Αγροτικά - Αλιεία

11/08/2012 - 16:15

5,5 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν 3.500 αγρότες-κτηνοτρόφοι της Λέσβου

5,5 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν 3.500 αγρότες-κτηνοτρόφοι της Λέσβου

yle="text-align: justify; ">Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε το "θαύμα" του. Τη Δεύτερα 20 Αυγούστου θα πληρώσει το 100% της εξισωτικής αποζημίωσης. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 3 χρόνια που το Υπουργείο πληρώνει το 100% της εξισωτικής αποζημίωσης. (συνήθως πλήρωνε το 70% ως προκαταβολή και αργότερα το 30%). Η εξισωτική αποζημίσωση είναι ειδική επιδότητη που λαμβάνουν οι αγρότες-κτηνοτρόφων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Στη Λέσβο δικαιούχοι είναι περίπου 3500 αγρότες-κτηνοτρόφοι και μοιραστούν το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα στις πληρωμές αν συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποίησεις στην Αγροτική Τράπεζα. Αν για κάποιο δικαιούχο υπάρχουν προβλήματα δικαιολογητικών ή προφανή σφάλματα στην αίτησή του, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης μέσα στον Αύγουστο και η πληρωμή του θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου.

Με αφορμή την πληρωμή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Με συνέπεια υλοποιούμε τις προτεραιότητες που θέσαμε για τους Έλληνες αγρότες και ειδικά για τους Έλληνες κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις τιμές ζωοτροφών. Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα ώστε οι ενισχύσεις να καταβάλλονται στους αγρότες με βάση τον προγραμματισμό που εξαγγείλαμε με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίζουν την πολύτιμη για την χώρα και την οικονομία παραγωγική τους διαδικασία».

Δήλωση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη «Πιστοί στη δέσμευση της κυβέρνησης συνεργασίας και στη ρήση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι θα υποστηρίξουμε τους αγρότες και ότι αποτελεί προτεραιότητα για μας ο αγροτικός τομέας, υπογράψαμε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να δοθεί η εξισωτική αποζημίωση. Όπως είχα δηλώσει στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών μου ανακοινώσεων ότι θα δοθεί η ενίσχυση αυτή στους γεωργούς μέσα στο καλοκαίρι και πριν το τέλος Αυγούστου. Από τη Δευτέρα θα καταβάλλεται η εξισωτική αποζημίωση. Αφορά περίπου 70.000 δικαιούχους και το ύψος της είναι 160 εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαιούχοι είναι κυρίως κτηνοτρόφοι ορεινών, ημιορεινών, νησιωτικών και γενικά απομακρυσμένων φτωχών περιοχών της χώρας μας. Πιστεύω ότι σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία όλοι αντιλαμβάνονται και τις δυσκολίες και την προσπάθεια που έγινε να βρεθούν τα χρήματα αυτά για να δοθούν τη Δευτέρα στους αγρότες, αλλά και τη σημασία που έχουν τα χρήματα αυτά για αυτούς τους ανθρώπους των μειονεκτικών περιοχών της χώρας μας είτε για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που περνούν, είτε για να προμηθευτούν εγκαίρως τις απαραίτητες ζωοτροφές, που βλέπετε πόσο έχουν ξεφύγει οι τιμές τους, ούτως ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για το χειμώνα».

Δήλωση αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου «Η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για αποκατάσταση της εξισωτικής αποζημίωσης είναι μια μεγάλη ανάσα για δεκάδες χιλιάδες κτηνοτρόφους. Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης αποδεικνύει στην πράξη ότι στηρίζει τον αγροτικό τομέα».

Μοιράσου το άρθρο!