Skip to main content
|

Η Μυτιλήνη των αρχοντικών - Σουράδα και Μακρύς Γιαλός

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 Η Μυτιλήνη του χθες με την ματιά των φωτογράφων της.


Η αναδρομή στην ιστορία του νησιού, συνεχίζεται μέσα από μια σειρά αφιερωμάτων, με απεικονίσεις της πόλης σε φωτογραφίες και καρτ- ποστάλ του περασμένου αιώνα. Θα θυμηθούμε και θα γνωρίσουμε τις γειτονιές και τα περίχωρα της πόλης, το λιμάνι, τα εμβληματικά κτήρια, το κάστρο και την επάνω σκάλα καθώς και διάφορα χωριά. Θα διατρέξουμε ιστορικές στιγμές του νησιού όπως  τις μέρες της απελευθέρωσης  της Λέσβου από τους Οθωμανούς, την Γερμανική κατοχή καθώς και στιγμιότυπα από την βιομηχανική και οικονομική ιστορία του.

Θα δούμε τους ανθρώπους και την καθημερινότητα τους, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Θα δημοσιευτούν φωτογραφίες  - κάποιες από αυτές για πρώτη φορά - από τους περισσότερους Μυτιληνιούς και μη φωτογράφους που διέσωσαν με το φακό τους και μας μετέφεραν την Λέσβο μιας άλλης εποχής. Ελάτε μαζί μας λοιπόν στην μηχανή του χρόνου και απολαύστε το ταξίδι ….. 


Μάκης Μπεκιάρης

 

Η Μυτιλήνη των αρχοντικών - Σουράδα και Μακρύς Γιαλός

Ξεκινάμε το αφιέρωμα με τις φωτογραφίες της Σουράδας και του Μακρύ Γιαλού. Στις περιοχές αυτές συναντάμε αρκετά από τα πιο όμορφα αρχοντικά της πόλης, πολλά από τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα. 

Η Σουράδα απλώνεται από την κορυφή του ομώνυμου λόφου προς το Μακρύ Γιαλό (στα βόρεια), τη Χρυσομαλλούσα (στα δυτικά) και το Ακλειδιού (στα νότια). Στην ανατολική της πλευρά δημιουργεί παράλια ζώνη που «βλέπει» στα παράλια της Μικράς Ασίας.  Η Σουράδα άρχισε να οικοδομείται στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Μέχρι τότε υπήρχαν εκεί διάσπαρτοι πύργοι (πρώιμη μορφή οχυρωματικής κατοικίας στη Λέσβο). Από το 1880 και μετά οι εύποροι χριστιανοί αστοί χτίζουν εξοχικές κατοικίες πολλές από τις οποίες επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Αξιοσημείωτη και εντυπωσιακή είναι η αρχιτεκτονική πολλών από αυτών των κτιρίων καθώς είναι εμφανείς οι επιδράσεις και επιρροές από την Ευρώπη.

Ο Μακρύς Γιαλός ήταν συνοικία σχετικά αραιοκατοικημένη με πολλές αρχοντικές κατοικίες που διέθεταν μεγάλες αυλές και κήπους κατά μήκος της παραλίας. Από τις αρχές του 20ού αιώνα στο Μακρύ Γιαλό υπήρχαν πολλά υπαίθρια καφενεία και εξοχικά κέντρα ενώ για πολλά χρόνια αποτελούσε έναν από τους κύριους προορισμούς για τα θαλάσσια μπάνια των Μυτιληνιών.


Σημείωση: Μπορείτε να γίνεται μέλη της ομάδας Lesvosoldies στο facebook και να δείτε περισσότερα για το χθες της Λέσβου ή να καταθέσετε το δικό σας υλικό.

 

 

 Δείτε τις φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία