Υγεία

01/03/2013 - 08:24

Κατάσχεση από το ΙΚΑ Μυτιλήνης 8 ακινήτων του Κληροδοτήματος Βοστάνη για χρέη 430.000 ευρώ

Κατάσχεση από το ΙΚΑ Μυτιλήνης 8 ακινήτων του Κληροδοτήματος Βοστάνη για χρέη 430.000 ευρώ -

yle="text-align: justify;">Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας  "Τα Νέα της Λέσβου "  το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ Μυτιλήνης προχώρησε σε κατάσχεση 8 ακινήτων ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος Γ. Βοστάνη για  οφειλές ασφαλιστικών εισφορών των 15 εργαζομενων του Κληροδοτήματος που απασχολούνται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Το ύψος των οφειλών είναι 430.000 ευρώ.
Τα 8 ακίνητα που κατάσχονται από το ΙΚΑ βρίσκονται στη Λέσβο και σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται ακίνητα φιλέτα στην περιοχή αεροδρομίου Μυτιλήνης και στην προκυμαία Μυτιλήνης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα τη στιγμή που γινόταν ένας χαμός η Διοίκηση προσπαθούσε να υποβαθμίσει το όλο ζήτημα  θέλοντας να αποφύγει τη δημοσιότητα του θέματος.

Ο εκτελών χρέη Διοικητή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης κ. Χρήστος Θεοδώρου χτύπησε αρκετές φορές το χέρι στο τραπέζι καθώς το ΙΚΑ έχει οφειλές προς το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και προειδοποίησε σε τηλεφωνική επικοινωνία το Υπουργείο Υγείας  στην Αθήνα ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου αν χρειαστεί θα παραιτηθεί.

Το Υπουργείο Υγείας ουσιαστικά βλέπει το Κληροδότημα ως "ξένο σώμα".  Διευκρινίζουμε ότι κάθε φορά ο εκάστοτε διοικητής του Νοσοκομείου προεδρεύει στο Κληροδότημα Βοστάνη.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τον πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κ. Κατσιφαράκη. Στην επιστολή παραίτησής του μεταξύ των άλλων είχε αναφέρει:

"Η αιτία της παραίτησης βρίσκεται στην άρνηση προσέλευσης για συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. του κληροδοτήματος Βοστάνη.
Συγκεκριμένα, το κληροδότημα Βοστάνη έχει προσλάβει από το 2009 15 άτομα με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου τα οποία απασχολούνται σε θέσεις εργασίας του νοσοκομείου Μυτιλήνης και εξυπηρετούν ανάγκες της λειτουργίας του. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσέρχονται στην εργασία τους και εκτελούν ευσυνείδητα και πρόθυμα τα καθήκοντά τους συμβάλλοντας έτσι μαζί με όλους τους άλλους στην καλή λειτουργία του νοσοκομείου και του Κ.Υγείας της Άντισσας (1 εργαζόμενη εκεί).
Εξ αιτίας της οικονομικής συγκυρίας που μαστίζει την χώρα, οι πόροι που το Κληροδότημα Βοστάνη έπρεπε να έχει προκειμένου να καλύπτει τις υποχρεώσεις του έχουν δραματικά συρρικνωθεί . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κληροδότημα Βοστάνη να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του οφειλές απέναντι στους εργαζόμενους αυτούς, εδώ και περισσότερους από 12 μήνες. Ακόμα έχουν δημιουργηθεί ασφαλιστικές οφειλές στο ΙΚΑ που ξεπερνούν τις 420.000Ευρώ. Όλα αυτά δημιουργούν μια κατάσταση που ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και απασχολεί έντονα το τελευταίο τρίμηνο την διοίκηση του νοσοκομείου. Παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις μου στην Αθήνα σε αρμόδιες υπηρεσίες( υπουργείο Υγείας και ΙΚΑ) για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ουδεμία βοήθεια μου προσεφέρθη.
"


Θυμίζουμε ότι ο  κος Κατσιφαράκης κληρονόμησε τα "ρουσφέτια" του χθες με το προσωπικό του Κληροδοτήματος.  Δεν υπάρχουν πλέον όμως πόροι για να πληρωθούν αυτοί οι εργαζόμενοι. Η τακτική που ίσχυε, τότε που "υπήρχαν λεφτά",  είχε ως εξής: το Κληροδότημα προσλαμβάνει για το Νοσοκομείο (χωρίς ΑΣΕΠ) και... μετά από μερικά χρόνια ο εργαζόμενος "μετακόμιζε" στο Υπουργείο Υγείας (και δεν είχε άγχος για πληρωμές κτλ) Η τελευταία φουρνιά όμως δεν είχε την ίδια τύχη ... Ασφαλώς και οι 15 εργαζόμενοι προσφέρουν αλλά ο φορέας πληρωμής τους (Κληροδότημα) δεν έχει πλέον χρήματα. Το Κληροδότημα σφυρίζει προκλητικά αδιάφορα και έτσι ο κος Κατσιφαράκης υπέβαλλε την παραίτησή του.

 

Το τραγικό της υπόθεσης: οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για περισσότερο από 1 χρόνο και αντί να προχωρήσουν εκείνοι σε κατάσχεση για να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους ... την κατάσχεση την έκανε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μυτιλήνης.
 

Μοιράσου το άρθρο!