Skip to main content
|

10 γαλάζιες σημαίες στη Λέσβο για το 2013

10 γαλάζιες σημαίες στη Λέσβο
10 γαλάζιες σημαίες στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
 
Σε μια εκδήλωση γεμάτη από την αύρα της ελληνικής θάλασσας και τον ενθουσιασμό της επιτυχίας ανακοινώθηκαν και φέτος από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, οι βραβεύσεις των ακτών και μαρίνων με "Γαλάζια Σημαία".
 
Με 393 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα φιγουράρει και πάλι στις πρώτες θέσεις, όπως τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας φέτος ένα βήμα πριν από την κορυφή, δηλαδή στη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες. Αποτελώντας ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας η "Γαλάζια Σημαία" θεωρείται το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε και φέτος η Ελλάδα, ανάμεσα σε 49 χώρες του πλανήτη, μέσω του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.
 
 
Οι δήμοι της χώρας μας με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» για φέτος είναι της Κέρκυρας και του Αγ. Νικολάου Κρήτης, με 35 και 23 βραβευμένες ακτές αντίστοιχα.
 
Στους νομούς, «πρωταθλητές» είναι οι νομοί Λασιθίου, με 36 βραβευμένες ακτές, Κέρκυρας και Χαλκιδικής, με 35 η καθεμιά,και των Δωδεκανήσων με 25.
 
 Λέσβος: 1.Τσαμάκια   2.Κανόνι Θέρμης   3.Εφταλού/Αγ. Ανάργυροι  4.Κάγια 5.Σκάλα Ερεσού   6.Νυφίδα Πολίχνιτου  7.Βατέρα  8.'Αναξος  9.Πέτρα  10.Άγιος Ισίδωρος.
 Λήμνος:  1. Θάνος  2 Αγ. Ιωάννης 3.  Εβγάτης / Ζεματάς
 
 

 

Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”
 
Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
 
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους.
 
Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Ως εκπρόσωπος του FEE, η ΕΕΠΦ είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” από το 1992.
 
 
 
Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες:
 
Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
 
*Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ. *Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία. *Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης. Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
 
Β. Οργάνωση ακτής
 
*Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών. *Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού. *Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή. *Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης. *Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
 
Γ. Ασφάλεια επισκεπτών
 
*Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες. *Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
 
Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
 
*Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο. *Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του. *Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες, κυρίως για τα παιδιά τους.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία