Skip to main content
|

ΠΟΕΔΗΝ: «Υγειονομικό ναρκοπέδιο» η Μόρια - Οι προσερχόμενοι τριπλασιάστηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, που «βουλιάζουν» από πρόεφυγες και μετανάστες περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας πως μέρα με την ημέρα τα πράγματα χειροτερεύουν. «Πολύμηνες λίστες αναμονής για εξέταση, ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό. Οι μεταφραστές είναι άφαντοί και έτσι δεν μπορούν γιατροί και νοσηλευτές να τους περιθάλψουν με ασφάλεια», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως «ημέρα με την ημέρα τα πράγματα χειροτερεύουν καθότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών πολλαπλασιάστηκε και τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τις γνωστές παθογένειες του συστήματος που προέρχονται από την έλλειψη Προσωπικού και την λειψή χρηματοδότηση. Αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τόσο πολύ κόσμο που κάθε ημέρα αυξάνει. Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυξήθηκαν κατά χιλιάδες και ταυτόχρονα εμφανίζουν μεγάλη νοσηρότητα λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης». 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «τα hot spot Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λέρο, θυμίζουν περισσότερο υγειονομικό ναρκοπέδιο με λοιμώδη νοσήματα, χωρίς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη από τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα Νοσοκομεία όπως καταγγέλλουν τα Σωματεία Εργαζομένων παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε Ιατρούς και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Πολύμηνες λίστες αναμονής για εξέταση, ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό. Οι μεταφραστές είναι άφαντοί και έτσι δεν μπορούν γιατροί και νοσηλευτές να τους περιθάλψουν με ασφάλεια. Περίεργος ο ρόλος των ΜΚΟ που θα πρέπει να εξυπηρετούν τους πρόσφυγες και μετανάστες στα Νοσοκομεία με μεταφραστές. Τα Νοσοκομεία έχουν καθημερινά μεγάλη προσέλευση στα Ιατρεία, τα ΤΕΠ από πρόσφυγες και μετανάστες και αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να ανταποκριθούν.  Πολλές κλίνες των Νοσοκομείων λειτουργούν αποκλειστικά για πρόσφυγες και μετανάστες (πχ Γυναικολογική, Παιδιατρική στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης)».

«Παρ’ ότι εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η κατάσταση καμία πρωτοβουλία δεν ελήφθη να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία με προσωπικό και κονδύλια. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσεις τα όρια τους», προσθέτει. 

Νοσοκομείο Μυτιλήνης

«Οι προσερχόμενοι τριπλασιάστηκαν, χωρίς όμως να γίνει η απαραίτητη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι δαπάνες εκτοξεύονται και συνεχώς αναμορφώνονται οι προϋπολογισμοί. Εφέτος ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι κατώτερος του περσινού!

Δίπλα στη πόλη, έδρα του νοσοκομείου έχουν προστεθεί 27000 άνθρωποι, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υψηλή νοσηρότητα. Το 2018 εγκαίρως και δικαίως σε επιτόπια επίσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων μιλήσαμε για «υγειονομική βόμβα». Όπως είναι φυσικό όλοι αυτοί οι άνθρωποι προστρέχουν στο νοσοκομείο για υπηρεσίες. Μερικές κλινικές (παιδιατρική, γυναικολογική) νοσηλεύουν αποκλειστικά και μόνο πρόσφυγες και μετανάστες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Σαββατοκύριακο 15-16 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν 4 καισαρικές και οκτώ γεννήσεις! Η νεόκτιστη τριώροφη σύγχρονη μαιευτική-γυναικολογική κλινική δεν επαρκεί για να νοσηλεύσει τις προσερχόμενες και επεκτείνεται πολλές φορές στην όμορη ορθοπεδική!

Δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μεταφραστών που πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν καθ’ όλο το 24ωρο. Δεν υπάρχει ούτε έλεγχος, ούτε περιορισμός, στις ΜΚΟ και στους λοιπούς συνοδούς των μεταναστών. Ανεξέλεγκτος εξαιτίας αυτού αριθμός εξετάσεων και εξεταζομένων στα εργαστήρια και στα τακτικά ιατρεία.

Τα οφειλόμενα ρεπό στη Νοσηλευτική Υπηρεσία ξεπέρασαν τα 2000, οι κανονικές και λοιπές άδειες δε λαμβάνονται λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το νεοσυσταθέν αιμοδυναμικό εργαστήριο. Υπολειτουργούν τα λοιπά απεικονιστικά εργαστήρια, μαστογράφος και μαγνητικός τομογράφος και βέβαια συνεχίζετε η λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής σε ένα ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο που είναι ντροπή για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους που και αυτό αναδείξαμε από (2018) με το Σωματείο χωρίς να γίνει τίποτα».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία