Συνεντεύξεις

29/06/2013 - 17:43

Συνέντευξη Μητροπολίτη Ικονίου: Και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης είναι θύμα των ίδιων ανθρώπων...

style="text-align: justify;">του Στρατή Μπαλάσκα / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
 
Ένα από τα πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων ημερών στη Λέσβο είναι ο μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος. Λάτρης της Μυτιλήνης ο Φαναριώτης αρχιερέας, την οποία επισκέπτεται εδώ και πολλά χρόνια ανελλιπώς, ενίοτε και περισσότερες από μία φορές το χρόνο, αυτήν τη φορά βρέθηκε στο επίκεντρο των τελευταίων εξελίξεων που προέκυψαν στο νησί, με αφορμή την απόφαση του μητροπολίτη Μυτιλήνης να απομακρυνθεί ο αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Συκής.Γεγονός που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Ο μητροπολίτης Ικονίου, λοιπόν, μιλά σήμερα στο «ΕΜΠΡΟΣ» για όλα όσα αφορούν στη δική του εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά και για το πώς ο Πατριάρχης αντιμετώπισε το όλο θέμα που έχει προκύψει.
Και είναι η πρώτη φορά που οι μέχρι τώρα σχετικές πληροφορίες γίνονται επίσημες δηλώσεις. Αν μη τι άλλο η σημερινή συνέντευξη στο «ΕΜΠΡΟΣ» θα συζητηθεί.
 
 
Είστε λοιπόν για μια ακόμα φορά, εδώ και μια εβδομάδα, στο νησί για διακοπές…
«Στο νησί ήρθα την περασμένη Κυριακή για να παραστώ σε ένα γάμο, αλλά και να λειτουργήσω στην Αγία Τριάδα της Πλαγιάς κατόπιν άδειας του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβου.»
 
Η παρουσία σας εδώ συνέπεσε με ένα δυσάρεστο γεγονός, αυτό της απομάκρυνσης από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης του αρχιμανδρίτη π. Κυρίλλου Συκή.
«Ναι, είναι αλήθεια αυτό… Κι αυτό το γεγονός μού έδωσε την ευκαιρία στη γιορτή της Αγίας Τριάδος να πω μερικά λόγια στο κήρυγμα της ημέρας για όλους αυτούς που κατασκεύασαν αυτήν τη σκευωρία, ώστε να φτάσουν στο σημείο το μητροπολίτη Μυτιλήνης να διώξει τον πατέρα Κύριλλο.»
 
Για τη σκευωρία
 
Θα μπορούσατε να επαναλάβετε αυτά που είπατε, γιατί πολύ συζητήθηκαν;
«Αφορμή στάθηκε το γεγονός ανώνυμης συκοφαντικής επιστολής που εστάλη από το Πλωμάρι στον Πατριάρχη. Η επιστολή αυτή δόθηκε στον π. Κύριλλο μαζί με το φάκελο αποστολής “για να τη βάλει στο αρχείο του”, όπως χαρακτηριστικά τού ειπώθηκε από τον Παναγιότατο, αλλά και για να ερευνήσει την υπόθεση. Ο συντάξας το γράμμα αυτό κατηγορούσε τον π. Κύριλλο όχι με χειροπιαστές κατηγορίες, αλλά λέγοντας ότι δεν υπακούει στο μητροπολίτη, ότι γύριζε στους δρόμους της Μυτιλήνης και κατηγορούσε το Δεσπότη του και παρακαλούσε τον Πατριάρχη να κάνει τον Κύριλλο Δεσπότη, για να φύγει από τη Μυτιλήνη και να ησυχάσει ο τόπος.
 
Έγραφε επίσης ότι στέλνει το γράμμα εξ ονόματος όλων των ιερέων της Μητροπόλεως. Βεβαίως, επειδή ήταν ανυπόγραφο, ο Παναγιότατος δεν του έδωσε καμμία σημασία. Και επειδή γνωρίζει πολύ καλά τον π. Κύριλλο, αλλά και επειδή ξέρει ότι όλα αυτά που γράφονταν μέσα στο γράμμα, δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Εξάλλου, γι’ αυτό και το έδωσε στον π. Κύριλλο. Αυτή ήταν η αφορμή. Είπα, το λοιπόν, εγώ και επειδή το κακό δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο και πρέπει να το χτυπάμε, αλλά και γιατί στην αρχιερατική προσευχή της κηδείας έχει μια φράση “ίνα μη το κακόν αθάνατο γένει”· είπα στο κήρυγμα εγώ ότι όλοι αυτοί οι σκευωροί και όλοι όσοι είναι αναμεμιγμένοι σ’ αυτό το θέμα του π. Κυρίλλου, θα είναι καταραμένοι από το Θεό.
 
Και επαναλαμβάνω τα λόγια μου. Μάλιστα είπα ότι οι ιερείς όταν λειτουργούν τα άχραντα μυστήρια, να γίνονται φωτιά και να τους καίνε τα σωθικά τους.
 
Αυτά ήταν τα λόγια μου. Στο τέλος της ομιλίας μου, όμως, τόνισα ιδιαιτέρως να μην παρερμηνευθούν τα λόγια μου. Δεν έχω τίποτα με τον Άγιο Μυτιλήνης, δε φέρομαι εναντίον του Αγίου Μυτιλήνης ή κατά του Αγίου Μυτιλήνης.
 
Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ και είμαι ευγνώμων για την πατρική του αγάπη και τη φιλοξενία του 12 συνεχόμενα καλοκαίρια που έρχομαι στη Μυτιλήνη. Όλοι μας αγαπάμε το Δεσπότη, και γιατί να έχουμε κάτι μαζί του; Αφού και ο ίδιος είναι θύμα αυτών των ανθρώπων...»
 
Προσπαθήσαμε…
 
Τι έχει συμβεί κατά τη γνώμη σας;
«Κανείς δεν ξέρει τι έχει συμβεί. Γιατί ο Άγιος Μυτιλήνης ποτέ δε θέλησε να μας μιλήσει γι’ αυτό το θέμα. Πέρυσι το καλοκαίρι κάναμε μια προσπάθεια με τον κ. Παύλο Βογιατζή και πήγαμε και είδαμε το Δεσπότη. Και τον ρωτήσαμε τι συμβαίνει με τον π. Κύριλλο. Μας είπε, μετ’ επιτάσεως μάλιστα, “δεν έχω τίποτα με τον πατέρα Κύριλλο και όλα αυτά που ακούγονται και λέγονται, είναι αποκυήματα της φαντασίας του ιδίου ο οποίος νομίζει ότι τον κυνηγώ”. Εμείς επείσθημεν με όσα μας είπε ο σεβασμιότατος. Αλλά εν συνεχεία, όμως, είδαμε σιγά - σιγά με τη μέθοδο του σαλαμιού, η Μητρόπολη άρχισε να κυνηγά τον π. Κύριλλο μέχρι που φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο. Δε βγήκε κανείς να πει κάτι το συγκεκριμένο κατά του π. Κυρίλλου. Ακόμα και σήμερα… Κανείς δεν είπε ότι έκανε αυτό τα πράγμα ο π. Κύριλλος, γι’ αυτόν το λόγο και φεύγει. Ένα ανακοινωθέν που έμαθα έβγαλε η Μητρόπολη, λέει για “αήθη συμπεριφορά του Κυρίλλου”»…
 
Η ανακοίνωση αυτή δε δόθηκε στα Μέσα της Μυτιλήνης, αλλά μόνο σε μια ιστοσελίδα στην Αθήνα.
«Δεν το γνωρίζω αυτό. Πάντως εγώ το διάβασα στην ιστοσελίδα www.romfea.gr και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δε γνωρίζω εάν τη γνωρίζει την ανακοίνωση αυτή και ο ίδιος ο Άγιος Μυτιλήνης. Γιατί πολλά πράγματα γίνονται πίσω από την πλάτη του. Ο π. Κύριλλος, όσα χρόνια τον γνωρίζουμε, είναι ένας πατέρας ηθικός, έχει αγάπη προς την Εκκλησία, έχει μεγάλο σεβασμό προς το Δεσπότη του, ο οποίος είναι και γέροντάς του, διότι από αυτόν έλαβε δυο χειροτονίες. Υπηρετεί πιστά το λαό της Μυτιλήνης, έχει κάνει ένα μεγάλο έργο μαζί με το Δεσπότη όλα αυτά τα χρόνια και εσείς θα ενθυμείσθε μαζί με τον Παύλο Βογιατζή το έργο που έκανε για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και την αδελφοποίηση της Γέρας με το Αλτίνολουκ.»
 
Υπάρχει και το έργο του στη Μονή του Προφήτη Ηλία.
«Φυσικά υπάρχει και το έργο στο μοναστήρι. Όταν ο π. Κύριλλος ανέλαβε να δημιουργήσει το μοναστήρι, ο χώρος αυτός το μόνο που είχε, ήταν σύριγγες από χρήση ουσιών. Και το έφερε στην κατάσταση που το έφερε. Μπορεί να μην είναι το τέλειο μοναστήρι, αλλά τουλάχιστον έγινε ένας φάρος για τους νέους, ένας τόπος να συγκεντρώνονται εκεί οι νέοι και να κάνει εντύπωση μέσα σ’ αυτήν την κοινωνία που ζούμε σήμερα. Τα πάντα αμφισβητούνται, όλες οι ηθικές αξίες καταπατούνται, κι εμείς έχουμε έναν τέτοιο κληρικό και η Μητρόπολη όπου υπηρετεί να θέλει να τον διώξει…»
 
«Δεν τον είδα…»
 
Προσπαθήσατε εσείς να συναντηθείτε με το μητροπολίτη Μυτιλήνης;
«Με το μητροπολίτη προσπάθησα να συναντηθώ. Επικοινώνησα τηλεφωνικά μαζί του από την Πόλη για να τον ενημερώσω ότι έρχομαι, μίλησα με τον πρωτοσύγκελό του, από τον οποίο ζήτησα την άδειά του και για τη λειτουργία και για να κάνω το γάμο.
 
Του είπα ότι θα περάσω την Τρίτη από τη Μητρόπολη για να δω το σεβασμιότατο, μου είπε “εντάξει”, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, “μπορείτε να λειτουργήσετε” και όλα αυτά. Όταν έφτασα όμως στη Μυτιλήνη, ήρθα Κυριακή βράδυ, Δευτέρα λειτούργησα, Τρίτη ζήτησα να δω το Δεσπότη. Μου είπαν ότι δεν είναι στη Μητρόπολη, είχε μεσολαβήσει και η κλοπή στον Πύργο, ήταν πολύ φυσικό ο Δεσπότης να ήταν αναστατωμένος και να μην μπορούσε να με δεχτεί την Τρίτη. Ξαναζήτησα τηλεφωνικά από τον πρωτοσύγκελο να συναντηθώ με το Δεσπότη και μου απάντησε ότι ο Δεσπότης δεν είναι σε θέση να με δεχθεί.
 
Το σεβάστηκα, αλλά εγώ είχα και ένα μήνυμα από τον Πατριάρχη να μεταφέρω στο Δεσπότη, και έπρεπε να τον δω. Εν τω μεταξύ υπήρξαν και τα γνωστά δημοσιεύματά σας και ήθελα να του κάνω και ορισμένες διευκρινίσεις. Γι’ αυτό και χθες το πρωί (σ.σ. την Πέμπτη) τηλεφώνησα στο κινητό της νύφης του σεβασμιοτάτου, της κυρίας Δήμητρας, από την οποία ζήτησα να πει στο Δεσπότη να με δεχθεί για να του πω συγκεκριμένα πράγματα. Μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει απάντηση. Οπότε, δεν τον είδα…»
 
Το μήνυμα του Πατριάρχη
 
Είπατε ότι μεταφέρατε μήνυμα από τον Πατριάρχη. Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτό;
«Το μήνυμα του Πατριάρχου ήταν όπως πάντα πολύ πατρικό και αδελφικό και παρακαλούσε τον Άγιο Μυτιλήνης “να τα βρει” με τον π. Κύριλλο και να επέλθει η ειρήνη στην τοπική Εκκλησία. Παραπονέθηκε, βέβαια, ο Πατριάρχης ότι έχει πολλά χρόνια να έρθει ο Δεσπότης στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παλαιότερα τον είχαμε εκεί κάθε δυο μήνες. Και μας έδινε ιδιαίτερη χαρά αυτό… Τώρα παραπονείται ο Παναγιότατος ότι δεν έρχεται ο Άγιος Μυτιλήνης. Και μάλιστα μου είπε να πω του μητροπολίτη ότι δεν είχε κάποια σχετική ενημέρωση. “Ο Άγιος Μυτιλήνης με αγνόησε εντελώς. Να μου έγραφε συγκεκριμένα πράγματα ότι έκανε και ήμουν πρόθυμος εγώ ο ίδιος να τιμωρήσω τον πατέρα Κύριλλο.” Αυτή είναι η πικρία του Πατριάρχη, τίποτα άλλο.»
 
Με τη Μητρόπολη Μυτιλήνης υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις με τον Οικουμενικό Θρόνο;
«Όχι, κανένα πρόβλημα. Άλλωστε είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα της Μητρόπολης Μυτιλήνης, και ο εδώ μητροπολίτης έχει κάθε δικαίωμα να διορίσει και να παύσει και να δώσει απολυτήριο. Αυτό είναι δικαίωμά του. Αλλά δεν υπάρχουν κατά τη γνώμη μου χειροπιαστές κατηγορίες...»
 
Συμβουλές
 
Σεβασμιότατε, όπως όλα δείχνουν, σε λίγες μέρες ο πατέρας Κύριλλος θα φύγει από τη Μυτιλήνη. Τι θα συμβουλεύατε το πλήρωμα της Εκκλησίας της Μυτιλήνης;
«Φοβάμαι ότι όλος ο κόσμος που έχω δει και έχω μιλήσει όλες αυτές τις μέρες από όλα τα στρώματα του λαού της Μυτιλήνης, είναι αναστατωμένος. Δείχνει μια πικρία κατά του μητροπολίτη, κατά της Μητροπόλεως ή κατά αυτών των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από αυτό το γεγονός. Εγώ θα συνιστούσα σύνεση στο λαό της Μυτιλήνης, σ’ αυτούς τους ανθρώπους τουλάχιστον που αγαπούν τον π. Κύριλλο και είναι μαζί του. Να μη βγουν στους δρόμους, να μη ρίχνουν συνθήματα κατά της Μητροπόλεως ή κατά του μητροπολίτη. Και, πιστέψτε με, έχει ο Θεός.»
 

 

 
Απάντηση από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης επί δημοσιεύματος στο «ΕΜΠΡΟΣ»… σε αθηναϊκή ιστοσελίδα
Με επιθετικούς χαρακτηρισμούς κατά του π. Κυρίλλου
 
Μια άγνωστη απάντηση της Μητρόπολης Μυτιλήνης σε ιστοσελίδα εκκλησιαστικών ειδήσεων δημοσιοποιούμε σήμερα. Στην ιστοσελίδα www.romfea.gr αναδημοσιεύθηκε προχθές Πέμπτη επακριβώς το ρεπορτάζ τού «ΕΜΠΡΟΣ» της περασμένης Τετάρτης, με αναφορά στην πηγή και στο συντάκτη του.
Την ίδια μέρα, η Μητρόπολη Μυτιλήνης απάντησε στην αναδημοσίευση του ρεπορτάζ τού «ΕΜΠΡΟΣ» με επιστολή της στην ιστοσελίδα.
Η επιστολή αυτή παρατίθεται ασχολίαστη, επισημαίνεται δε μόνο η αναφορά στην υπόθεση του π. Κυρίλλου, κάτι που στην περίπτωση της απάντησης στο «ΕΜΠΡΟΣ» δεν υπήρξε.
Η απάντηση έχει ως εξής (όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα):
 
 

Μοιράσου το άρθρο!