Συνεντεύξεις

20/05/2019 - 12:53

Συνέντευξη του Παναγιώτη Χριστόφα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

O υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Χριστόφας, ανέλυσε στην εφημερίδα TA NEA Σαββατοκύριακο το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα, με το οποίο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του Βόρειου Αιγαίου

Παναγιώτης Χριστόφας : Βασική μας επιδίωξη η αποσυμφόρηση των νησιών από το Μεταναστευτικό

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας αναλύει το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα αν εκλεγεί, με το οποίο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του Βόρειου Αιγαίου.

 

Με σωστή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, μπορεί η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου να βγει από τη λίστα των 14 πιο φτωχών περιφερειών της Ευρώπης, σημειώνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Παναγιώτης Χριστόφας, διευκρινίζοντας πως η ικανότητα των νησιών σχετικά με το Μεταναστευτικό έχει προ πολλού ξεπεραστεί.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια;

Αναμφισβήτητα οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά έφεραν σημαντικά προβλήματα, δημιούργησαν ρήγμα στην κοινωνία και επηρέασαν αρνητικά την εικόνα μας. Ο ουσιαστικός ρόλος της περιφέρειας, όμως, είναι αναπτυξιακός. Σε αυτό το αναπτυξιακό πλαίσιο μπορεί να κινηθεί προκειμένου να δημιουργήσει αντίβαρα στους τομείς που δέχτηκαν πίεση. Η αποτυχία φαίνεται στο γεγονός, ότι η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου είναι 11η σε απορροφητικότητα ΕΣΠΑ ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νησιών μας είναι ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ανάμεσα στις 14 πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης. Και γι’ αυτό δεν φταίει μόνο το Μεταναστευτικό ή η γενικότερη κρίση που βιώνει η χώρα μας. Αυτή η δικαιολογία αυτοαναιρείται, γιατί για την αλλαγή αυτής ακριβώς της κατάστασης προορίζονται οι πόροι του ΕΣΠΑ: δηλαδή να ενισχύσουν την οικονομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των νησιών μας. Κάτι που προφανώς δεν έγινε, αφού οι πόροι αυτοί δεν αξιοποιήθηκαν σωστά.

Και ποια θα πρέπει να είναι η λύση;

Η λύση είναι ο σωστός σχεδιασμός, με τις σωστές προτεραιότητες και τη σωστή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. Το επόμενο ΕΣΠΑ μας δίνει μια απίστευτη ώθηση. Η επόμενη προγραμματική περίοδος είναι το όχημα που θα μας οδηγήσει εκεί που πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας: στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νησιού, με στόχο το βέλτιστο σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας και το ελάχιστο σε επίπεδο περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις πιστώσεις για πραγματικά αναπτυξιακά έργα, τα οποία δεν θα εξυπηρετήσουν τις δικές μας επικοινωνιακές ανάγκες, το να βγούμε δηλαδή όμορφες φωτογραφίες και να κόβουμε κορδέλες. Θέλουμε έργα και πολιτικές που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων του Βόρειου Αιγαίου, θα έχουν προστιθέμενη αξία στις ζωές τους και θα κάνουν τα νησιά ελκυστικά για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες.

Σε ποιους τομείς στηρίζεται το πρόγραμμά σας;

Τρεις είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους στηρίζεται το πρόγραμμά μας. Θεωρούμε πως ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακό μοχλό για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτούς.

Πιστεύουμε, επίσης, πως μια σειρά τεχνικών έργων όπως για παράδειγμα οδικοί άξονες, βελτιώσεις λιμένων κ.ά. και άλλων πολιτικών, όπως η βελτίωση των συγκοινωνιών τόσο μεταξύ των νησιών της περιφέρειας όσο και μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα εξυπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, αφού θα ωφελήσουν επιμέρους τομείς και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η έρευνα και η ανάπτυξη, οι δρόμοι που ανοίγει μπροστά μας η 4η βιομηχανική επανάσταση δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε, αν δεν επιθυμούμε να είμαστε ουραγοί στο πέρασμα σε μια νέα εποχή.

Τα νησιά της περιφέρειας έχουν σηκώσει δυσανάλογα το βάρος του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού. Τι πρέπει να γίνει;

Είναι πλέον πασιφανές ότι δεν εφαρμόστηκε καμιά σοβαρή πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος, η φέρουσα ικανότητα των νησιών μας έχει προ πολλού ξεπεραστεί με όλες τις γνωστές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες.

Πάγια υποστηρίζουμε πως θα εργαστούμε και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό εργαλείο πίεσης προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας και σε αυτά να γίνεται μόνο η υποδοχή και ηταυτοποίηση μεταναστών. Επιπλέον, τα κέντρα φιλοξενίας να λειτουργούν αυστηρά στα όρια χωρητικότητάς τους.

Η αποσυμφόρηση είναι η βασική επιδίωξη, καθώς τα νησιά μας δεν μπορούν και δεν πρέπει να σηκώνουν το βάρος που θα έπρεπε να διαμοιραστεί σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Για να γίνει αυτό πρέπει να πιέσουμε και οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου των αιτούντων να επιταχυνθούν.

Από την πλευρά της η περιφέρεια, όπως ανέφερα, θα πρέπει να δημιουργήσει αντίβαρα στους τομείς που δέχτηκαν πίεση λόγω του Μεταναστευτικού, όπως ο τουρισμός και η κοινωνική συνοχή.

Είστε έτοιμος για μετεκλογικές συνεργασίες;

Είναι δεδομένο, ότι πρέπει να υπάρχουν μετεκλογικές συνεργασίες. Δεν το επιβάλλει μόνο το σύστημα της απλής αναλογικής και δεν είναι ζήτημα… μαθηματικών, το να μπορούμε δηλαδή να περάσουμε τις αποφάσεις μας. Είναι ζήτημα ουσίας.

Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε σε μια δημοκρατική βάση με όσους συμμερίζονται ότι πρώτος είναι ο πολίτης των νησιών, πέρα από προσωπικές βλέψεις και συμφέροντα.

Ουσιαστικά όλοι μαζί καλούμαστε να υλοποιήσουμε ένα κοινό όραμα. Και στο «μαζί» δεν περιλαμβάνουμε μόνο όσους θα βρεθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο από την 1η Σεπτέμβρη.

Στόχος μας είναι να βγούμε από το καλούπι μας και να προσδώσουμε στην περιφέρεια ένα εξωστρεφές και δυναμικό προφίλ. Καλούμαστε και είμαστε έτοιμοι, λοιπόν, να αναπτύξουμε συνεργασίες, με οργανώσεις και φορείς τόσο των νησιών μας, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την κοινή δράση και την προσαρμογή και την υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Ποια η θέση σας σχετικά με τον Κλεισθένη;

Στην Αυτοδιοίκηση έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα τα προηγούμενα χρόνια και με τον Καποδίστρια και με τον Καλλικράτη. Η εξέλιξη των νόμων αυτών θα μπορούσε να δώσει επιπλέον λύσεις και απαντήσεις στα εμπόδια της Αυτοδιοίκησης που είναι η γραφειοκρατία, η έλλειψη πόρων και η καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων.

Η αλλαγή του τρόπου εκλογής δεν ήταν το μείζον. Είναι δεδομένη, ωστόσο, και σίγουρα μας προβληματίζει η εφαρμογή της, άλλα στη ζωή μου έχω μάθει να πορεύομαι με τα εργαλεία και τα εφόδια που έχω στη διάθεσή μου. Ετσι θα λειτουργήσουμε και εδώ.

Μοιράσου το άρθρο!