Υγεία

30/01/2019 - 06:20

Αποκαλυπτικό! Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Οι καρδιοπαθείς ας περιμένουν... προτεραιότητα τα άνετα γραφεία

yle="text-align: justify;">Παρά την από το 2017 βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για να λειτουργήσει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο νοσοκομείο Μυτιλήνης στο οποίο θα σώζονται ανθρώπινες ζωές με την εφαρμογή των μεθόδων της Επεμβατικής Καρδιολογίας για την αντιμετώπιση των εμφραγμάτων και της στεφανιαίας νόσου, δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί η νέα μονάδα σε λειτουργία μέσα στο νέο έτος με τους ρυθμούς που εξελίσσονται οι διαδικασίες στο Βοστάνειο, με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσηλευτικού μας Ιδρύματος.

Το ρεπορτάζ του Στρατή Σαμιώτη στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της Λέσβου" είναι αποκαλυπτικό και γεννά όχι μόνο ερωτήματα αλλά ανασφάλεια και φόβο.

Τα στοιχεία που αναφέρει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν.

Τρεις οι αιτίες της καθυστέρησης (εκ των οποίων η τρίτη είναι άκρως εξοργιστική)

α)Ένα χρόνο από την ένταξη της προμήθειας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στην πρόσκληση του σκέλους για την υγεία από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το νοσοκομείο Μυτιλήνης που τον προηγούμενο χρόνο είχε ανακαλέσει την πρώτη προκήρυξη για τον εξοπλισμό για ακατανόητους λόγους

β) Ακολουθεί δεύτερη και οριστική προκήρυξη από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου ωστόσο ο διαγωνισμός προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Προσφορές έχουν καταθέσει οι εταιρείες Siemens, Philips και General Electric.

γ) Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Νέων της Λέσβου» υπάρχει σοβαρότατη εμπλοκή στον χώρο που καθορίστηκε και διαμορφώθηκε κατά το έργο για τα κτιριακά του νοσοκομείου, προκειμένου να λειτουργήσει σε αυτόν το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι προδιαγραφές των μηχανημάτων (διαστάσεις κλπ.), όπως αναφέρονται λεπτομερώς στις προσφορές που κατατέθηκαν, δείχνουν πως δεν είναι δυνατόν αυτά να χωρέσουν και να λειτουρ- γήσουν στον συγκεκριμένο χώρο που έχει καθοριστεί. Τα παραπάνω, αν μη τι άλλο, έρχονται να δικαιώσουν τον σπουδαίο Λέσβιο Επεμβατικό Καρδιολόγο του Ευαγγελισμού, Γιάννη Αντωνέλλη (ο αδελφός της Αντιδημάρχου, Αναστασίας Αντωνέλλη), ο οποίος όταν είχε προσκληθεί στις αρχές του 2018 από τη διοίκηση του νοσοκομείου, με πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου Μαρίας Ζερβού, για να βοηθήσει με τις γνώσεις και την εμπειρία του την προσπάθεια αυτή του νοσοκομείου, είχε παρατηρήσει ότι ο χώρος που είχε επιλεγεί και οριοθετηθεί ήταν μικρός. Την εκτίμηση αυτή του κ. Αντωνέλλη (το όνομα του οποίου βρίσκεται στην κορυφή της Επεμβατικής Καρδιολογίας για τη χώρα μας και όχι μόνο που είχε γίνει βλέποντας ο ίδιος κενές τις αίθουσες που θα στεγάσουν το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο) έρχονται να επιβεβαιώσουν με τις προδιαγραφές τους οι κατασκευαστές των μηχανημάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και μάλιστα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του νοσοκομείου, αυτή η εξέλιξη όπως είναι αναμενόμενο έχει απασχολήσει και τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής του διαγωνισμού!

Ποιος έχει την ευθύνη;

Ζητούμενο παραμένει ποιος θα αναλάβει την ευθύνη από τη διοίκηση του νοσοκομείου ως προς τις επιλογές που οδήγησαν στη διαμόρφωση ενός μη κατάλληλου χώρου για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, όταν υπάρχουν άλλοι χώροι στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτιριακό συγκρότημα αλλά για να στεγάζουν γραφεία, γιατρών, προέδρων και διοικητών! Με άλλα λόγια ενώ κατά την ανακαίνιση του παλιού κτιρίου του νοσοκομείου διαμορφώθηκαν υπεράνετοι χώροι γραφείων για αξιωματούχους του Ιδρύματος, ο χώρος στον οποίο υποτίθεται πως θα λειτουργήσει η σωτήρια μονάδα για τους καρδιοπαθείς έμεινε… ορφανή από τετραγωνικά!

 

Τι συνεχίζουν να  μας στερούν

Όπως έχουν γράψει επανειλημμένα μέσα από τα ρεπορτάζ τους τα «Νέα της Λέσβου», σήμερα ένας ασθενής που μεταφέρεται στο νοσοκομείο με έμφραγμα αντιμετωπίζεται με θρομβόλυση, που σημαίνει ότι του χορηγούν ενδοφλέβια φαρμακευτκά σκευάσματα, τα οποία ανάλογα με το μέγεθος του εμφράγματος λειτουργούν μετά από ώρα για το ξεβού λωμα της αρτηρίας, με συνέπεια ο ασθενής να εξέρχεται από το νοσοκομείο με κάποιας μορφής καρδιακή ανε- πάρκεια (που σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί την εμφύτευση βηματοδότη) μικρή ή και μεγαλύτερη ανάλογα με το μέγεθος του εμφράγματος.

Στη συνέχεια ο ασθενής θα πρέπει να ταξιδέψει σε νοσοκομεία των Αθηνών για να υποβληθεί σε στεφανιογραφία, να επιτευχθεί η διάνοιξη της αρτηρίας με μπαλονάκι και να τοποθετηθεί στεντ (δακτυλίδι - πλέγμα) το οποίο θα την κρατά ανοιχτή. 

Με το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο τίποτα από τα παραπάνω δεν θα γίνεται. Άμεσα μετά την εισαγωγή του ασθενούς στην Καρδιολογική Κλινική θα γίνεται καθετηριασμός, κάτι που σημαίνει με απλά λόγια πως θα εισάγεται μία χορδή από τη μηριαία αρτηρία ή τον καρπό του χεριού, η οποία θα φτάνει μέχρι το σημείο του εμφράγματος φουσκώνοντας ένα μπαλονάκι που θα επιτυγχάνει τη διάνοιξη. Από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο με τον ίδιο τρόπο στη συνέχεια θα τοποθετείται το στεντ στο σημείο της απόφραξης για να μην κλείσει ξανά η αρτηρία. Το έμφραγμα είναι μια δυναμική διαδικασία στον οργανισμό του ασθενούς και το κάθε λεπτό που περνά έχει εξέχουσα σημασία για τη ζωή του και τη μετέπειτα κατάσταση της υγείας του. Η αντιμετώπιση του εμφράγματος με καθετηριασμό από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται σήμερα τα εμφράγματα στο Βοστάνειο.

Και δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση των εμφραγμάτων, αλλά η δυνατότητα και για στεφανιογραφίες σε «ύποπτους» ασθενείς, ώστε να επιτυχαίνεται η πρόλη- ψη των εμφραγμάτων. Κι όμως, παρά την βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας από το 2017 υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να αποκτήσει σάρκα και οστά αυτό το μεγάλο, το σωτήριο για την ανθρώπινη ζωή έργο στον τόπο μας. Και μέχρι τότε, οι καρδιοπαθείς μπορούν να περιμένουν…

Μοιράσου το άρθρο!