Skip to main content
|

Το υπέροχο Δημοτικό Σχολείο της Λέσβου - Συνέντευξη

Εσωτερική διακόσμηση με κανονες
Συμμετοχ΄ξη σε έργο birds of freedom
To CD ROM του σχολείου
Ξύλινες φωλιές στον κήπο του σχολείου
Σπορά σχολικού κήπου
Εργαστήριο στο Βιβλιοθήκη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
7'

Μέσα στην καθημερινή ροή της τοπικής επικαιρότητας οι δράσεις του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής αποτελούν μια πραγματική όαση. Έχοντας εντυπωσιαστεί από την ποικιλομορφία και το μέγεθος των δράσεων θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό το σχολείο της Λέσβου που σίγουρα αποτελεί ένα φάρο στην εκπαιδευτική κοινότητα.  Μιλήσαμε λοιπόν με Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής και καταγράψαμε τις απόψεις όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων.

Ελάτε μαζί σε μια γνωριμία με ένα  υπέροχο σχολείο!   Το σίγουρο είναι στο τέλος της συνέντευξης θα πείτε  ένα μεγάλο μπράβο σε όλα όσα συμβαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο Λ. Θεμρής

 

Θα θέλαμε αρχικά  να μας πείτε μερικά στοιχεία για το σχολεία σας.  Συνοπτική ιστορία, αριθμός παιδιών, εκπαιδευτικών, περιοχές που καλύπτει, υποδομές και ελλείψεις.
Το 6/θέσιο  Δημοτικό σχολείο Λουτρόπολης Θερμής - ιδρυμένο το 1931-  στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διατηρητέο κτήριο και περιβάλλεται από μια ευρύχωρη αυλή με  νερατζιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, πεύκα, μουριές και ακακίες. Καλύπτει τα χωριά Θερμή και Πύργοι Θερμής. 

ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ : Το δυναμικό του σχολείου είναι 60 - 70 μαθητές και στελεχώνεται από 13 εκπαιδευτικούς. Στο Σχολείο λειτουργεί  τμήμα ένταξης για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ  στελεχώνεται με διδάσκοντες γυμναστικής, μουσικής , πληροφορικής , αγγλικών, γαλλικών και παράλληλης στήριξης. Εκδίδει το  περιοδικό «Το Θήτα της Θερμής» και  διατηρεί ιστοσελίδα, σελίδα στο facebook  “Το Θήτα της Θερμής”καθώς  και ιστολόγιο  “tokampani18.blogspot.com” , όπου δημοσιεύονται εργασίες μαθητών . 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Το σχολείο λειτουργεί σχολικό  κήπο  και είναι μέλος του δικτύου «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» και του δικτύου «Παγκόσμια Γεωπάρκα  UNESCO  στην Ελλάδα». Συμμετείχε στο Α΄ Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής  Βορείου Αιγαίου το 2017-18 με 2 εργασίες  , ενώ παρήγαγε στα πλαίσια του προγράμματος «I AM A GEOPARKER» το CD-Rom “Το φαράγγι της Θερμής & τα σπήλαιά του”
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Τη σχολική χρονιά  2017-18 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα «Ν. Παπαδημητρίου» για την παράσταση ¨Πλούτος¨ του Αριστοφάνη, που ανέβασε στο αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης.  Το σχολικό έντυπό του «Το Θήτα της Θερμής» απέσπασε πέρυσι το Α΄ βραβείο στο διαγωνισμό μαθητικών εντύπων της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ :  Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του σχολείου είναι πολύ καλός .Υπάρχει από  εξαετίας τουλάχιστον - πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα  πληροφορικής  - δωρεά του Ιδρύματος  ΣΤ. Νιάρχος.  Επιπρόσθετα κάθε αίθουσα διδασκαλίας  διαθέτει  Η/Υ και  οθόνη προβολής,  για να γίνεται το μάθημα ψηφιακά.
Αντίθετα δεν υπάρχει καθόλου εξοπλισμός στην αυλή του σχολείου. Ούτε  ένα παγκάκι για να καθίσουν τα παιδιά. Ας είναι καλά ο προϊστάμενος του  Δασαρχείου ο Φ. Κράλλης, που μας έδωσε δυο τραπεζόπαγκους και βολεύονται οι μαθητές.  
 Σοβαρό πρόβλημα  υπήρχε επίσης με την ηχομόνωση των αιθουσών διαδασκαλίας , που ήταν διαχωρισμένες με πάνελ από ...τσίγκο. Ευτυχώς  υπήρξε κατανόηση και χρηματοδότηση από τη Σχολική Επιτροπή  και το  πρόβλημα λύθηκε.Θερμά ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Π.Κατσαβέλλη.

 

Αυτό  που μας έχει εντυπωσιάσει είναι οι δράσεις που οργανώνει το σχολείο σας που έχουν  ποικιλόμορφα χαρακτηριστικά . Μιλήστε μας για τις δράσεις που έχετε «τρέξει» τη φετινή σχολική χρονιά και ποιός είναι ο σκοπός μιας τέτοιας βιωματικής εκπαιδευτικής διαδικασίας;

- Οι  δραστηριότητες του σχολείου έχουν το χαρακτηριστικά της εξωστρέφειας.   Πεποίθησή μας  είναι, ότι το Σχολείο δεν μπορεί να εξαντλεί το ρόλο του μόνο στη μετάδοση των βασικών γνώσεων , αλλά να είναι ένα κύτταρο πολιτισμού, που να διευρύνει τους ορίζοντες  των μαθητών, να τους παροτρύνει σε έρευνα, να τους βοηθά να γνωρίσιουν τις ρίζες τους και να τους φέρνει σε επαφή με το σύγχρονο επιστημονικό, τεχνολογικό και κοινωνικό «γίγνεσθαι».

Τη φετινή σχολική χρονιά το σχολείο «τρέχει» τα παρακάτω προγράμματα.
1 . Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας – Πολιτιστικό 

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί  : Βασιλική  Φυντάνη - Αγγελική Τσοπούλου - Χρύσα Βαλεντίνου

****  Στο πλαίσιο του προγράμματος  το σχολείο μας  συμμετέχει στο διαγωνισμό γραπτού λόγου των Εκδόσεων Πατάκη με μία ομάδα 6 μαθητών της ΣΤ΄ τάξης . Οι μαθητές και τα κείμενα με  τα οποια  θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό είναι
-  Μάρκος  Ματζιαρλής : Η απίστευτη ιστορία του σχολείου μου
-  Αμάντα Κρέκος : Νοέμβριος , ο αγαπημένος μου μήνας
-  Γ. Καλέλης : Τα ιαματικά  λουτρά της Θερμής
-  Ερκίτα Μέτσι : Ο πεισματάρης Μίρι
-  Ραφαέλα Σαρικέλλη : Ο ξεριζωμός μας το 1922
-  Απόστολος Σιγανός :Να μάθεις να  «βλέπεις»  γήπεδο.
 
2 . Έκδοση εφημερίδας  – Πολιτιστικό 
Υπεύθυνες  εκπαιδευτικοί  : Βάσω Γιακμόγλου – Φρόσω Γιαννακέλλη
****  Έχοντας βραβευτεί με το  Α΄ βραβείο πέρυσι  συνεχίζουμε και φέτος για δεύτερη χρονιά.Φέτος μάλιστα από καλύτερη θέση , αφού το  Ίδρυμα Γεωργίου  Ρουσέλλη  ανέλαβε τα έξοδα έκδοσης του σχολικού μας εντύπου την τρέχουσα σχολική  χρονιά.

 

3. Σχολικός  κήπος - Περιβαλλοντικό πρόγραμμα
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί : Ελένη Βαμβακά  –  Κυριακή Παπάλα
****   Το πρόγραμμα συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά  στα πλαίσια του δικτύου «Οικολογικά Σχολεία». Στα πλαίσια του  αναμορφώθηκε ο σχολικός κήπος, υδροδοτήθηκε, κατασκευάστηκαν τσιμεντένιοι δακτύλιοι  συγκράτησης των χωμάτων από τη διάβρωση, έγινε πέργκολα για τα αναρριχητικά φυτά και τοποθετήθηκε περίφραξη. Επίσης  μας δόθηκε κομποστοποιητής από το Δήμο Λέσβου και φτιάχτηκαν φωλιές και ταίστρες πουλιών με την εποπτεία της περιβαλλοντολόγου Ελένης Γαληνού ( του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής).  Τέλος έχουμε κάνει αίτηση στο ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου για επίσκεψη στον κάμπο εσπεριδοειδών του νησιού στις 9-10  Μαίου.

4.  Διατροφικό πρόγραμμα – Αγωγής Υγείας
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί  : Κυριακή Παπάλα – Αγγελική Τσοπούλου

****  Το διατροφικό πρόγραμμα «Βελτιώνω τη διατροφή μου, ανακαλύπτω παραδοσιακές γεύσεις, γνωρίζω τα  προϊόντα του τόπου μου» ξεκίνησε τη  φετινή  σχολική  χρονιά.  Γίνεται κάθε Τρίτη, 11:30- 11:45 π.μ.  με  προσφορά «επιδορπίου» σ’ όλο το μαθητικό μας δυναμικό.

Το πρόγραμμα   περιλαμβάνει :
Ερευνητικές εργασίες με στόχο την καταγραφή διατροφικών συνηθειών του παρελθόντος και δημοσίευσή τους στο περιοδικό του σχολείου 
Γιορτή Πορτοκαλιού (προϊόντος της περιοχής) στην αυλή του σχολείου
Τυποποίηση γλυκού κουταλιού από τα πορτοκάλια  του σχολικού κήπου
Οικονομικά η όλη προσπάθεια στηρίζεται σε δωρεές, χορηγίες και εθελοντικές προσφορές. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από ομιλίες ειδικών: διατροφολόγων, γεωπόνων, παραγωγών κ.λπ. και επισκέψεις σε βιοτεχνικά εργαστήρια παραγωγής προϊόντων του νησιού μας.
Στο τέλος της χρονιάς η όλη προσπάθεια θα συμπτυχθεί σε καταγραφή- συγγραφή ενός βιβλίου – οδηγού για τα  εδέσματα, που δοκίμασαν τα παιδιά.

5. Η  γεωθερμία στη Θερμή  της  Λέσβου -Περιβαλλοντικό πρόγραμμα
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αντώνης Βάλεσης - Ζέρβα Βάγια – Διονυσία Μακρή
****  Στα πλαίσια του θεματικού δικτύου   «Γεωπάρκα της UNESCO στην Ελλάδα» ετοιμάζεται   με τις μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης Αμάντα Κρέκος και Εργκίτα Μέτσι  και τους  μαθητές Δημήτρη Κόρακα και Γιώργο Καλέλη μια εργασία  και  ένα cd-rom για τις θερμοπηγές αυτές και την ιστορία τους. Το cd-rom θα το παρουσιασθεί στο Β΄ Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής στη Μυτιλήνη

6. Ο  γλύπτης  Αθανάσιος  Λημναίος -Πολιτιστικό πρόγραμμα
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Αντώνης Βάλεσης - Ζέρβα Βάγια – Διονυσία Μακρή

Στα πλαίσια του προγράμματος  ετοιμάζεται από τις μαθήτριες της Ε΄τάξης Ευαγγελία Ξουχέλλη και Γιώτα Ψαθά και τον μαθητή Δημήτρη Κιολέ   cd-rom για τη ζωή και το έργο του Θρεμιώτη γλύπτη Αθ.Λημναίου , που θα παρουσιασθεί στο Β΄ Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής στη Μυτιλήνη .


 Εκτός από τις δράσεις είστε και εκδότες – δημοσιογράφοι!  Μιλήστε  μας για  «Το Θήτα της Θερμής»

- Η μαθητική εφημερίδα του  Σχολείου ΤΟ  ΘΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ  έχει σχήμα Α3  και 20 σελίδες, έγχρωμο εξώφυλλο,  οπισθόφυλλο και σαλόνι βγαίνει τρεις φορές το χρόνο. Διανέμεται δωρεάν   στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου,   στα Δημοτικά σχολεία του νησιού καθώς και στις διάφορες δομές της εκπαίδευσης του τόπου. Στόχοι του εντύπου είναι να προβληθούν τα νέα της σχολικής κοινότητας  αλλά και τα προβλήματά της, να έχουμε  αναφορές στη ζωή της Λουτρόπολης Θερμής,  στην παράδοση, τον πολιτισμό και την ιστορία της Λέσβου. Σημαντική συνιστώσα της ύλης είναι η περιβαλλοντική  με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.


 Το σχολείο σας  έχει καταχωρηθεί στο δίκτυο  με τα  Οικολογικά Σχολεία της Ελλάδας.  Πως  πάρθηκε αυτή η πρωτοβουλία και τι σημαίνει αυτό για το σχολείο σας;

- Συμμετέχουμε στο δίκτυο αυτό, όπως και σε άλλα, επειδή πιστεύουμε ότι στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία,  που ζούμε ο εκπαιδευτικός επωμίζεται  έναν ακόμη ρόλο που δεν τον είχε παλιότερα. Να οδηγεί τους μαθητές σε  δίκτυα, που  τους προσφέρουν παραστάσεις  ερεθίσματα και  μηνύματα  και μέσω της ενημέρωσης που παίρνουν να γίνονται ευαίσθητοι στα κρίσιμα ζητήματα της εποχής και αυριανοί  ενεργοί  πολίτες.

 Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται συζήτηση σχετικά με τα προσφυγόπουλα και την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.  Ποιά η θέση των εκπαιδευτικών  του σχολείου  σας;
- Πέρυσι μας επισκέφθηκαν δύο ΜΚΟ ,για να διερευνήσουν τη λειτουργία τάξεων υποδοχής για προσφυγόπουλα , αλλά όπως διαπίστωσαν οι υποδομές του σχολείου  δεν επαρκούν για να στεγάσουν αισθητά μεγαλύτερο αριθμό πέρα από τους υπάρχοντες μαθητές.
Η θέση μας πάνω στο θέμα αυτό είναι αυτονόητη: Ότι κάθε παιδί  δικαιούται να έχει ανεμπόδιστη  πρόσβαση στο αγαθό της γνώσης .

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη ψυχολογία των παιδιών;  Τι έχετε εισπράξει από τους μαθητές του σχολείου σας;
- Ασφαλώς και έχει επηρεάσει. Θα ήταν παράδοξο,  αν δεν είχε. Στην εισήγησή μας για το διατροφικό πρόγραμμα τονίζαμε:  «Η οικονομική κρίση , που πλήττει τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια έχει σοβαρό αντίκτυπο και στο μαθητικό πληθυσμό. Ένα σημαντικό μέρος του μαθητικού μας δυναμικού διατρέφεται ελλιπώς. Αναλάβαμε λοιπόν την πρωτοβουλία οι διδάσκοντες του Σχολείου μαζί με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να αναζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης αυτού του καθημερινού σιτηρέσιου των παιδιών κυρίως με φρούτα (πορτοκάλια, μήλα, μπανάνες, αχλάδια), γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι), ξηρούς καρπούς, φυσικούς χυμούς και  μέλι». 


Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις του σχολείου  και  πως γεννιούνται οι  ιδέες  για μια νέα δράση; 
- Ιδέες γεννιούνται καθημερινά. Ερεθίσματα δίνουν οι διάφοροι διαγωνισμοί, τα ίδια τα παιδιά κα φυσικά οι εκπαιδευτικοί. Είναι τόσοι πολλοί οι διαγωνισμοί, που γίνονται, που δεν τους προλαβαίνουμε.  Το  ζήτημα  είναι  αν υπάρχει  η απαιτούμενη «κρίσιμη μάζα»  μαθητών και εκπαιδευτικών για να πάρουμε μέρος στον καθένα από αυτούς.  Το σχολείο της Θερμής δεν είναι μεγάλης δυναμικότητας. Αν οι δυνάμεις μας επαρκούν βάζουμε μπροστά μια δραστηριότητα. Αν όχι την αφήνουμε στην άκρη.

 Τελικά το καλό σχολείο το κάνουν οι εκπαιδευτικοί ή οι υποδομές;

- Κατά τη γνώμη μας  απαιτούνται και τα δύο. Αν οι εκπαιδευτικοί  είναι  αρνητικοί σε ένα θέμα, δεν μπορεί να προχωρήσει. Αλλά και αν οι εκπαιδευτικοί  έχουν όρεξη πάλι τίποτα δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα. Θα προσθέταμε  και έναν τρίτο  κατά παράγοντα, καθοριστικής κατά τη  γνώμη μας  σημασίας . Τη συνεργασία  με τους γονείς, που εμπεδώνει κλίμα αλληλοκατανόησης και διασφαλίζει την εύρρυθμη λειτουργία  ενός σχολείου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία