Υγεία

07/07/2020 - 08:07

Οι τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και η ανάγκη για κεντρική μονάδα τραυματιοφορέων.

Άλλη μια αρνητική πρωτιά για το Βοστάνειο. Ίσως το μοναδικό νοσοκομείο στον ελλαδικό χώρο που δεν υπάρχει κεντρική μονάδα τραυματιοφορέων. Οι τραυματιοφορείς μας καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από τη νοσηλευτική υπηρεσία για αλλότρια καθήκοντα τοποθετημένοι στις κλινικές με αποτέλεσμα ούτε η βασική τους δουλειά να γίνετε σωστά, ούτε το πάρεργο. Επίσης υπάρχει μια ανισοκατανομή προσωπικού, όπου παρατηρείται, τραυματιοφορείς σε τμήματα με 30-50 οφειλόμενα ρεπό και στον αντίποδα συνάδελφοι τους  με 1-5. Φυσικά με την υπάρχουσα δομή του προσωπικού με δυσκολία βγαίνουν οι άδειες και αν ασθενήσει κάποιος, τότε εργάζονται στα όρια ασφαλείας η και κάτω από αυτά.

Οι τραυματιοφορείς παραλαμβάνουν το περιστατικό στα επείγοντα και έχουν την ευθύνη για την διακίνηση του μέχρι την εισαγωγή, (ακτινογραφία, πιθανή  μεταφορά για αξονική, μαγνητική, υπέρηχο, ,μεταφορά στο τμήμα εισαγωγής η στην βραχεία νοσηλεία). Διακινούν όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται και χρήζουν ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και μεταφορά σε τμήματα του νοσοκομείου για ιατρικό έλεγχο (οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, ψυχίατρο κλπ). Βοηθούν στην κινητοποίηση των χειρουργημένων ασθενών. Είναι υπεύθυνοι για την μεταφορά των ασθενών όταν πάρουν το εξιτήριο τους, στου μη περιπατητικούς.  Επίσης έχουν και άλλα καθήκοντα που δεν αναφέραμε, αλλά και  τα αλλότρια που καθημερινά φορτώνονται.

Εδώ και 10 χρόνια από το σύλλογο εργαζομένων έχει κατατεθεί πρόταση για λειτουργία κεντρικής μονάδας τραυματιοφορέων ώστε να μπορούν να εργάζονται όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο και όχι όπως πριν 30 χρόνια .  Η πρόταση έχει κατατεθεί σε κάθε διοίκηση που δυστυχώς προσκρούει πάνω σε κλειστά μυαλά που δεν θέλουν επ’ ουδενί να αλλάξουν αυτό που παρέλαβαν, ακόμα και αν η αλλαγή θα είναι προς το καλύτερο.

Έτσι και σε αυτή την Δ/κση έχει τεθεί η πρόταση που παρόλο αρχικά έδειξε ενδιαφέρον εδώ και 5 μήνες δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Το Λαϊκό, ένα νοσοκομείο με υπερδιπλάσια κίνηση ασθενών και 600 κλίνες εξυπηρετείται από 44 τραυματιοφορείς, ενώ το Βοστάνειο με 250 κλίνες και 24 τραυματιοφορείς έχει συνεχώς προβλήματα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Μοιράσου το άρθρο!