Υγεία

24/04/2023 - 19:49

Εμβόλια Covid: 63 θάνατοι και 1.633 παρενέργειες στην Ελλάδα

Συνολικά αναφορές για 63 θανάτους σχετιζόμενους με τα εμβόλια κατά της covid-19 υπεβλήθησαν στον ΕΟΦ , σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για αναφορές στην Ελλάδα εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων έναντι της COVID-19 για το έτος 2022.

Το σύνολο των θανάτων μετά από εμβολιασμό για τη λοίμωξη Covid-19, αλλά και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν ή αναφέρθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα ο ΕΟΦ. Αναλυτικά οι θάνατοι και οι παρενέργειες ανά εμβόλιο.

Τις παρενέργειες και τους θανάτους από τις 22.120.416 δόσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας, έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας ο ΕΟΦ.

Οι αναφορές των εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών που υποβλήθηκαν στον ΕΟΦ το 2022 με την Κίτρινη Κάρτα, αφορούν σε περιστατικά που έλαβαν χώρα τόσο το 2022, όσο και το 2021.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΦ, στη χώρα μας καταγράφηκαν 1.344 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ 289 αφορούσαν απλά περιστατικά, μετά από τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης Covid-19.

63 θάνατοι από εμβόλια της Covid στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκαν συνολικά 63 θάνατοι.

Συγκεκριμένα, οι αναφορές αφορούσαν 49 θανάτους από το εμβόλιο της Pfizer, 6 από το εμβόλιο της Moderna, 3 από το εμβόλιο της AstraZeneca (χορηγούνταν μόνο το 2021) και 5 θάνατοι από το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα περιστατικά αυτά είτε αναφέρθηκαν εξαρχής ως θάνατοι, είτε η πληροφορία της έκβασης λήφθηκε από τον ΕΟΦ στο πλαίσιο αναζήτησης συμπληρωματικών στοιχείων (follow-up) για την αξιολόγηση της αναφοράς.

Από τα περιστατικά αυτά, τα 38 έλαβαν χώρα το 2021, τα 21 έλαβαν χώρα το 2022 και για τα 4 δεν υπάρχει διαθέσιμη η σχετική πληροφορία.

Πόσες δόσεις εμβολίων για την Covid έχουν χορηγηθεί το 2022 στη χώρα μας

  • COMIRNATY (Pfizer) : 4.050.772
  • SPIKEVAX (Moderna): 278.123
  • VAXZEVRIA (Astra Zeneca): 0
  • JCOVDEN (Johnson & Johnson): 118.128
  • NUVAXOVID (Novavax): 9.094

Όλα τα ανωτέρω εμβόλια, που χορηγήθηκαν ή χορηγούνται ακόμα στην Ελλάδα έχουν λάβει κανονική άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ), πλην του Nuvaxovid, το οποίο έχει λάβει υπό όρους άδεια κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών Ε.Ε. 726/2004 και 507/2006.

Επιπλέον, όλα τα ανωτέρω εμβόλια, τελούν υπό συμπληρωματική παρακολούθηση (additional monitoring), όπως συμβαίνει και σε πλήθος άλλων φαρμάκων.

Πώς κατατάσσονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.

Σοβαρή (κατά την κρίση του αναφέροντα) ανεπιθύμητη ενέργεια είναι αυτή που επιφέρει θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία ή βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.

Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις παρενέργειες ανά σκεύασμα.

 

 

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
εκθεση ΕΟΦ.pdf 1.32 MB

Μοιράσου το άρθρο!