Ταξίδι στο Χθες

21/12/2015 - 17:28

45 φωτογραφίες από το χθες της Μυτιλήνης - Φωτογραφείο Χατζηδανιήλ

&n

bsp;

Συνεχίζουμε το ταξίδι στη Λέσβο του χθες με το τρίτο μέρος τους αφιερώματος στους  παλιούς φωτογράφους της Μυτιλήνης.  Ο Μάκης Μπεκιάρης – δημιουργός της ιστοσελίδας lesvosoldies.gr - μας παρουσιάζει μέσω της τέχνης των φωτογράφων αυτών μοναδικές εικόνες μιας άλλης εποχής που αξίζει να γνωρίσουμε καθώς αποτελούν κομμάτι από την ιστορία του τόπου μας.

 
Το τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη Χατζηδανιήλ 

Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1850. Το 1875 άνοιξε βιβλιοπωλείο μαζί με τους αδελφούς του το οποίο λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία. Ο πατέρας τους ήταν αγιογράφος και ο Ιωάννης ήθελε από μικρός να γίνει ζωγράφος. Το 1878 λίγο μετά  τον Γαλλογερμανικό πόλεμο πήγε στο Παρίσι να σπουδάσει βιβλιοδεσία , ένα ιδιαίτερα αποδοτικό επάγγελμα τότε, και ζωγραφική. Εκεί γνώρισε την φωτογραφία την οποία τελικά σπούδασε παράλληλα με την βιβλιοδεσία. Για να πληρώνει τα δίδακτρα του δούλευε σαν βοηθός σε ένα βιβλιοδετείο.

Επιστρέφοντας στην Μυτιλήνη άνοιξε φωτογραφείο. Ασχολήθηκε με το πορτραίτο στο στούντιο και πολύ λίγο με τις εξωτερικές λήψεις . Φωτογράφησε όμως ορισμένα τοπία που κυκλοφόρησε σε καρτ ποστάλ που τύπωνε στην Λειψία.

 

 

 

 

Το Παρίσι επισκέφθηκε δύο φορές ακόμα και έμεινε για δυο χρόνια περίπου τη κάθε φορά. Τη δεύτερη φορά γύρω στο 1890 πήγε για να διδαχθεί την έγχρωμη φωτογραφία (πιθανόν την μέθοδο Lipmann) .O ίδιος διηγιόταν πως κέρδισε πολλά χρήματα όταν κατόρθωσε να μπεί στις φυλακές της Μυτιλήνης και να φωτογραφήσει δύο περιβόητους ληστές. Οι άλλοι φυλακισμένοι ήθελαν να βγάλουν μία αναμνηστική φωτογραφία μαζί τους και κατόπιν αγόρασαν ένα αντίτυπο ο καθένας για ενθύμιο!

 

 

Την περίοδο της τουρκικής κατοχής ο Ι. Χατζηδανιηλ  αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Σε περιόδους εξεγέρσεων – κυρίως στην Κρήτη – κατέστρεφαν το φωτογραφείο του ή πετούσαν τα βιβλία του βιβλιοπωλείου στην θάλασσα. Στο φωτογραφείο του εργάστηκαν μαζί και οι δυό του γιοί. Ο Ι. Χατζηδανιήλ πέθανε το 1912 κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων του ελληνικού στρατού για την απελευθέρωση του νησιού. Πρόλαβε όμως να τραβήξει  μερικές φωτογραφίες πεζοναυτών και Εθνοφυλάκων. Το φωτογραφείο του λειτούργησαν για σύντομο διάστημα οι δύο γιοί του κυρίως για την αναπαραγωγή καρτ-ποστάλ. Το βιβλιοπωλείο λειτουργεί μέχρι τις μέρες μας από τους απογόνους του.

(πηγή βιογραφικού: Λεξικο Ελλήνων Φωτογράφων / Άλκης Ξανθάκης)

 

Δείτε όλες τις φωτογραφίες  (45) σε gallery    (κλικ για μεγέθυνση)

επιλέξτε τη λέξη κλειδί "Οι_φωτογράφοι_της_Λέσβου" για να δείτε όλα  τα μέρη τους αφιερώμάτος

Μοιράσου το άρθρο!