Skip to main content
|

«Ο “Οινοφόρος” πατά τα σταφύλια της παράδοσης και της ιστορίας σας…»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'

Ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς κρασιού στην Κίνα, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας «ShanhgaiMeditelaCommerceAndTrade», κ. MichaelZhang, φιλοξενήθηκε το περασμένο τριήμερο στη Λέσβο από την οικογένεια Πατερέλλη και σε συνέντευξή του στο «ΕΜΠΡΟΣ» (στο δημοσιογράφο Μαρίνο Ορφανό) , μας δίνει μία περιεκτική εικόνα τού πώς βλέπει το νησί μας, η τεράστια αγορά της Κίνας. Χωρίς διάθεση να εξιδανικεύσει πράγματα και καταστάσεις, όπως κάνουμε εμείς (ατυχώς) και υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας και την ελκυστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, ο κ. Zhang παραδέχεται ότι η Κίνα έχει… άγνοια για την ύπαρξή μας, αλλά δηλώνει εντυπωσιασμένος από όσα είδε στο σύντομο διάστημα της παρουσίας του. «Η Λέσβος έχει κάτι το μοναδικό να σου προσφέρει», τονίζει εκφράζοντας το θαυμασμό του για το ποικιλόμορφο τοπίο του νησιού μας, τις θερμοπηγές του και το μοναδικό στον κόσμο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι. Όμως στέκεται σε κάτι άλλο σημαντικό, που είναι ικανό να δημιουργήσει ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα από την Κίνα στη Λέσβο: και αυτό για τον ίδιο δεν είναι άλλο από τη μοναδική σύνδεση της παράδοσης και της πλούσιας ιστορίας μας στο κάθε τι που παράγει η γη μας. Με κυρίαρχο φυσικά εκείνο που είναι το… αντικείμενό του. Το λέσβιο οίνο, που είναι ικανός να ενεργοποιήσει κατά τη γνώμη του, μορφές τουρισμού που εμείς (κι όπου εμείς ο Τύπος, οι φορείς του τουρισμού και η αυτοδιοίκηση) δεν έχουμε αντιληφθεί ότι είναι εγκληματικό που τις έχουμε ανενεργές. Θα αγοράσει όμως κρασί από τη Λέσβο; Μας τα εξηγεί όλα πολύ όμορφα στη συνέντευξή του, που μας παραχώρησε στο Οινοποιείο της οικογένειας Πατερέλλη…

 

Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τη Λέσβο;

«Είναι αλήθεια ότι η Λέσβος δεν είναι γνωστός τουριστικός προορισμός για τους Κινέζους. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, η Λέσβος δεν συγκαταλέγεται καν στους προορισμούς τους οποίους έχουν υπόψη τους ως σήμερα και κατ’ επέκταση απέχει πολύ για την Κίνα από αυτό που είναι η Σαντορίνη ή η Μύκονος. Παρ’ όλα αυτά διαπιστώνω από την παρουσία μου εδώ, ότι η Λέσβος έχει μοναδικές ομορφιές και μοναδικές δυνατότητες, που δεν τις έχουν τα άλλα νησιά που είναι πιο γνωστά στη χώρα μου. Και μπορώ να πω σήμερα ότι η Λέσβος έχει απίστευτα αξιοθέατα, ειδικές θεματικές ενδιαφέροντος και μία σύνδεση με την ιστορία που δεν τη συναντάς στα πιο γνωστά νησιά, όπως η Σαντορίνη ή η Μύκονος που προανέφερα. Έχει στοιχεία όπως οι θερμοπηγές της, το ποικιλόμορφο τοπίο της ή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που είδα, τα οποία πάλι δεν τα έχουν άλλα νησιά και μπορούν να προσελκύσουν ένα δικό τους κοινό».

Έχει δηλαδή, κατά τη γνώμη σας, η Λέσβος τη δυνατότητα να καταστεί ένας δημοφιλής προορισμός για την Κίνα;

«Ασφαλώς και την έχει για να προσελκύσει ένα σημαντικό κοινό. Μπορεί να μην είναι τόσο μαζικό όσο της Μυκόνου, η οποία είναι διάσημη στη χώρα μας για τη διασκέδασή της ας πούμε, αλλά θα μπορούσε να είναι ειδικό και να αφορά όλες τις ηλικίες και επισκέπτες, που ψάχνουν παντού στον κόσμο τα στοιχεία που έχει η Λέσβος και απλά ως σήμερα δεν γνωρίζουν ότι τα έχει το νησί σας! Μάλιστα θα πρέπει να σας πω ότι στο σύντομο διάστημα που είμαι εδώ και έκανα, ας πούμε, τη δική μου έρευνα αγοράς, και οι τιμές που προσφέρονται στο νησί σας, είναι ιδανικές. Ως εκ τούτου επιστρέφοντας στη Σαγκάη, θα μεταφέρω την εμπειρία που αποκόμισα από το νησί σας και όλα όσα σάς περιέγραψα προηγουμένως, σε φίλους μου και φυσικά θα συστήσω το νησί σας στους συνεργάτες μου, που ασχολούνται με τον τομέα του τουρισμού στην Κίνα. Και ξαναλέω ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας από μόνο του είναι ικανό να προσελκύσει ένα πολύ μεγάλο ρεύμα επισκεπτών από τη χώρα μου. Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια Μουσεία στον κόσμο, είναι απίστευτο. Η γνώμη μου λοιπόν, είναι ότι η Λέσβος έχει κάτι το μοναδικό για να σου προσφέρει».

Αφού σας άρεσε η Λέσβος, ποια είναι η εντύπωσή σας και για τα κρασιά της;

«Δοκίμασα τα κρασιά και μου άρεσαν. Μου άρεσε, θα σας πω περισσότερο το λευκό (γέλια)! Θα σας πω και κάτι άλλο όμως. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο στα κρασιά της Λέσβου, δεν είναι μόνο η γεύση ή η ποιότητά τους, που είναι γενικά το ζητούμενο στην αγορά του κρασιού. Το λευκό το κρασί της οικογένειας Πατερέλλη εξάλλου, μου είχε κάνει θετική εντύπωση και όταν το πρωτοδοκίμασα στις εκθέσεις που έγιναν για το κρασί στην Σαγκάη. Το είχα επισημάνει στον κ. Παντελή όταν γνωριστήκαμε στην Σαγκάη και είχα προτείνει τη συμμετοχή του και σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού».

Κρασί και γαμήλιος τουρισμός

»Αυτό που με εντυπωσίασε τώρα και πρέπει να σταθώ αφότου ήρθα στη Λέσβο, είναι η μοναδική σύνδεση των πάντων στο νησί σας με την ιστορία και την παράδοση. Και το κρασί λοιπόν της Λέσβου, αναδεικνύει μοναδικά αυτή τη σύνδεση, που το κάνει στα μάτια μου εξαιρετικό. Βλέποντας μάλιστα από το πρωί ως το βράδυ πώς λειτουργεί η επιχείρηση της οικογένειας Πατερέλλη αυτές τις μέρες, με αφήνει με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Είναι μια πρότυπη επιχείρηση, είναι πολλά περισσότερα από το ίδιο το κρασί της. Σου δίνει την αίσθηση πως το απόσταγμα, το κρασί της, είναι από το πάτημα των σταφυλιών της παράδοσης και της μοναδικής ιστορίας της Λέσβου. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται και στο χώρο του Οινοποιείου καθ’ αυτόν. Ο οποίος πραγματοποιεί πολλές εκδηλώσεις και μπορεί να ακουστεί δυνατά και στην Κίνα, που διαχρονικά μας ενδιαφέρει να τελούμε για παράδειγμα τους γάμους μας, σε νησιά που έχουν κάτι να σηματοδοτήσουν ή να νοηματοδοτήσουν για το μυστήριό μας. Μπορεί να ανοίξει και από το ίδιο το Οινοποιείο λοιπόν, μία οδός σύνδεσης του νησιού σας με εμάς».

Να μιλήσουμε και λίγο γενικότερα. Τα ελληνικά κρασιά τι θέση έχουν στην αγορά της Κίνας;

«Είναι σωστό να πει κάποιος ότι τα ελληνικά κρασιά είναι καινούργια για την κινεζική αγορά, αλλά καταφέρνουν ολοένα και περισσότερο να κερδίζουν τον κόσμο στην πατρίδα μου. Έχουν εξαιρετική ποιότητα, φίνο άρωμα και αυτό που προσφέρουν είναι πολύ καλά ισορροπημένο με την τιμή των μπουκαλιών. Θα θέλατε να σας πω, φαντάζομαι, για τα γαλλικά κρασιά που είναι περιζήτητα, αλλά πιστέψτε με, τα ελληνικά κρασιά έχουν κι αυτά εξαιρετική ποιότητα και η τιμή τους είναι πολύ πιο ελκυστική για το κοινό, που και βάσει αριθμών, δείχνει να τα προτιμά κάθε χρόνο και περισσότερο».

Θα ξανάρθετε στη Λέσβο; Ή μήπως έχετε κάποια είδηση να μας βγάλετε για κάποια ενδεχόμενη συνεργασία με το νησί μας;

«Είναι σίγουρο ότι θα ξανάρθω. Θα έρθω ξανά και θα επιδιώξω να κάνω ακόμα περισσότερα και να δω ακόμα περισσότερα. Σας είπα και πριν ότι η σύνδεση του κρασιού με την ιστορία και την παράδοση, είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Επίσης σας είπα για τις μοναδικές σας ομορφιές, που πάλι δεν μπορείς να τις προσπεράσεις εύκολα. Όλα αυτά θα συζητήσουμε με τον κ. Παντελή και τον κ. Πρόδρομο και φαντάζομαι θα σας τα πουν εκείνοι καλύτερα όταν θα έρθει η ώρα…».

--------------------

Ο Πρόδρομος Πατερέλλης μιλά και εκείνος για τη σημασία της παρουσίας ενός από τους πιο μεγάλους εισαγωγείς κρασιού της Σαγκάης στη Λέσβο. Υποστηρίζει για μία ακόμη φορά πως ο «Οινοφόρος», η επιχείρηση της οικογένειάς του, συνεχίζει μέσα από τη δουλειά της να ψάχνει τρόπους να επικοινωνήσει σε όλο τον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις ομορφιές του νησιού. «Χωρίς να στεκόμαστε κι εμείς μίζερα, μέσα σε μία πράγματι μίζερη και δύσκολη καθημερινότητα που περνά η χώρα μας και το νησί μας, προσπαθούμε μέσω της δουλειάς μας να στηρίξουμε το κρασί μας, αλλά παράλληλα και τον τόπο μας. Ο γαμήλιος τουρισμός είναι μία μορφή τουρισμού που την έχουμε προωθήσει εδώ και χρόνια και φέτος μπορούμε να πούμε ότι αποδίδει καρπούς. Είναι χαρακτηριστικός και ο πρόσφατος γάμος που έγινε στον “Οινοφόρο” και μεταδόθηκε σε όλη τη χώρα. Η παρουσία του κ. Zhag που μας τιμά, είναι άλλη μία απτή απόδειξη, ότι προσπαθούμε και έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο κ. Zhag, όπως καταλαβαίνετε μιλώντας μαζί του, δεν είναι απλά ένας άνθρωπος που απλά θα αγοράσει πιθανά λεσβιακά κρασιά. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να διαφημίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη Λέσβο σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου…», σχολίασε ο Πρόδρομος Πατερέλλης στο περιθώριο της συνέντευξής μας με τον κ. Zhag.

 

πηγη: emprosnet.gr / Μαρίνος Ορφανός

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία