Συνεντεύξεις

05/10/2023 - 08:19

Οι 3 προτάσεις του Κώστα Αστυρακάκη για την επόμενη Περιφερειακή Αρχή

Ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό "ΑΛΜΑ Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο" του Κώστα Μουτζούρη μίλησε στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της Λέσβου" για τις εκλογές, την υποψηφιότητά του και πολλά ακόμη. Αναλυτικά η συνέντευξη:

1. Η ενασχόλησή σας με την αυτοδιοίκηση είναι χρόνια τώρα ωστόσο αυτή τη φορά αν και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέξατε να συμπορευτείτε με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Μουτζούρη ακολουθώντας άλλη επιλογή από αυτή που στηρίζει το κόμμα σας τουλάχιστον επίσημα, γιατί αυτή η επιλογή;

Δεν κάνω τίποτα διαφορετικό αυτή τη φορά από αυτό που έκανα πάντα. Δηλαδή, να συμμετέχω σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια. Το  καλύτερο που έχουν να κάνουν τα κόμματα και για να είμαι πιο ακριβής οι άνθρωποι που χειρίζονται τις τύχες τους, είναι να συμβάλλουν στη δημιουργία πολυσυλλεκτικών σχημάτων με ικανούς και ηθικούς ανθρώπους. Η ανημποριά κάποιων να ασχοληθούν με την ουσία, τους οδηγεί σε λύσεις τις τελευταίας στιγμής που δεν έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά , ούτε είναι νικηφόρες. Έτσι χρησιμοποιώντας κάποιοι κατά βούληση και επιλεκτικά το όπλο της κομματικής πειθαρχίας, δεν προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στον τόπο τους. Τα κόμματά μας τα ψηφίζουμε στις εθνικές εκλογές. Η καθημερινότητα όμως των πολιτών και οι ανάγκες τους , δεν έχουν κομματική χροιά και αντιμετωπίζονται με συνεργασίες και συναινέσεις. Να σας θυμίσω – για να μην κοροϊδεύουν κάποιοι τον κόσμο- πως ο αυτοδιοικητικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2018 έδινε τη δυνατότητα και ενθάρρυνε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που κυρίως ήταν της αριστεράς , να συνεργάζονται με τις παρατάξεις που κέρδιζαν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν παρατάξεις που στηρίζονταν από τη Ν.Δ.  Συγκροτούσαν έτσι μια Δημοτική Αρχή ή μια Περιφερειακή Αρχή με συνευθύνη για τις αποφάσεις και τα πεπραγμένα. Έτσι ορίζονταν  Αντιδήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες και από την αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η Δημοτική Παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Λέσβο που συνεργάστηκε με την Δημοτική Αρχή του κ. Βέρρου με Αντιδήμαρχο τον κ. Ζαφείρη, όπως και η Περιφερειακή Παράταξη του κ. Χριστόφα που συνεργάστηκε με την Περιφερειακή Αρχή του κ. Μουτζούρη με Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Χριστόφα.

 

2. Είναι κατά την άποψή σας εύκολο για έναν Περιφερειάρχη να αλλάξει τη μοίρα ενός τόπου;

Γίνεται πιο εύκολο όταν συνδράμουν και άλλοι αυτοδιοικητικοί φορείς, αλλά και επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς. Στην περίπτωση του προσφυγικού ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης το προσπάθησε κερδίζοντας μάχες, όπως την πρόσφατη απόφαση του  Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας  όπου έκανε δεκτή την αίτηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ακυρώνοντας την αδειοδότηση λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης.  Αν οι νόμοι του κράτους εφαρμοστούν (που δεν είναι πάντα αυτονόητο) αλλάζει – σε αυτή την ζωτικής σημασίας υπόθεση του προσφυγικού – η μοίρα που έχουν  επιφυλάξει κάποιοι για το νησί. Γενικότερα, η δίκαιη αντιμετώπιση όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου στο προσφυγικό ζήτημα από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει αγωνιστικότητα και ευρύτερες συναινέσεις και των υπόλοιπων φορέων που προαναφέρω. Φυσικά και είναι πολύ επιδραστικό το ότι ο Περιφερειάρχης ηγείται και μπορεί να ηγηθεί και στην επόμενη θητεία σε αυτή την προσπάθεια. Για τους παραπάνω λόγους η  νίκη της Περιφερειακής παράταξης του Κώστα Μουτζούρη πρέπει να διασφαλιστεί από τους κατοίκους των νησιών μας , προκειμένου να συνεχίσουν την προσπάθειά τους άνθρωποι που έχουν αποδείξει πως ξέρουν και μπορούν να υπερασπίζονται τον τόπο τους.

3. Θα θέλαμε να μας πείτε κάποιες δικές σας  σημαντικές  προτάσεις που θα θέλατε να υλοποιηθούν εάν ο Κώστας Μουτζούρης εκλεγεί.

Να βοηθήσω να χτυπηθεί η ανεργία στα νησιά μας και να ανοίξουν προοπτικές επιχειρηματικότητας από νέους ανθρώπους , ώστε να μπορούν να ζουν άνετα σε ένα νησί που έχει όλες τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να βοηθηθούν σε αυτό. Αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια , αλλά όταν δημιουργήσουμε πραγματικές ευκαιρίες  και όταν ανοίξουμε δρόμους διευκολύνοντας συγχρόνως τους νέους μας να τους περπατήσουν. Υλοποιούμε δράσεις του ΠΕΠ που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και δίνουν κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας.  Με συγκεκριμένες ενέργειες, ευνοούμε και ενισχύουμε τη συνεργατικότητα  μεταξύ διαφορετικών επαγγελματικών φορέων, διευρύνοντας  τον κύκλο εργασιών.  Επίσης , στο Περιφερειακό Πρόγραμμα που έχει εγκριθεί υπάρχουν αρκετά χρήματα για έρευνα και καινοτομία. Όπως στη Χίο υπάρχει ερευνητική δομή για την μαστίχα, έτσι θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες ερευνητικές δομές για άλλα προϊόντα όπως το λάδι, το ούζο, το κρασί, τα τυροκομικά κλπ. που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητάς τους  και στην εφαρμογή καινοτόμων ιδεών ως προς τη χρήση τους και την προώθησή τους. Οι συνεργασίες Φορέων Τουρισμού με τους παραγωγούς αγροτικών κτηνοτροφικών προϊόντων με την ανάλογη ενημέρωση και τα ανάλογα κίνητρα , θα βοηθήσουν τόσο στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών από τις τουριστικές δομές , όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας και των οικονομικών δυνατοτήτων των αγροκτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

 Η ανάδειξη επίσης, της Λεσβιακής κουζίνας και της γαστρονομίας -που διαθέτουν ποικιλία και ποιότητα- μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από το ΠΕΠ με τις συνέργειες φορέων εστίασης , φορέων τουρισμού και με φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν εμπειρία και μακρόχρονη ενασχόληση και βιβλιογραφία στον τομέα αυτό.

Τέλος, η λειτουργία Οργανισμών Τουριστικής Ανάπτυξης και συνέργεια της Περιφέρειας με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με τους αντίστοιχους φορείς , θα αναβαθμίσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και θα ενισχύσει σε ποιότητα και ποσότητα το τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα χώρα της Τουρκίας , με την οποία έχουμε χτίσει (με προσωπική μου συμβολή ως Αντιδημάρχου) τα προηγούμενα χρόνια άρρηκτες σχέσεις (αδελφοποιήσεις Μουσείων , παρουσιάσεις του νησιού μας σε Μουσεία, δημιουργία Συλλόγου Φίλων Μυτιλήνης από επιφανείς Τούρκους και διανοούμενους).

4. Τι είναι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος σε άμεση πρώτη προτεραιότητα και πρέπει όλοι εσείς οι αυτοδιοικητικοί να επικεντρωθείτε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το δημογραφικό με την πληθυσμιακή συρρίκνωση του νησιού. Νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν το νησί για ανεύρεση εργασίας που να ανταποκρίνεται στα προσόντα τους , αλλά και αυτοί που μένουν δημιουργώντας οικογένειες, δυσκολεύονται στο να κάνουν πολλά παιδιά λόγω οικονομικών δυσκολιών. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι με σχέδιο όμως και με μέθοδο ώστε να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες, να φτιάξουμε ευνοϊκό και ελκυστικό επενδυτικό  περιβάλλον, δίνοντας κίνητρα, εκμεταλλευόμενοι πόρους Ευρωπαϊκούς και εθνικούς και κάνοντας τις υπηρεσίες πιο ευέλικτες και πιο εξυπηρετικές για τους πολίτες.  Σε προηγούμενη ερώτησή σας αναφέρω και παραδείγματα δράσεων.

5. Το πρώτο που σκέφτεται κανείς βλέποντας από την Πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να κατέρχεστε υποψήφιος στη δευτεροβάθμια είναι «με τι θα ασχοληθεί ο Κώστας Αστυρακάκης» την επόμενη μέρα των εκλογών;

Για να ασχοληθώ με κάτι την επόμενη μέρα των εκλογών, θα πρέπει πρώτα να με εκλέξουν οι συμπολίτες μας. Όταν συμβεί αυτό θα είμαι στη διάθεση του Περιφερειάρχη (εφόσον κερδίσει τις εκλογές η παράταξή μας) να προσφέρω από οποιοδήποτε πόστο, αφού η εμπειρία πλέον και η γνώση μου το επιτρέπουν.

6. Και δυο λόγια να απευθυνθείτε στους πολίτες της Λέσβου  για την υποψηφιότητά σας

Πολλοί από τους πολίτες του νησιού μας με γνωρίζουν και ως άνθρωπο και ως αυτοδιοικητικό. Μου δείχνουν εμπιστοσύνη (αυτό εισπράττω) και είναι πολύ μεγάλο βραβείο αυτό. Νομίζω πως αναγνωρίζουν την αγάπη που έχω για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους υποσχεθώ πως θα συνεχίσω να ανταποδίδω αυτό που εισπράττω με δουλειά , με μεράκι και αφοσίωση.

 

Μοιράσου το άρθρο!