Συνεντεύξεις

08/04/2019 - 06:46

Δημήτρης Κόρακας: έκανα μεγάλο λάθος που δεν ενημέρωσα για το σύντομο ακροδεξιό παρελθόν μου

Το πρόσωπο που προκάλεσε συζητήσεις και δεκάδες δημοσιεύματα σε όλη την Ελλάδα, ο Δημήτρης Κόρακας, μιλά αποκλειστικά στο Lesvosnews.net


O Δημήτρης Κόρακας ανακοινώθηκε ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Εριφύλης Χιωτέλλη ( συνδυασμός «με πυξίδα τον Πολίτη») για το Δήμο Μυτιλήνης. Λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε το παρελθόν του Δημήτρη Κόρακα με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός συνδυασμού.


Με τη σημερινή του συνέντευξη ο Δημήτρης Κόρακας αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της υποψηφιότητάς του  ενώ δίνει πληροφορίες για το παρελθόν του. Με βάση όσα αναφέρει προκύπτει ότι ουσιαστικά αυτοπροτάθηκε να είναι υποψήφιος Δημοτικός  Σύμβουλος και στα σχέδια του είναι να μείνει Μυτιλήνη. Αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος του που δεν είχε ενημερώσει το συνδυασμό της Εριφύλης Χιωτέλλη για το ακροδεξιό παρελθόν του. Ο ίδιος κατατάσσει τον εαυτό του στη λαϊκή δεξιά και  πιστεύει ότι μπορεί να βρει έκφραση μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ και διευκρινίζει ότι ποτέ δεν  ήταν νεοναζί (εθνικοσοσιαλιστής)

 

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

 

Χωρίς καμία αμφιβολία είστε το πρόσωπο των ημερών στη Λέσβο. Η υποψηφιότητά σας στο ψηφοδέλτιο της Εριφύλης Χιωτέλλη προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις. Πείτε μας κ. Κόρακα πώς έγινε το "προξενιό";  Σας πρότεινε κάποιο μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ή μόνος σας κάνατε τις επαφές; Επίσης πώς θα μπορούσατε να προσφέρετε στο νησί μας ενώ ζείτε μόνιμα στα Γιάννενα;


Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να ακουστεί και η δική μου φωνή. Σε καμία περίπτωση δεν επεδίωξα να γίνω το πρόσωπο των ημερών στη Λέσβο.
Επειδή αγαπώ πολύ το νησί μου και τους κατοίκους του, αποφάσισα να δώσω το παρόν σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές. Ρώτησα αρχικά γνωστούς για τις δημοτικές παρατάξεις οι οποίες έχουν σκοπό να λάβουν μέρος στις εκλογές του Μαΐου. Με κάποιες παρατάξεις δεν ταίριαζα καθόλου ιδεολογικά, χωρίς να είμαι μισαλλόδοξος. Αλλού παρατηρούσα να αγκαλιάζουν ομάδες με απόψεις και κινήσεις ρατσιστικές, θρησκοληψίες και ενάντια στους πρόσφυγες. Ούτε εκεί ταίριαζα, διότι κατά την δική μου εμπειρία τα προβλήματα του λαού και του τόπου δεν λύνονται με περικεφαλαίες, θεατρινισμούς και fake news.
Δεν είμαι κάποιος παλιός ακροδεξιός που ξαφνικά έγινα αριστερός. Αλλά βλέποντας πράγματα σε αυτούς τους χώρους γρήγορα κατάλαβα ότι οδηγούν σε σκοτεινά μονοπάτια. Μετριοπαθής φιλολαϊκός δεξιός είμαι και τίποτε άλλο. Ούτε ακροδεξιός, ούτε νεοφιλελεύθερος. Ο κόσμος θέλει δουλειές, θέλει επιδόματα που δικαιούται, θέλει κοινωνική πρόνοια. Δεν θέλει γραφικότητες, ρατσισμούς ή τη μύτη ψηλά.    
Επομένως το άνοιγμα αυτό που έκανε η παράταξη της κυρίας Εριφύλης Χιωτέλλη και προς άλλους πολιτικούς χώρους με εξέφραζε πλήρως. Έτσι είπα σε κάποιο συγγενικό μου πρόσωπο να με προτείνει.
Έχω σκοπό σε εύλογο χρονικό διάστημα να έρθω στο νησί και να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά.



 Όταν είχε αποφασιστεί η συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο της Εριφύλης Χιωτέλλη γιατί δεν ενημερώσατε για το ακροδεξιό παρελθόν σας; Αμέλεια; Φόβος; Σκοπιμότητα;

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν ενημέρωσα για το σύντομο χρονικά ακροδεξιό παρελθόν μου, και δεν είχα αναφέρει καθόλου λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε καμιά απολύτως σκοπιμότητα. Έκανα μεγάλο λάθος διότι έπρεπε να είχα ενημερώσει πλήρως. Αμέλεια ναι, φόβος όχι, διότι έχοντας αλλάξει μέσα μου και γνωρίζοντας ποιος ακριβώς είμαι, δεν περίμενα να πάρει τέτοιες διαστάσεις.
Κατά την παρουσίαση μου διαβάστηκαν τα ακόλουθα σχετικά με την ερώτησή σας λόγια, τα οποία είχα συμπεριλάβει στο βιογραφικό μου: «….Από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε πολιτική δράση στη ΔΑΠ (ΝΔ)…. Κατά το παρελθόν προσεγγίστηκε από διάφορα δεξιά πολιτικά κόμματα. Διαφώνησε όμως κάθετα με αυτά εξαιτίας της πολιτικής και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, των νεοναζιστικών απόψεων και του αντισημιτισμού, που εξέφραζαν και εκφράζουν τα κόμματα αυτά.»

 

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας ήρθε στη δημοσιότητα το παρελθόν σας και οι σχέσεις σας με τη Χρυσή Αυγή και άλλες ακροδεξιές ομάδες. Πείτε μας για αυτή την περίοδο της ζωής σας.

Πριν από 7 χρόνια 2012 και για 6 μήνες περίπου, έκανα το λάθος, την επιπολαιότητα, την ανοησία, πάρτε το όπως θέλετε, να ασχοληθώ γενικά με ακροδεξιούς χώρους. Την εποχή εκείνη ήμουν στα Γιάννενα σε έναν σύλλογο φίλων του Ναπολέοντα Ζέρβα και πηγαίναμε σε εκδηλώσεις μνήμης από μάχες που έδωσε στην Ήπειρο ο Ναπολέοντας Ζέρβας (ΕΔΕΣ, δεξιά εθνική αντίσταση, υποστηριζόμενος από τους Άγγλους) εναντίον Γερμανών, Ιταλών, Αλβανοτσάμηδων. Τότε έγινε η προσέγγιση. Και τότε βγήκαν οι φωτογραφίες. Ούτε με μετανάστες ασχολούμαστε, ούτε με τίποτε άλλο. Μόνο εκδηλώσεις για τον Ζέρβα, Α’ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τη Βόρεια Ήπειρο.
Για έναν μήνα περίπου τους ανεχθήκαμε μαζί με άλλους από τον σύλλογο. Διότι οι θεατρινισμοί, οι υπερβολές, τα περίεργα πανό και τα γιουχαΐσματα που έκαναν σε βουλευτές, πολιτευτές, δημάρχους κλπ από Ν.Δ. και ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι ερχόταν να καταθέσουν στεφάνια στις εκδηλώσεις, γρήγορα μας κινητοποίησαν, απομακρυνθήκαμε και με δυσκολία στην αρχή. τελικά τους απομακρύναμε. 
Η ζημιά όμως για μένα προσωπικά αλλά και για κάποιους άλλους στα Γιάννενα είχε γίνει. Μας οικειοποιήθηκαν. Τις φωτογραφίες τις πήραν ''καλοθελητές'' δημοσιογράφοι και έγινε ο χαμός στο διαδίκτυο. Ο χρυσαυγίτης τάδε, ο χρυσαυγίτης, ο χρυσαυγίτης... Αντί να πουν για μένα ο ακροδεξιός, διότι ποτέ δεν ήμουν νεοναζί (εθνικοσοσιαλιστής). Πούλαγε η λέξη και πουλάει ακόμα.....
Στην επίμαχη φωτογραφία που έχετε ανεβάσει μιλάω για το Α’ Παγκόσμιο πόλεμο με καθαρά και μόνο ιστορικά στοιχεία. Ούτε εκδηλώσεις μίσους, ούτε τίποτε σχετικό. Πώς μπορώ να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας;

 

 Ένα από τα σενάρια που ακούστηκε είναι ότι η υποψηφιότητά σας ήταν σχέδιο ακροδεξιών ομάδων ώστε να κάνετε ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ και στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο για το Δήμο Μυτιλήνης. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Τέτοιο σχέδιο δεν υπήρξε σε καμία απολύτως περίπτωση διότι δεν είμαι ακροδεξιός, ούτε ανήκω σε καμιά ακροδεξιά ομάδα. Ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ θέλω να πλήξω σε καμία περίπτωση, διότι με εκφράζει σε πολλά σημεία, τα οποία ταιριάζουν με τη δική μου φιλολαϊκή προσέγγιση.

 

Ο Δημήτρης Κόρακας πριν από 7 χρόνια τι σχέση έχει με το σημερινό Δημήτρη Κόρακα; Πόσο εύκολο μπορεί να δεχθεί η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα ότι κάποιος αλλάζει με τόσο θεαματικό τρόπο;

Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα δεν μπορούν να δεχθούν αλλαγές. Πίσω από το θρόισμα τον φύλλων ενός θάμνου πιστεύουν πάντα πως κρύβεται ένα λιοντάρι, ένα τέρας. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι υπάρχει και ο άνεμος της αλλαγής. Σου πατάνε μια σφραγίδα και αυτή σε ακολουθεί σε ολόκληρη τη ζωή σου.
Ο Δημήτρης Κόρακας απέκτησε εμπειρία, διάβασε, μελέτησε, ωρίμασε. Τα σκοτεινά και γεμάτα βρώμα και δυσωδία μονοπάτια δεν οδηγούν πουθενά. Δεν είμαι κάποιος παλιός ακροδεξιός που ξαφνικά έγινα αριστερός Συνειδητοποιημένος μετριοπαθής και φιλολαϊκός δεξιός είμαι και τίποτε άλλο. Ο κόσμος έχει ανάγκη από γνήσια φιλολαϊκή και κοινωνική πολίτική, ούτε ρατσισμούς, ούτε πατριδοκαπηλίες, ούτε μισαλλοδοξίες, ούτε πολιτικούς πειραματισμούς με νεοφιλελεύθερα συστήματα.

 

 Εξηγήστε μας τελικά ποια η σχέση σας με τη Λέσβο και την καταγωγή σας.

Γεννήθηκα το 1966 στην Μυτιλήνη. Έχω Μικρασιατική καταγωγή, από το Αϊβαλί (Μοσχονήσια) και το Ντικελί, κωμοπόλεις που αποτέλεσαν σύμβολα της προσφυγιάς του 1922.
Λόγοι σπουδών και οικογένεια που δημιούργησα, με απομάκρυναν κάποια χρόνια από το νησί, το οποίο επισκέπτομαι πολύ συχνά. Μιλώ με αγάπη και θαυμασμό για τη Λέσβο, για τη ζεστασιά και τον αυθορμητισμό των κατοίκων της, την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη τους. Έχω σκοπό να εγκατασταθώ μόνιμα στο νησί.

 

 Υποθέτουμε ότι όλο αυτό το διάστημα έχετε δεχθεί αρκετό πόλεμο, επιθέσεις και πίεση. Πώς νιώθετε και πως έχετε διαχειριστεί όλη αυτή τη θύελλα;

Νιώθω ακριβώς όπως νιώθει ένας άνθρωπος όταν βάλλεται συνεχώς και ανακαλύπτει την αδικία που του γίνεται. Οπωσδήποτε όχι ευχάριστα. Η πρώτη αντίδραση είναι ένα σοκ. Όσο καλός άνθρωπος και να είσαι, όσο κι αν έχεις εξελιχθεί προς το καλύτερο, όσο κι αν προσπαθείς να είσαι θετικό στοιχείο στον κόσμο και την κοινωνία, πάλι είσαι ευάλωτος στην αδέσποτη κακία και στις αδέσποτες σφαίρες κατ’ επέκταση και στις σφραγίδες του παρελθόντος.
Προσπαθώ να δω τη δική μου συμμετοχή σε αυτή την ιστορία. Πώς εγώ ο ίδιος άνοιξα τον δρόμο για να αδικηθώ. Όποιος μαθαίνει από τα λάθη και τα πάθη του γίνεται σοφότερος και πιο έτοιμος να αντιμετωπίσει τη ζωή. Γι’ αυτό το λόγο άνθρωποι που είχαν πολλές ατυχίες στη ζωή τους, αλλά κατάφεραν να σηκώσουν κεφάλι είναι και αυτοί που γίνονται παράδειγμα προς μίμηση και αυτούς τρέχουμε να συμβουλευτούμε και να πάρουμε θάρρος. Έτσι η ατυχία μπορεί να μεταμορφωθεί σε τύχη. Και η αδικία να μην μας οδηγήσει τελικά σε κατάθλιψη. Δύσκολο αλλά εφικτό…

Μοιράσου το άρθρο!