Αγροτικά - Αλιεία

07/05/2015 - 13:59

Δόθηκε λύση για τη δακοκτόνια - Μέσα Ιουνίου ξεκινάει ο ψεκασμός στη Λέσβο

Σ

το νόμο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης...» που ψηφίστηκε περιλαμβάνεται διάταξη που αφορά τη δακοκτονία (άρθρο 44) και έχει ως εξής:

1.-Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαγωνισμοί για το πρόγραμμα δακοκτονίας έχουν δημοσιευτεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί έως την 10η Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης των εργασιών δακοκτονίας, η Οικονομική Επιτροπή της οικείας Περιφέρειας, μπορεί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να αναθέτει την εκτέλεση των σχετικών υπηρεσιών στους προσωρινούς μειοδότες, έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων. Οι δαπάνες για την εκτέλεση των παρεχομένων υπηρεσιών από την έναρξη των εργασιών δακοκτονίας, μέχρι τη σύναψη της οικείας σύμβασης, μπορούν να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν νόμιμα, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης α) βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της υπηρεσίας και β)το ύψος της σχετικής δαπάνης είναι σύμφωνο με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας σύμβασης ψεκασμών δακοκτονίας.

2.-Δαπάνες ψεκασμών δακοκτονίας, που πραγματοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014, από την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας, μέχρι τη σύναψη της οικείας σύμβασης, μπορούν να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν νόμιμα σε βάρος των πιστώσεων των οικείων Περιφερειών τρέχοντος οικονομικού έτους, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της υπηρεσίας και το ύψος της δαπάνης, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας σύμβασης ψεκασμών δακοκτονίας.

 

 

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα αρχικά αφορούσε την υποχρέωση για την «ηλεκτρονική δημοπράτηση». Αυτό όριζε ο Νόμος μέχρι 15 Απριλίου (ημερομηνία που εκδόθηκε το ΦΕΚ που εξαιρούσε τη δακοτκονία από την ηλεκτρονική δημοπράτηση). Η Περιφερειακή αρχή της Χριστιάνας Καλογήρου και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμίδης ΔΕΝ φρόντισαν να εκπαιδεύσουν υπαλλήλους της Περιφερείας ώστε να είναι σε θέση να τρέξουν την ηλεκτρονική δημοπράτηση. Επομένως ο διαγωνισμός για τη δακοκτονία προκηρύχθηκε μετά την έκδοση του ΦΕΚ ( 16 Απριλίου ) με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση η δακοκτονία να ξεκινήσουμε τέλος Ιουλίου καθώς η οριστική ανάδειξη του αναδόχου απαιτεί σχεδόν 3 μήνες. Με τη διάταξη που έχει ψηφιστεί η Περιφέρεια μπορεί να αναθέσει τη δακοκτονία στον προσωρινό μειοδότη μετά την 10η Ιουνίου και επομένως η δακοκτονία μπορεί να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου (εφόσον έχουν "τρέξει" κανονικά και οι διαδικασίες από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη Γεωπόνων)

Μοιράσου το άρθρο!