Υγεία

19/10/2020 - 17:21

6 μήνες για ραντεβού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ποντίκια στη Ψυχιατρική Κλινική - Κραυγή αγωνίας από τους Συνταξιούχους της Λέσβου

Επιστολή από την ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Προς 

 -κ. Κικίλια Βασίλειο Υπουργό Υγείας   

-κ. Διοικητή 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων ΑΘΗΝΑ  

-κ. Γιώργο Καμπούρη  Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου    Μυτιλήνης                                         

 

   Έχουμε ασχοληθεί πάμπολλες φορές με τα προβλήματά της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο νησί μας και ενώ θα περίμενε κανείς μια καλυτέρευση της κατάστασης, η πραγματικότητα  είναι, ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη Λέσβο πάει από το κακό στο χειρότερο, δεδομένης και της επιβάρυνσης που έχει δεχθεί  από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

   Το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στο νησί, το μαρτυρούν και οι καταγγελίες των υγειονομικών συλλόγων και φορέων της υγείας.   

  Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με στελεχικό δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.  

 Συγκεκριμένα: 

  Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, εξακολουθεί να υπάρχει η απαράδεκτη κατάσταση σχετικά με τη στελέχωση και τη λειτουργία του. Οι συνταξιούχοι και γενικότερα οι πολίτες κλείνουν ραντεβού για τους επόμενους μήνες, που μπορεί να είναι από 1 μήνα έως 6 μήνες. Μέσα στο Νοσοκομείο οι διάδρομοι, ειδικά στα εξωτερικά ιατρεία, είναι γεμάτοι κόσμο, λες και γίνεται διαδήλωση και δεν λείπουν οι καβγάδες και οι διαπληκτισμοί.

   Η ψυχιατρική Κλινική στεγάζεται σε κτίριο «προπολεμικά κατασκευασμένο», αμφιβάλουμε αν έχει επισκευαστεί ποτέ. Οι ψυχικά ασθενείς που νοσηλεύονται, αλλά και αυτοί που το επισκέπτονται καθημερινά, είναι μάρτυρες των «τεραστίων διαστάσεων» ποντικιών που κυκλοφορούν!!! Επί της ουσίας υπάρχουν μόνο δύο γιατροί (η  μια γιατρός αποσπασμένη από την Αθήνα), για να αντιμετωπίζουν πλήθος κόσμου καθημερινά, πράγμα αδύνατον, με αποτέλεσμα μια απαράδεκτη κατάσταση κι αυτό σε ένα τμήμα που χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση, γιατί έχουμε να κάνουμε με ψυχικά άρρωστους. Επίσης  το κτίριο του Ψυχιατρικού Τμήματος είναι και τελείως ακατάλληλο, απαιτείται η κατασκευή καινούργιου με όλες στις σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά άμεσα πρέπει να επιδιορθωθούν όλα τα κτιριακά προβλήματα στο υπάρχον κτίριο, χωρίς καθυστέρηση. Είναι ντροπή!

Άραγε η Υφυπουργός Υγείας, που τελευταία ήρθε και επισκέφτηκε το Νοσοκομείο δεν τα είδε; ή ερχόμαστε κάνουμε τη βόλτα μας, κάνουμε μερικές εξαγγελίες στον αέρα, φεύγουμε κι όλα καλά κι όλα ωραία.

   Με το αιμοδυναμικό τι γίνεται; Όλοι μιλάνε ότι το αιμοδυναμικό σώζει ζωές καρδιοπαθών.  Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα λειτουργίας Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε τους παράγοντες, όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν, για τη λειτουργία του εδώ και χρόνια. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με λύσεις του ποδαριού, με αποσπάσεις γιατρών κ.ά. 

  Κύριοι αρμόδιοι, όλα αντιμετωπίζονται με πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτικού -παραϊατρικού προσωπικού και όχι με αποσπάσεις από τη μια στην άλλη, που οξύνουν τα προβλήματα και δεν τα λύνουν.                                         

   Όλη η κατάσταση μας θυμίζει τότε που ο μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου, επί ένα χρόνο και περισσότερο ήταν χαλασμένος, ή δεν είχε ειδικευμένο γιατρό για την λειτουργία του, προς δόξα των ιδιωτικών κέντρων και σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Με τα ψίχουλα που διατίθενται για την υγεία δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, απαιτείται υποστήριξη του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με  υγειονομικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό  και μην μας πουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά, 4 δις είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αυτά δεν είναι λεφτά;

  Θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον εδώ στη Λέσβο, να υπάρχει περισσότερη ευαισθησία, η οποία στα λόγια υπάρχει, στην πράξη όμως είναι μηδενική. Μην ξεχνάμε ότι η Λέσβος πέρα από τα τόσα προβλήματα χρίζει ειδικής μεταχείρισης λόγω και του μεταναστευτικού. Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15χιλιάδες. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, δεν είναι άνθρωποι με προβλήματα επιβίωσης και περίθαλψης;

  Φτάνουν πια τα λόγια τα μεγάλα, φτάνουν οι εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα. Φροντίστε για περαιτέρω ποιοτική βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. 

 

Και η επιστολής καταλήγει : 

  Πέραν των άλλων έχουμε και την πανδημία του ΚΟΡΟΝΩΪΟΥ. Δυστυχώς στη Λέσβο η έξαρση της πανδημίας είναι μεγάλη και έχει οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται και αυτών που είναι στη ΜΕΘ και ανέδειξε τις ανάγκες σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Η αύξηση δε των κρουσμάτων είναι φανερό, ότι οφείλεται στην ανυπαρξία των μέτρων προστασίας και της αδιαφορίας που υπάρχει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει όλος ο πληθυσμός, ντόπιοι και πρόσφυγες.

 Ανεπίτρεπτο σε ένα νησί που έχει δυο πόρτες εισόδου και εξόδου από το νησί, να υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν ήρθε από το πουθενά. Αν γινόταν πραγματικός έλεγχος στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο κι όχι δειγματοληπτικός, θα ήμασταν οι τελευταίοι με κρούσματα της πανδημίας. Δεν είχαμε δα και τόσους πολλούς επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι.

    Στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ) υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα καινούργιο. Ακόμα μέσα στις κούτες βρίσκεται από το 2016, γιατί δεν λειτουργεί; Δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει γιατρός και χειριστής  να το λειτουργήσουν, γεγονός που θα αποσυμφόριζε κάπως και το Νοσοκομείο. Τόσο δύσκολο είναι να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία του;                                

Μοιράσου το άρθρο!