες στην ανεργία, την  φτωχοποίηση, στην απόγνωση και πολλούς και πολλές στην αυτοκτονία. Εάν εσείς αυτό το λέτε απλά «δαιμονοποίηση» του μνημονίου, τότε μάλλον αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την πραγματικότητα.

Αυτές οι μνημονιακές πολιτικές, είναι που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.Γιατί κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί, ότι μπορεί μια χώρα ανέργων, με διαλυμένο το σύστημα υγείας, την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια, με χιλιάδες άστεγους και πεινασμένους, θα μπορούσε να σταθεί ως Ευρωπαϊκή χώρα.Σε αυτά τα πλαίσια ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταθέσει στην ελληνική κοινωνία την μόνη δυνατή και ρεαλιστική πρόταση, που από τη μια μεν εγγυάται ότι θα μπει φρένο στην εξαθλίωση της κοινωνίας απομακρύνοντας ταυτόχρονα τους όποιους κινδύνους μπορεί να υπάρχουν, για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εξαιτίας αυτής της μνημονιακής πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνητικό του πρόγραμμα, θέτοντας τρεις βασικούς και άμεσους στόχους, αναλαμβάνει την ευθύνη και εγγυάται::

1. την υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής, 2. τη σταθεροποίηση της οικονομίας, για την αποτροπή ακόμη πιο μαζικής και ακόμη μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής, 3. την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας, με τον περιορισμό της γενικευμένης ανασφάλειας και τη διαμόρφωση ορατών θετικών οικονομικών και κοινωνικών προσδοκιών και προοπτικών.

Καραγιάννης Δημήτρης - ΚΚΕ:Πρώτο. Το μνημόνιο πάει μαζί με τη δανειακή σύμβαση, είναι οι όροι για τη χορήγηση του δανείου και αφορά όχι μόνο τα όργανα της Ε.Ε αλλά και τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Δεύτερο. Βλέπουν μόνο το συγκεκριμένο «μνημόνιο» και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι το πιο βαρύ μνημόνιο είναι αυτό που λέγεται «Συνθήκη του Μάαστριχτ» που ψηφίσανε μαζί «ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και το πληρώνει ο λαός». «Μνημόνιο» επίσης είναι η κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) που έκλεισε τα τρία εργοστάσια ζάχαρης (και εισάγουμε από τρίτες χώρες) και που βάζει ποσοστώσεις στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος για να μας πουλάνε οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τη δικιά τους παραγωγή.

Τι σημαίνει αλήθεια μέσα στην Ε.Ε;

  • Ένας στους δυο (52,5%) νέους μέχρι 25 χρονών άνεργος.
  • Το 80% των συνταξιούχων να προσπαθεί να «ζήσει» με συντάξεις από 300-500 ευρώ το μήνα.
  • Να επιδοτούμε βιομηχανίες για να μεταφερθούν σε άλλες χώρες με ακόμα φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
  • Να απαγορεύεται στα ναυπηγεία να χτίζουν καράβια
  • Στους κτηνοτρόφους να παράγουν (ποσοστώσεις)
  • Οι ελαιώνες μας να εγκαταλείπονται
  • Τα ψαροκάικα να κόβονται
  • Ατέλειωτος ο κατάλογος με τα «επιτεύγματα» της ένταξης στην Ε.Ε

Κι όμως τρομοκρατούν τον κόσμο ότι η έξοδος από την Ε.Ε είναι καταστροφή. Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι καταστροφή τι είναι;Ας σκεφτούμε πιο ψύχραιμα και κυρίως ταξικά. Έξοδος από την Ε.Ε αλλά σε συνδυασμό με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της στην εξουσία, με οργάνωση της λαϊκής οικονομίας από τους ίδιους τους παραγωγούς του πλούτου θα είναι πράγματι καταστροφή για …τους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους, τους μεγαλέμπορους, τους εφοπλιστές και ταυτόχρονα ένα καινούργιο αισιόδοξο ξεκίνημα για τους εργάτες, τους αγρότες, το λαό μας συνολικά, για τη νεολαία.

Σηφουνάκης Νίκος - ΠΑΣΟΚ:Ας είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι . Είναι αλήθεια πως ο λαός μας δυστυχώς βιώνει μια πολύ δύσκολη έως και τραγική πραγματικότητα στην προσπάθεια που γίνεται για να επιβιώσει η χώρα  από την  οικονομική κρίση. Είναι αλήθεια επίσης ότι  συμφέροντα εσωτερικά και εξωτερικά, επενδύουν είτε στην διάλυση της Ευρωζώνης , είτε στον εξοβελισμό από αυτή, της χώρας μας.

Είναι λογικό λοιπόν μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνει η Ελληνική οικογένεια και στις θυσίες που έχει υποστεί,  στις  φωνές της  απελπισίας, για τις πολιτικές που έχουν επιβάλλει οι δανειστές μας,  να επενδύουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις  υποτίθεται αντίθετες – ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες κ.τ.λ.  Αυτές οι δυνάμεις δημιουργούν και επενδύουν σ’ ένα αριστεροδέξιο εθνικισμό, χωρίς  πολιτική ιδεολογία που  δημιουργεί πολιτικό φανατισμό.

Η ιδεολογία της καταγγελίας της δανειακή σύμβασης είναι επικίνδυνη. Προβλέπεται όμως η  επανεξέταση ανά τρίμηνο των όρων της. Υπάρχουν πράγματι σημαντικά περιθώρια για αναπροσαρμογές. Όμως  μονομερείς ενέργειες αυτές τις ώρες από τον «αδύναμο κρίκο της αλυσίδας» που είναι  η Ελλάδα δεν θα λειτουργήσουν προς το συμφέρον της, θα είναι καταστροφή. Πιστεύω πως η Ελλάδα με τις θυσίες του  λαού της είχε κατακτήσει μια σεβαστή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει «πάρει με το σπαθί της» την ένταξη της στο Ευρώ. Είναι έγκλημα να  ακυρώσουμε προσπάθειες δεκαετιών.

Δυστυχώς και το ξέρουμε όλοι, υπάρχουν εκτός συνόρων κύκλοι κερδοσκόπων , υπάρχει ένα χρηματοοικονομικό κατεστημένο που πορεύεται ανεξέλεγκτο και δεν διστάζει να οδηγεί χώρες σε χρεοκοπία ή να κάνει διαρκή κερδοσκοπικά  παιχνίδια στις πλάτες των λαών. Γι΄αυτό η χώρα πρέπει να πορευτεί με σύνεση , σωφροσύνη και υπομονή, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο,  από κανένα «γεράκι των αγορών,  οι μεγάλες κατακτήσεις της χώρας με την συμμετοχή στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερώτηση 2

Μπορεί σήμερα με την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία ένα κράτος να επιβιώσει χωρίς τον εξωτερικό δανεισμό; Μπορεί η Ελλάδα; Όσοι καλλιεργούν και επαγγέλλονται την επιστροφή στην ευμάρεια, έχουν λύση για το πως θα καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού μας;

Βογιατζής Παύλος  - Νέα Δημοκρατία:  Καμία σύγχρονη χώρα δεν έχει αποφύγει τον εξωτερικό δανεισμό και καμία χώρα (ούτε καν η Αμερική) δεν έχει προϋπολογισμό χωρίς δημόσιο έλλειμμα (λιγότερο ή περισσότερο). Όσοι επαγγέλλονται την επιστροφή στην ευμάρεια, εξαπατούν διπλά τον ελληνικό λαό και γιατί δεν έχουν τρόπο να την επαναφέρουν (εκτός αν μας ξαναπούν «λεφτά υπάρχουν») και γιατί εκείνη η ευμάρεια ήταν τελικά επίπλαστη, αφού βασιζόταν σε υπέρογκους δανεισμούς, που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση.

Ο μοναδικός τρόπος οικονομικής ανάκαμψης είναι η ανάπτυξη και η σταδιακή μείωση του ελλείμματος, με την ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη σταδιακή μείωση του κρατισμού. Αλλιώς οδεύουμε προς μοντέλα της δεκαετίας του ’50, π.χ. Αλβανία του Ενβέρ Χότζα, Βόρεια Κορέα κλπ.

Γαληνός Σπύρος - Ανεξάρτητοι Έλληνες: Μπορεί κανείς να μου απαντήσει που και πώς σταματάει ο δανεισμός; Αντιλαμβάνομαι τον δανεισμό για μία παραγωγική επένδυση που θα δουλέψει και θα αποπληρώσει το δάνειο. Αντιλαμβάνομαι τον δανεισμό για την κάλυψη ενός ελλείμματος του προϋπολογισμού, αφού η οικονομία όταν λειτουργεί, μπορεί να αυξήσει τους ρυθμούς της και να προσφέρει αυξημένα φορολογικά έσοδα στο Κράτος, μέσα από την αρχή περισσότερα προϊόντα άρα περισσότερες εισπράξεις φόρων. Εδώ όμως έχουμε μία Χώρα και μία οικονομία που δεν λειτουργούν λόγω των μνημονίων και της ύφεσης που αυτά προκάλεσαν. Ανέφερα στην προηγούμενη απάντηση ότι μας πήραν τα «εργαλεία» Τώρα σας λέω ότι ούτε άλλα, πιο «χρήσιμα» μας δίνουν. Αντίθετα μας ζητάνε και το «μαγαζί»

Υπό αυτές τις συνθήκες για ποιο δανεισμό μιλάμε; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει σοβαρά ότι η Ελλάς θα ανθίσει αν γεμίσει ο τόπος ταξί, φορτηγά και φαρμακεία; Αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδος; Εκτός κι αν ο στόχος είναι τελικά το «μαγαζί» Στην περίπτωση αυτή ο μοναδικός τρόπος να το αποκτήσει ο δανειστής, είναι να σε υπερχρεώσει και ταυτόχρονα να στο κλείσει για να μην δουλέψει και να μην εξοφλήσει τα χρέη του!

Άραγε γι αυτό η κ Μέρκελ ούτε που θέλει καν να ακούσει για επενδύσεις και ανάπτυξη, ενώ την υποθήκη της Χώρας, έδαφος και πλουτοπαραγωγικές πηγές, την επέβαλλε; Για ποιόν λοιπόν δανεισμό συζητάμε; Πού σταματάει και πως αποπληρώνεται;

Ζερδελής Γιάννης - ΣΥΡΙΖΑ:  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «επαγγέλλεται, επιστροφή στην ευμάρεια». Δεν ισχυριζόμαστε πως λεφτά υπάρχουν. Δεν θα καταφεύγαμε ποτέ σ’ αυτή τη χυδαιότητα. Ο ελληνικός λαός δεν ζητά χρήματα ως επαίτης. Ζητά εργασία για να αποκτήσει τα προς το ζην. Ζητά να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του. Διαβεβαιώνουμε όμως ότι πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν. Χωρίς τις στυγνές περικοπές του Μνημονίου.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Έχουν δικαίωμα στο όνειρο να ζήσουν με αξιοπρέπεια στην πατρίδα μας, έχουν δικαίωμα στην ελπίδα. Εμείς καλούμε όλο τον λαό να ενωθεί, με λογισμό και μ’ όνειρο, για να ανοίξουμε δρόμο στην ελπίδα.

Οι τρεις άμεσοι στόχοι θα επιτευχθούν με την εφαρμογή του εκπονημένου σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη ρεαλιστική, αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Το σχέδιο προβλέπει τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατ’ ελάχιστον στο επίπεδο του 43% –έναντι μείωσης κάτω του 36% του ΑΕΠ ως συνέπεια του Μνημονίου– και, κατά μέγιστο, στο σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης, του 46%.Η προσαρμογή που προτείνουμε θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα (δηλαδή +4% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τετραετίας (με στόχο αύξηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο).Αυτό προϋποθέτει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος.

Καραγιάννης Δημήτρης - ΚΚΕ:  Το ζήτημα δεν είναι αυτός καθαυτός ο «εξωτερικός δανεισμός» αλλά οι όροι του και ο προορισμός των δανείων, και στον καπιταλισμό και μάλιστα στο ανώτατο στάδιό του σου επιβάλλονται και τα δυο. Η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, απαλλαγμένη από τη ντόπια οικονομική ολιγαρχία και τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ε.Ε, ΝΑΤΟ) μπορεί να πετύχει όρους οικονομικής συνεργασίας αμοιβαία επωφελείς με άλλες χώρες με στόχο την ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας για λογαριασμό του λαού της που παράγει και όλο τον πλούτο.

Η προ κρίσης «ευμάρεια» δεν ήταν για όλους. Ούτε για τους εργάτες, ούτε για τους αγρότες, αν εκτός από την πλουτοκρατία επωφελήθηκαν και ορισμένοι επιτήδειοι η εικόνα δεν αλλάζει. Δεν είναι ευμάρεια οι εργαζόμενοι να έχουν κατακτήσει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Πάντως όσοι εμπιστευθούν είτε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του Ευρωμονόδρομου με την αυταπάτη ότι θα επανέλθουν στην προ κρίσης κατάσταση θα απογοητευτούν. Η όποια ανάπτυξη πετύχουν θα είναι μέσα από σκληρή λιτότητα για τους εργαζόμενους προκειμένου να γίνει δήθεν «η οικονομία μας ανταγωνιστική».

Σηφουνάκης Νίκος - ΠΑΣΟΚ:Κοιτάξτε ο δανεισμός είναι όπως και να το κάνουμε ένα στοιχείο κίνησης και μόχλευσης των οικονομιών διεθνώς . Το θέμα είναι αν γίνεται ή όχι κατάχρηση και αν μέσω ενός υπερβολικού και άσκοπου δανεισμού υποθηκεύεις στο τέλος την ίδια την χώρα και το μέλλον των πολιτών της.

Δέστε την Ισπανία, μεγάλη και ισχυρή χώρα, έφθασε εκεί που ήταν η Ελλάδα αρχές του 2010, δανείζεται με επιτόκιο 7%. Πρόβλημα δανεισμού έχουν και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Σ’ αυτές τις χώρες όμως υπάρχει πολιτική εθνική συνεννόηση και όχι δημοκοπία.

Γνωρίζοντας την ιστορία της  πατρίδας μας, τα όσα τραγικά βίωσε  ο Ελληνικός λαός,  Εμφύλιος, δικτατορία, οικονομική ανέχεια, κανείς δεν μπορεί να επαγγέλλεται την «στροφή προς το ένδοξο παρελθόν».  Δεν επιτρέπεται να προπαγανδίζεται ξανά επιστροφή στο  δρόμο της ακινησίας,  της  σπατάλης της  επίδειξης πλουτισμού, την κατάχρηση του δημόσιου χρήματος.

Οι κοινωνίες ποτέ δεν έπαψαν και ούτε θα πάψουν να εργάζονται  για πρόοδο , για κοινωνική και οικονομική ευημερία. Αυτό θα έλεγα είναι μια  νομοτέλεια.  ‘Ολη η εξέλιξη της ανθρωπότητας είναι βασισμένη πάνω σε αυτό.

Υπάρχουν και οι «μαύρες περίοδοι» όπως αυτή που ζούμε τώρα,  όπως αυτή που βίωσαν οι κοινωνίες στη μεγάλη κρίση του 29.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε , ώστε να μπορέσουμε πάλι ή να μπορέσει η νέα γενιά να πάει μπροστά, είναι πως πρέπει να αλλάξουμε και την νοοτροπία μας και κυρίως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Χρειάζεται τομή, αποφασιστικότητα, αυστηρότητα για την επαναλειτουργία και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης..

Ερώτηση 3

 Από όσο δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία και σ’ αυτές τις εκλογές, από κανένα κόμμα. Το κόμμα σας και σεις τι θέση έχετε; Τι εκτιμάτε λοιπόν θ α υπάρξει Κυβέρνηση ή θα οδηγηθούμε για τρίτη φορά στην κάλπη;

Βογιατζής Παύλος  - Νέα Δημοκρατία: Όσο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, τόσο από το εκλογικό αποτέλεσμα της 6/5/2012 όσο και από τις δημοσκοπήσεις, εκτιμούμε ότι πράγματι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία για κανένα κόμμα από τις εκλογές της 17/6/2012 και αυτό εφόσον αποτελεί τη θέληση του ελληνικού λαού, για τη Νέα Δημοκρατία είναι σεβαστό. Γι’ αυτό και εμείς προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να συνδράμουμε στη δημιουργία κυβέρνησης μετά τις 6 Μαϊου. Ο ελληνικός λαός υπέδειξε σε όλους μας (με την ψήφο του) ότι θέλει να συνεργαστούμε ΟΛΟΙ προς μία και  μοναδική κατεύθυνση: τη σωτηρία της πατρίδας μας.

Δυστυχώς, δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ για διαφορετικούς λόγους (πάντως σίγουρα ψηφοθηρικούς) επέλεξαν να «σφυρίζουν αδιάφορα» οδηγώντας τη χώρα στην ακυβερνησία, την ανασφάλεια και την εξαθλίωση των ελλήνων πολιτών, με κορυφαία συνέπεια την ανεπάρκεια φαρμάκων για χιλιάδες ανθρώπους,  που κρέμεται η ζωή τους από αυτά. Θα μου πείτε αυτό μόνο έφταιξε; Όχι βέβαια. Όταν όμως δεν έχεις κυβέρνηση και εκπροσώπους πώς να διαχειριστείς μια τέτοια εξέλιξη, πώς να παλέψεις για την επανόρθωση αυτής της άδικης και απάνθρωπης συνέπειας, πώς να πάρεις πρωτοβουλίες και αποφάσεις που θα μας βγάλουν από αυτό το αδιέξοδο;

Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να πιστεύω ότι την επομένη των εκλογών, όσοι έβαζαν «τρικλοποδιές» στο σχηματισμό κυβέρνησης την προηγούμενη φορά, θα επιδείξουν τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα και θα βάλουν το εθνικό συμφέρον και το ΕΜΕΙΣ πάνω από το ΕΓΩ τους και τη ματαιοδοξία τους.

Γαληνός Σπύρος - Ανεξάρτητοι Έλληνες:Στην παρούσα συγκυρία, ακόμη και αν ένα κόμμα επιτύχει αυτοδυναμία θα του είναι αδύνατον να κυβερνήσει μόνο του. Εμείς έχουμε μιλήσει για Εθνική Κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα αναλάβει το τιτάνιο έργο της ανασυγκρότησης της Χώρας. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μία τέτοια Κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε κυβερνητικές ευθύνες εφόσον μας ζητηθεί από τον λαό δια της ψήφου του.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μην πάμε σε τρίτες εκλογές. Το μήνυμα είναι σαφές από την 6η Μαΐου. Βρείτε τα σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση! Αυτή τη φορά αυτό θα γίνει!

Ζερδελής Γιάννης - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς από τη φύση μας δεν είμαστε μια πολιτική δύναμη αυτάρεσκη, μια πολιτική δύναμη που θέλει μόνη της να προχωρά από όποια θέση κι αν βρεθούμε την επόμενη των εκλογών, είτε με λιγότερους από 151 είτε και με περισσότερους από 151. Θα επιδιώξουμε συνεργασίες, και κυρίως με τις δυνάμεις της Αριστεράς.   

Και βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διεκδικούμε τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση των ποσοστών μας. Αντιθέτως, εξηγούμε στον ελληνικό λαό ότι όσο πιο δυνατός είναι την Κυριακή το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στο λαό, τόσο περισσότερο αυτοδύναμος θα είναι ο λαός μας την επόμενη ημέρα, διότι τη δύναμη αυτή θα την αξιοποιήσουμε για να διαπραγματευθούμε με πιστωτές, με εταίρους, για να συγκρουστούμε με μεγάλα συμφέροντα μέσα και έξω από τη χώρα. Άρα λοιπόν όσο πιο δυνατοί είμαστε το βράδυ των εκλογών, τόσο μεγαλύτερη αυτοδυναμία θα έχει ο λαός μας σ' αυτή την προσπάθεια.

Εμείς τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς τις θέλουμε ως κυβερνητικούς εταίρους, όχι μονάχα για να βρούμε ένα στήριγμα, να τσοντάρουν κι αυτοί ώστε να μας βοηθήσουν να έχουμε πλειοψηφία. Τις θέλουμε γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι αυτό είναι αναγκαίο στην προσπάθειά μας.

Στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος απευθυνθήκαμε πάρα πολλές φορές. Θα απευθυνθούμε και μία ακόμα. Θα το κάνουμε και μετά τις εκλογές.  Τους θέλουμε κυβερνητικούς εταίρους, όχι μόνο γιατί τους χρειαζόμαστε αλλά γιατί πιστεύουμε ότι ένα ιστορικό κόμμα όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι αδιανόητο να λείπει παντελώς, να απουσιάζει από αυτές τις ιστορικής σημασίας διεργασίες για το λαό μας, από αυτή την ιστορική διαδικασία χειραφέτησης του λαού μας.

Και απέναντι στη Δημοκρατική Αριστερά εμείς θέλουμε καθαρές κουβέντες και απευθυνόμαστε στην ηγεσία της, διότι αν θέλετε ο κόσμος που ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ίσως και διαφορετική κουλτούρα. Μπορεί να μην εκπλαγεί σε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης.

Έχει ξανασυμβεί αυτό, αλλά ο κόσμος που ακολουθεί τη Δημοκρατική Αριστερά έχει άλλη πολιτική και οργανωτική κουλτούρα. Θέλει να ξέρει τι ρότα χαράσσει η ηγεσία. Δεν μπορεί να μας το πει την επόμενη των εκλογών. Από τώρα, από πριν τις εκλογές τους καλούμε να ξεκαθαρίσουν αν την επομένη των εκλογών θέλουν κυβέρνηση συνέχειας του μνημονίου ή κυβέρνηση Αριστεράς. Εμείς πιστεύουμε ότι ο κόσμος που τους ακολουθεί λαχταρά κυβέρνηση της Αριστεράς, και υπ’ αυτή την έννοια σας λέω ότι θα επιμείνουμε. Περιμένουμε συγκεκριμένες τοποθετήσεις και απαντήσεις. Και κ. Παπαδημητρίου, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπορεί κανείς να μιλά για κυβερνήσεις οικουμενικού αχταρμά. Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις ο λαός μας απαιτεί ξεκάθαρες κατευθύνσεις.

Καραγιάννης Δημήτρης - ΚΚΕ: Κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει αντικειμενικά αφού το σύνολο των κομμάτων εκτός ΚΚΕ συμπίπτουν στις στρατηγικές τους, δηλαδή οι πολιτικές τους δεν ξεφεύγουν χιλιοστό από τις κατευθύνσεις, από τα πλαίσια, από την πολιτική της Ε.Ε. Κάλλιστα μπορούν να τα βρουν από τη ΔΗΜΑΡ ως το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Αν εξαιρείται η «Χ.Α» είναι για δεοντολογικούς λόγους και όχι γιατί κινείται «εκτός συστήματος» όπως εξαπατά τμήμα της νεολαίας. Η «Χ.Α» είναι όχι απλά συστημική δύναμη, αλλά δημιούργημά του. Θεωρώ λοιπόν ότι κυβέρνηση θα υπάρξει. Τώρα αν θα χαρακτηρίζεται κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, «δεξιά» ή «αριστερά» μικρή αξία έχει. Η ρότα της θα είναι προδιαγεγραμμένη. Στις ράγες της Ε.Ε θα κινείται, αντιλαϊκά μέτρα θα παίρνει προκειμένου να σωθεί το σύστημα.

Σε μια τέτοια κυβέρνηση που το καλύτερο που τάζει είναι ότι «δεν θα μειωθούν παραπέρα μισθοί και συντάξεις» (αλήθεια υπάρχει περιθώριο για παραπέρα μειώσεις;) το ΚΚΕ δεν έχει καμία θέση. Δε θα ξεπουλήσει τους εργαζόμενους, την αγροτιά, τη νεολαία για κυβερνητικά οφίτσια

Σημείωση το «…δεν θα μειωθούν παραπέρα μισθοί και συντάξεις…» που ισχυρίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μη το παίρνετε και τοις μετρητοίς…

Σηφουνάκης Νίκος - ΠΑΣΟΚ:Μια νέα εκλογική αναμέτρηση, η τρίτη κατά σειρά μέσα σε 2-3 μήνες, θα έχει πολύ μεγάλες συνέπειες για την  οικονομία,  την  κοινωνική συνοχή, για την Ευρωπαική και Διεθνή αξιοπιστία μας.  Νέες εκλογές σημαίνουν όχι απλά αδιέξοδα , αλλά πλήρη κατάρρευση , λόγω των έκτακτων συνθηκών που ζει η χώρα.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ , είναι απολύτως σαφής. Πρέπει την επόμενη των εκλογών να σχηματιστεί Κυβέρνηση Εθνικής Συνευθύνης και Συνεννόησης, στην οποία να μετέχουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας  και που βεβαίως δεν αμφισβητούν τον  Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Μια τέτοια  κυβερνητική προσπάθεια  θα έχει ως κεντρικό μέλημα την ανασυγκρότηση της οικονομίας , την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής που έχει δεχθεί πλήγματα λόγω  των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας και την πλήρη διασφάλιση της χώρας στη ζώνη του Ευρώ.

Πιστεύω πως  οι υπεύθυνες  πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως των ιδεολογικοπολιτικών διαφορών τους , έχουν πλήρως κατανοήσει την ανάγκη να υπάρξει μια σταθερή διακυβέρνηση  τετραετίας  για την χώρα. Το ΠΑΣΟΚ ως τρίτος ισχυρός πόλος θα είναι ο ρυθμιστής και εγγυητής της σταθερότητας.

Ερώτηση 4

 Ο Λεσβιακός Λαός ακούει για έργα , αλλά έργα δεν βλέπει. Τι γίνεται με το ΕΣΠΑ, τι γίνεται με τους οδικούς άξονες Καλλονής – Ερεσού και Καλλονής –Πέτρας; Επηρεάζεται η πορεία τους απ την γενικότερη οικονομική κρίση;

Βογιατζής Παύλος  - Νέα Δημοκρατία: Το ΕΣΠΑ αποτελεί τη μοναδική πηγή για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στη χώρα μας. Παραμένει όμως μέχρι σήμερα, 3,5 χρόνια πριν την ολοκλήρωσή του, αναξιοποίητο. Οι λόγοι της καθυστέρησης είναι πολλοί. Η γραφειοκρατία παραμένει βασικός ανασταλτικός παράγοντας, η προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε ο Καλλικράτης έχει σαν αποτέλεσμα να αναζητούνται μέχρι σήμερα οι αρμοδιότητες, οι απαλλοτριώσεις παραμένουν άλυτο πρόβλημα στα οδικά έργα. Στην κατάσταση αυτή έρχονται να προστεθούν τα σοβαρά προβλήματα στον κλάδο των κατασκευών, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η κρίση στον τραπεζικό κλάδο.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στα νησιά μας. Σημαντικά έργα που προγραμματίσαμε, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, τα προηγούμενα χρόνια, όπως π.χ. οι οδικοί άξονες Καλλονή – Σίγρι, Ντίπι - Πλωμάρι, Πηγή - Λάμπου Μύλοι, η Παράκαμψη Άγρας κλπ, ο εκσυγχρονισμός & η επέκταση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, η ολοκλήρωση των υποδομών σε δίκτυα αποχέτευσης – βιολογικών καθαρισμών, παρότι έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να υλοποιούνται. Ενώ, άλλα αναπτυξιακά έργα όπως η βελτίωση των λιμενικών υποδομών στο Σίγρι και τον Αη Στράτη, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών στον αερολιμένα Μυτιλήνης, η βελτίωση του οδικού άξονα Καλλονή – Πέτρα κλπ, παραμένουν μπλεγμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, χωρίς ακόμη να έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Τα έργα αυτά θα βελτιώσουν τις βασικές υποδομές στα νησιά μας, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την τοπική οικονομία. Γι’ αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, με βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία.

Γαληνός Σπύρος - Ανεξάρτητοι Έλληνες:Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση! Η Λέσβος είχε υψηλόβαθμη υπουργική παρουσία τα τελευταία δυόμισι χρόνια, τον κ Ν. Σηφουνάκη. Το ΕΣΠΑ όμως δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί έγκαιρα  για τη Λέσβο. Ενέταξε το Αεροδρόμιο, αλλά κι αυτό έμεινε στα χαρτιά.

Ο Καλλικράτης κατέστρεψε κάθε έννοια τοπικής αυτοδιοίκησης στο νησί αλλά ψηφίστηκε τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο βέβαια και από τον κ Σηφουνάκη, για να μη χαλάσει  όπως ο ίδιος δήλωσε το χατίρι  της… Ρόδου! Μα τελικά που πολιτεύεται; Εδώ ή στη Ρόδο;

 Η πολυδιαφημισμένη από τον ίδιο μελέτη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών έμεινε στα συρτάρια. Για το οδικό δίκτυο  Περιφερειάρχης και Δήμαρχος προσπαθούν ασταμάτητα , δεν υπάρχει όμως Κρατική  μέριμνα. Η παρουσία της Κυβέρνησης γινόταν αισθητή μόνο δια εξαγγελιών και συνεντεύξεων.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου αφέθηκαν στην τύχη τους.

Ναι μεν επηρεάζει η οικονομική κρίση αλλά και αυτή την δημιουργούν ενέργειες όπως η καθολική απαγόρευση δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, με μοναδική εξαίρεση τα αμιγώς αγροτικά καταλύματα και τα  μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Αποτέλεσμα, η καταστροφή κάθε ιδιωτικής περιουσίας μέσα σε μια νύχτα, με μοναδική διέξοδο την πώλησή της για ένα κομμάτι ψωμί, πλέον, στους μεγαλοξενοδόχους και σε όσους θα θέλανε να αντιπροσωπεύσουν μεγάλες διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων.

Ζερδελής Γιάννης - ΣΥΡΙΖΑ:  Μάλλον για ακόμα μια φορά, αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την πραγματικότητα. Εμείς αυτό που βλέπουμε, είναι ότι υπάρχουν στη Λέσβο, περίπου 9.000 άνεργοι, εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν τα βασικά, χιλιάδες που δεν έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο.

Γνωρίζουμε χιλιάδες πολίτες της Λέσβου που έχουν αποφασίσει να μην αγοράσουν πετρέλαιο τον χειμώνα, συνταξιούχους που δεν έχουν να περάσουν το μήνα. Όποιος λοιπόν αυτήν ακριβώς την περίοδο, τάζει στους πολίτες «μεγάλα έργα» σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή των πολιτών, είτε βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα είτε τους κοροϊδεύει κατάμουτρα.

Καραγιάννης Δημήτρης - ΚΚΕ: Ότι γίνεται και με το δρόμο για Πλωμάρι, με τους βιολογικούς καθαρισμούς, με τα έργα άρδευσης, με την αντιπλημμυρική προστασία, με την αντισεισμική θωράκιση, κ.λ.π.

Κι΄ όμως και ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα απαραίτητα για την ποιότητα της ζωής του λαού μας και για τη βελτίωση της παραγωγής που θα μπορούσαν ταυτόχρονα ν΄ ανακουφίσουν από την ανεργία τον κλάδο των κατασκευών και της οικοδομής παραμένουν είτε «κολλημένα» είτε εκτός οπτικού πεδίου γιατί και όσα «χρήματα υπάρχουν» διατίθενται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των Τραπεζών.

Σηφουνάκης Νίκος - ΠΑΣΟΚ: Αρκεί να κάνει κανείς την διαδρομή Μυτιλήνη  - Καλλονή για να δει ένα οδικό άξονα σύγχρονο, που στα 2,5 χρόνια, χάρις στην αδιάκοπη εργασία μας γίνεται πραγματικότητα.  Αυτή το ποιοτικό έργο θ α φθάσει μέχρι το Σίγρι στα τρία επόμενα χρόνια.

Στα τέλη του καλοκαιριού ξεκινά η υλοποίηση της  ολοκλήρωσης της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ». Ανατέθηκε μετά την δημοπρασία στον μειοδότη εργολάβο ο άξονας ΚΑΛΛΟΝΗ-ΣΙΓΡΙ, ήτοι το μεγαλύτερο έργο μετά το 1912.

Ο άξονας ΚΑΛΛΟΝΗ-ΠΕΤΡΑ δημοπρατείται,  το Εφετείο έγινε, η Μαρίνα Μυτιλήνης λειτούργησε από τον ΕΟΤ  μόλις γίναμε κυβέρνηση και ανατέθηκε η οριστική λειτουργία της μετά από διεθνή διαγωνισμό. Το νέο νοσοκομείο και η ανάπλαση του Βοστάνειου γίνεται πραγματικότητα, το έργο δημοπρατείται. Ναι  εργάσθηκα, εργασθήκαμε εντατικά και στη Λέσβο γίνονται τεράστια έργα, όταν στην άλλη Ελλάδα τα μεγάλα έργα είναι ακινητοποιημένα.

Η τριετία 2009-2012 για την Λέσβο ιστορικά θα ονομασθεί των μεγάλων έργων.

Ερώτηση 5

Και οι πέντε, βάσει του προηγούμενου εκλογικού αποτελέσματος είστε «εν δυνάμει» διεκδικητές των 3 βουλευτικών εδρών στον Νομό Λέσβου. Τι μηνύματα λαμβάνετε έως τώρα, θα παραμείνει η θα ανατραπεί η σειρά κατάταξης;

Βογιατζής Παύλος  - Νέα Δημοκρατία:Στις 6 Μαϊου ο ελληνικός λαός επέλεξε αυτούς που θέλει να τον εκπροσωπούν στο ελληνικό κοινοβούλιο και δεν έδωσε μεγάλα ποσοστά σε κανένα κόμμα, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία. Οι δεύτερες συνεχόμενες αυτές εκλογές προέκυψαν όπως σας είπα από την ανεύθυνη στάση μερικών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να «ξαναδοκιμάσουν» και να «ξαναπροσπαθήσουν» να ανεβάσουν τα εκλογικά τους ποσοστά. Αυτή η εξέλιξη πήγε τη χώρα ακόμα πιο πίσω και την έφερε ακόμα πιο κοντά στην «κόψη του ξυραφιού».

Σε αυτές τις εκλογές δεν επιλέγουμε πρόσωπα (αυτά τα επιλέξαμε την προηγούμενη φορά), αλλά πολιτικές. Πολιτικές που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και θα την οδηγήσουν με ασφάλεια στην επόμενη μέρα, σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Αυτό είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών και όχι ο κρυφός πόθος όσων έμειναν εκτός βουλής να εκμεταλλευτούν αυτήν την κατάσταση για να ξαναδιεκδικήσουν μια θέση σε αυτήν. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι μόνον το ποιος μπορεί να εκπροσωπεί τον Νομό μας, αλλά και προς ποια πολιτική κατεύθυνση μας οδηγεί.  Αυτή η επιχειρηματολογία θυμίζει περισσότερο τις «σοφιστείες» των σοφιστών, παρά τη σοφία των φιλοσόφων.

Όχι, δεν έχουμε να κάνουμε με 5 (και γιατί όχι 6 ή 7) «εν δυνάμει» διεκδικητές των 3 βουλευτικών εδρών στον Νομό Λέσβου, αλλά με  υποψήφιες πολιτικές για την διάσωση της Ελλάδας από την περιθωριοποίηση, την απομόνωση, την αναξιοπιστία και την οπισθοδρόμηση σε περασμένες δεκαετίες.

Γαληνός Σπύρος - Ανεξάρτητοι Έλληνες: Μέσα σε διάστημα ενός μηνός υπήρξαν ουσιώδεις εξελίξεις. Υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που οι ψηφοφόροι γνωρίζουν πλέον, υπάρχουν κυβερνητικές προτάσεις και θέσεις  κομμάτων που θυμίζουν το ρητό αλλού παπάς κι αλλού τα ράσα και τέλος υπάρχουν «αποκαλύψεις» άλλων κομμάτων με πρακτικές που μόνο στην υποσαχάρια Αφρική συναντάμε.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πέντε επώνυμοι υποψήφιοι για τρείς θέσεις. Ο κ Δ. Καραγιάννης, ο κ Ι. Ζερδελής, ο κ Ν. Σηφουνάκης ο κ Π. Βογιατζής και ο Σπύρος Γαληνός. Από αυτούς τους πέντε καλούνται οι συμπολίτες μας να εκλέξουν τους τρείς! Ο κάθε ένας μας έχει την ιστορία του. Είμαστε όλοι γνωστοί για το πώς πολιτευτήκαμε από όποια θέση κι αν μας εμπιστεύτηκε μέχρι τώρα. Είναι αλήθεια ότι η ασταυρία, η λίστα, δεν με εκφράζει κι ας είμαι πρώτος στη σειρά. Οι «κομματικοί» υποψήφιοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την ελεύθερη λαϊκή έκφραση. Πάντα ο κίνδυνος του παραγοντισμού ελλοχεύει. Σε κάθε περίπτωση, έχω την πεποίθηση ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα, οι ψηφοφόροι θα σταθμίσουν πολύ σοβαρά την ψήφο τους, με γνώμονα την προσωπική πορεία ενός  εκάστου. Οι πάντες άλλωστε γνωρίζουν ότι τα πρόσωπα είναι που τους αντιπροσωπεύουν και όχι τα κόμματα.

Μετά την 17η Ιουνίου, ουδείς δικαιούται να διαμαρτύρεται ούτε για μέτρα που λαμβάνονται, ούτε για βουλευτές που τα ψηφίζουν!

Ζερδελής Γιάννης - ΣΥΡΙΖΑ:  Τα μηνύματα που λαμβάνουμε, είναι κάτι παραπάνω από θετικά.

Η αίσθηση μας είναι, ότι όσον αφορά τουλάχιστον στον ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρχουν (και στο νομό Λέσβου)

θετικές ανατροπές, σε σχέση με το αποτέλεσμα

των εκλογών της 6ης Μαίου!

Καραγιάννης Δημήτρης - ΚΚΕ:

Βεβαίως, ο Λεσβιακός λαός με την ψήφο του θα αποφασίσει.

Σαν ΚΚΕ παλεύουμε να αναδειχθεί το ΚΚΕ πιο ισχυρό, πρώτο κόμμα στο νομό και νομίζω θα το πετύχουμε…

 -

Σηφουνάκης Νίκος - ΠΑΣΟΚ:Τα μηνύματα που λαμβάνω από όλη την Λέσβο αλλά και την Λήμνο είναι ότι καταλαγιάζει  αρκετά ο θυμός και υπάρχει αγωνία για το αύριο.Ο Λαός είναι σκεπτικός, ακούει, θα έλεγα ότι  αρχίζει να εκδηλώνει φόβο για το αν τα κόμματα κατανοούν  τις δυσκολίες που βιώνει ο πολίτης αλλά και τον κίνδυνο να πτωχεύσουμε.Βεβαίως υπάρχει και εκείνη η πλευρά των πολιτών  που δεν έχουν την ψυχραιμία της πολιτικής ανάλυσης και δεν ευελπιστούν.Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε σωστά αντανακλαστικά στις εκλογές της 6ης Μαίου, επαναπαύθηκε, αντέδρασε καθυστερημένα.

Τώρα υπάρχει επανάκαμψη στις τάξεις μας και όπως και οι μετρήσεις δείχνουν ότι το 30% όσων ψήφισαν  στις τελευταίες εκλογές τώρα υα ψηφίσουν άλλο κόμμα, νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ θα  επανακατακτήσει μέρος των ψηφοφόρων του και θα κερδίσει την έδρα.

---------------------------------------

To Lesvosnews.net  ευχαριστεί θερμά και τους 5 υποψήφιους Βουλευτές για τη συμμετοχή τους.

Μοιράσου το άρθρο!