Υγεία

15/11/2023 - 09:23

Γεώργιος Νικολαΐδης: ο "εξολοθρευτής" από τη Λέσβο ! ! !

- Πρόκειται για συσκευή που καθαρίζει πλήρως τον αέρα από ιούς και μικρόβια, κάτι που πιστοποιούν οργανισμοί, όπως το Παστέρ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 

- Η καινοτομία φέρει την υπογραφή της ομάδας του Λέσβιου ερευνητή από το Σκουτάρο Γιώργου Νικολαΐδη και ίσως πρόκειται για το μοναδικό μηχάνημα που εκτός από τον κορονοϊό θα περιορίσει και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις!

 

 Γράφει ο  Γιάννης Βασιλούδης/ εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου 

 

Μια εξαιρετική εφεύρεση προσφέρεται ήδη στην αγορά από τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με καταγωγή από το Σκουτάρο Λέσβου, Γεώργιο Νικολαΐδη. Πρόκειται για μια χρήσιμη συσκευή, η οποία αποστειρώνει τον αέρα που αναπνέουμε, καταστρέφοντας μικρόβια και ιούς που απειλούν την υγεία του ανθρώπου. 

Την είδηση της εφεύρεσης της συσκευής είχε βγάλει πρώτη στην δημοσιότητα η εφημερίδα μας με σχετικό δημοσίευμα στις 27 Ιουλίου του 2022. Τότε ακόμα το συγκεκριμένο εγχείρημα βρισκόταν σε στάδιο έρευνας και δοκιμών. Τώρα έχει προχωρήσει στα επόμενα στάδια, ενώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής χρηματοδοτεί την έρευνα ώστε να πάει ένα βήμα παραπέρα. Η συγκεκριμένη συσκευή αποστείρωσης του αέρα έχει βγει στην αγορά, αφού πρώτα πήρε όλες τις πιστοποιήσεις που ήταν απαραίτητες. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και αξίζει να τονιστεί είναι πως μέσα σε δυόμισι χρόνια φτάσαμε από την εφεύρεση στην παραγωγή και τη διάθεση του προϊόντος αυτού στην αγορά. 

Αυτό για όσους γνωρίζουν αποτελεί σημαντικό επίτευγμα, καθώς ο χρόνος είναι πολύ μικρός μπροστά σε όλες τις διαδικασίες που πρέπει να υλοποιηθούν, την κατοχύρωση της πατέντας, τις δοκιμές και πιστοποιήσεις, τις δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιθεωρήσεις και φυσικά την εξεύρεση επενδυτών και την δημιουργία εταιρικού σχήματος. 

Μπορεί η αφορμή της εφεύρεσης να ήταν η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το διάστημα που διανύουμε, αφού ο ιός της γρίπης αλλά και των μεταλλάξεων βρίσκονται ακόμα στο επίκεντρο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Καθηγητής κ. Νικολαΐδης: «Η αποστείρωση του αέρα είναι μια διαδικασία σοβαρή. Από την πανδημία και μετά ο επιστημονικός κόσμος κατάλαβε ότι η μετάδοση του ιού γινόταν με αερομεταφορά. Μελέτες μάλιστα είχαν δείξει ότι και απόσταση να κρατούσαμε ο ένας από τον άλλον, ο οργανισμός μας και πάλι ήταν εκτεθειμένος αφού ο ιός του κορονοϊού παρέμενε μέχρι και 3 ώρες μετάΗ πανδημία πέρασε, αλλά υπάρχουν ακόμα μεταλλάξεις, καθώς και η εποχική γρίπη που εμφανίζεται αρκετά συχνά σε διάφορες ηλικίες». 

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν έχει καμία σχέση με όσα κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς είναι ίσως το μόνο που θα μπορέσει να έχει αποτελέσματα, όπως δείχνει έρευνα και στον περιορισμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που είναι μάστιγα για τα ελληνικά νοσοκομεία και η πατέντα του κ. Νικολαΐδη υπόσχεται λύση. 

Η αρχή της ανακάλυψης

Όλα ξεκίνησαν κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, που η ανάγκη για καθαρό αέρα ήταν αρκετά μεγάλη και τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας είχαν στραφεί στην εξεύρεση λύσεων ώστε η γρήγορη μετάδοση του ιού να σταματήσει. Η ποιότητα του αέρα που εισπνέαμε έπαιζε καθοριστικό ρόλο στον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού. Γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να βρεθεί μια συσκευή, η οποία θα αποστείρωνε τον αέρα και θα κατέστρεφε τα μικρόβια. Εκεί βρέθηκε ο κ. Νικολαΐδης με την ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που δημιουργώντας μια πατέντα για την αποτελεσματικότερη εξόντωση των μικροβίων προσέφεραν στην κοινότητα μια εξαιρετική εφεύρεση. Με την χρήση του φίλτρου Hepa 13 η συσκευή απομονώνει τα μικρόβια και με την υπεριώδη ακτινοβολία UVC τα εξοντώνει.  

Ο κ. Νικολαΐδης εξηγεί στην εφημερίδα μας τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε εκείνος και η ομάδα του να εφεύρει την συγκεκριμένη συσκευή: «Η συσκευή διαθέτει φίλτρο Hepa 13, το οποίο φίλτρο έχει πάρα πολύ μικρές τρυπούλες για να διαπερνάει ο αέρας. Το συγκεκριμένο φίλτρο πολλοί το χρησιμοποίησαν είτε μόνο του, είτε με συγκεκριμένες διατάξεις, αλλά αυτό δεν είχε αποτέλεσμα. Μάλιστα αποτέλεσε και δευτερογενή εστία μόλυνσης. Οπότε τα μικρόβια δεν σκοτώνονταν. Τότε έπεσε στο τραπέζι η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία UVC παράγεται με τεχνητό τρόπο και είναι η υψηλότερη ενέργεια για την καταστροφή των μικροβίων. Για να σκοτωθεί το μικρόβιο πρέπει η ακτινοβολία να πέφτει πάνω του για 10 με 40 δεύτερα». 

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «ο αέρας περνάει με κάποια ταχύτητα, πολύ γρήγορα και η ακτινοβολία δεν προλαβαίνει να εξοντώσει τα μικρόβια. Έτσι εμείς εφεύραμε μια συσκευή η οποία θα συλλαμβάνει τα μικρόβια με το ειδικό φίλτρο που κατασκευάσαμε, το Hepa Μεγάλης Γωνίας. Έτσι τα μικρόβια συγκρατούνται από το φίλτρο και με τη χρήση της ακτινοβολίας τα εξοντώνουμε. Επίσης θέλαμε να εντατικοποιήσουμε την ισχύ της ακτινοβολίας. Με την UVC δεν γινόταν. Αλλά το πετύχαμε με ένα πέτασμα από χαλαζία το οποίο είναι σαν ένα ύφασμα από νανοΐνες το οποίο δημιουργεί μια περίθλαση. Αυτό δημιουργεί πολλές εστίες στο φίλτρο και έτσι τα μικρόβια εκτίθενται στην ακτινοβολία με μεγάλη ενίσχυση». 

Έπειτα ακολούθησαν οι δοκιμές για την αποτελεσματικότητα της συσκευής. Έγιναν δοκιμές από το Ινστιτούτο Παστέρ, στο μετρό της Αθήνας, το 2022, με πολύ καλά αποτελέσματα. Το 90% των μικροβίων/την ώρα καταστρέφονταν. Επίσης έγινε δοκιμή και σε νοσοκομείο με ασθενείς covid. Και εκεί το ποσοστό ήταν πολύ μεγάλο αγγίζοντας το 70%/την ώρα. Τα αποτελέσματα άνοιξαν τον δρόμο. Μετά και απ’ αυτές τις μετρήσεις, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής χρηματοδότησε παραπέρα την έρευνα. Η νέα πολλά υποσχόμενη, τεχνολογία κατοχυρώθηκε με διπλώματα ευρεσιτεχνίας (ελληνικό και διεθνές), ενώ οι ερευνητές μαζί με ιδιωτική εταιρεία του κλάδου και άλλους επιχειρηματίες ίδρυσαν την εταιρεία – τεχνοβλαστό Uvitronics, η οποία πλέον κατασκευάζει και διαθέτει στην αγορά τη συσκευή UVC Ultrapure. 

Τα επόμενα βήματα

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συνεχίζει να χρηματοδοτεί την έρευνα που θέλουν να πάει ένα βήμα παραπέρα. Όπως μας επεσήμανε ο κ. Νικολαΐδης: «Η συσκευή έχει βγει στην αγορά. Μέχρι στιγμής μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε χώρο και τώρα δουλεύουμε σε μια μικρότερη συσκευή που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει και τα δωμάτια ξενοδοχείου και τα ασθενοφόρα, που αποτελούν εστία μόλυνσης». 

Μοιράσου το άρθρο!