Αγροτικά - Αλιεία

19/09/2023 - 10:51

Κραυγή αγωνίας από τους Νέους Γεωργούς - "Εφιάλτης" ο ελάχιστος τζίρος

Επιστολή από τους Γεωπόνους - Μελετητές για την υποχρέωση που έχουν οι Νέοι Γεωργοί της τελευταίας πρόσκλησης να δείχνουν ελάχιστο τζίρο ανεξάρτητα αν έχουν παραγωγή ή όχι. Οι πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία φέρνουν ξανά στην επικαιρότητα το θέμα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά και τους Νέους Γεωργούς στη Λέσβο και έχουν εγκριθεί στη φυτική παραγωγή (με αποκλειστική καλλιέργεια την ελιά). Σε μια χρονιά με ελάχιστη παραγωγή έχουν υποχρέωση να δείξουν τζίρους που σε πολλούς υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ... Αναλυτικά η επιστολή:

Υποχρέωση ελάχιστου τζίρου Νέων Αγροτών

Δυστυχώς, η καταστροφική πλημμύρα που έχει πλήξει την Θεσσαλία, έρχεται να μας θυμίσει αυτό που που ήδη γνωρίζαμε: Η δουλειά και το εισόδημα του αγροτη δεν εξαρτάται μόνο από τις ικανότητες του ίδιου αλλά (κυρίως πλέον) από τα καιρικά φαινόμενα! Από την αρχή του έτους διαβάζουμε στις αγροτικές ιστοσελίδες συνεχώς για καταστροφές καλλιεργειών και εκτροφών μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης.

1

2

 

ε

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η επαγγελματική/επιχειρηματική/οικονομική ζωή ενός αγρότη δεν είναι εύκολη και μπορεί να επηρεαστεί, μέχρι και να καθοριστεί, από τα καιρικά φαινόμενα. Η υποχρέωση των Νέων Αγροτων, που έχει εισαχθεί στην 3η Πρόσκληση (2021), περί επίτευξης ελάχιστου πραγματικού τζίρου στο Ε3 ίσο ή μεγαλύτερο του 50 ή 60% της Τυπικής Απόδοσης του ΟΣΔΕ, κάθε έτος, δεν συνάδει με την φύση του επαγγέλματος του Αγρότη και θεωρούμε ότι δεν έχει κανέναν πρακτικό λόγο ύπαρξης, αλλά αντίθετα μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

 

Δεν είναι δόκιμο, να συγκρίνεται ένας σταθερός δείκτης (η τυπική απόδοση) που χρησιμοποιείται για μελετητικούς σκοπούς, με έναν μεταβλητό δείκτη (τις πραγματικές πωλήσεις) που καθορίζεται από την αγορά και από τις καιρικές συνθήκες!

Καθένας που ξεκινά μια επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπογράφει συμβόλαιο με την επιτυχία, ούτε με τον σταθερό ή ελάχιστο εγγυημένο τζίρο, ποσότητα ή τιμή! Το επιχειρείν εμπεριέχει εκ φύσεως το στοιχείο του ρίσκου, πόσο μάλλον το γεωργικό, που είναι εκτεθειμένο και εξαρτάται (κατά πολύ) από τις κλιματολογικές και άλλες συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Η υποχρέωση επίτευξης ελάχιστου τζίρου στο Ε3, αν ισχύσει τελικά, πιστεύουμε ότι θα επηρεάζει αρνητικά την ομαλή ροή του Προγράμματος και θα επιφέρει κυρώσεις και επιστροφές πριμοδοτήσεων σε πληθώρα Νέων Αγροτών της 3ης Πρόσκλησης, μέσα στα επόμενα 7 χρόνια.

Σαφώς και πρέπει μια ενισχυόμενη αγροτική επιχείρηση να αποβλέπει στο κέρδος και να είναι βιώσιμη, αλλά αυτό δεν μπορεί να κριθεί σε κάθε μια μεμονωμένη χρονιά, καθώς η μια καλή χρονιά μπορεί να την ακολουθήσει μια κακή χρονιά (ή το αντίστροφο), αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ένας αγρότης δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα παράγει κάθε χρόνο μια ελάχιστη ποσότητα, ούτε μπορεί να του εγγυθεί κάποιος μια ελάχιστη τιμή!

Σαφώς και πρέπει να υπάρξει έλεγχος των “εικονικών” Νέων Αγροτών αλλά πρέπει αυτό να γίνει με έναν τρόπο ορθολογικό και όχι με οριζόντια μέτρα. Η Πρόταση μας είναι να διαγραφούν ΣΗΜΕΡΑ όλων των σημείων του θεσμικού πλαισίου του Υπομέτρου 6.1 της 3ης Πρόκλησης, περί υποχρέωσης επίτευξης ελάχιστου τζίρου κάθε έτος σε σχέση με την τυπικη απόδοση του ΟΣΔΕ, ώστε να μην έχουμε ΑΥΡΙΟ προβλήματα και απεντάξεις Νέων Αγροτών.

 

Την επιστολή προσυπογράφουν οι κάτωθι Γεωπόνοι-Μελετητές:
1. Γιάννης Βαΐδης, Γεωπόνος, Πέλλα-Ημαθία
2. Ματθαίος Παπαϊωάννου, Γεωπόνος, Πέλλα
3. Κυριακή Μπαλή, Γεωπόνος, Χαλκιδική
4. Χάρης Τζιούτζιας, Γεωπόνος, Ηλεία
5. Σιακοβελλης Πασχαλης - Γεωπόνος Κόρινθος
6. Αγαθή Παπαδοπούλου, Μελετητρια, Αειφορια Ο.Ε. Κιλκις
7. Κανακακης Παναγιωτης Μελετητης , Κιλκίς
8. Αποστολος Κιτσος, Γεωπόνος ΑΠΘ
9. Κυριακίδης Ιάκωβος, Γεωπόνος MSc, Μελετητής, Αμύνταιο
10.Κετικογλου Σωτηρια, Γεωπονος Α.Π.Θ. Κατερινη
11. Δημητρης Παππας, Γεωπονος, Γρεβενά
12.Φωτοπουλος Γεωργιος, Δασολογος, Γρεβενά
13.Μπρανιώτη Ελένη - Γεωπόνος MSc ΑΠΘ, Βέροια
14.Λούσπα Καλλιόπη, Agroexpert, Γιαννιτσά
15.Δούκης Πολυνείκης, Γεωπόνος, Έδεσσα
16.Ευαγγελόπουλος Ιωάννης, Γεωπόνος Μsc ΑΠΘ, Novacert Ε.Π.Ε.
17.Τσεσμελή Μαρία, Γεωπόνος, Νάουσα
18.Βραντζας Δημητριος, Γεωπονος ΓΠΑ, Τρίκαλα
19.Πλακιας Στέφανος, Γεωπονος ΑΠΘ, Τρίκαλα
20.Ματσούκας Σωτήρης, Γεωπόνος-Μελετητής, Ξυλόκαστρο Κόρινθος
21.Δεϊλόγκος Γρηγόριος, Γεωπόνος, Μυτιλήνη
22.Γάτσης Ιωάννης, Γεωπόνος, Μυτιλήνη
23.Βουλγαρης Δημητριος, Γεωπονος- Μελετητης, Φλωρινα
24.Τζιόλας Νικόλαος, Γεωπόνος, Ελασσόνα
25.Ζιάννης Θοδωρής, Γεωπόνος, Βέροια-Νάουσα
26.Παπά Μαρια, Υπηρεσιες Γεωργικων Μελετων, Γιαννιτσα - Κατερινη
27.Αντώνης Τόπης, Γεωπόνος, Αλεξάνδρεια
28.Άννα Τοκαλάκη, Γεωπόνος, Κιλκίς

 

Ολη η επιστολή στο επισυναπτόμενο αρχείο

Μοιράσου το άρθρο!