Αγροτικά - Αλιεία

15/11/2017 - 06:58

Ελαιόλαδο : Αυξάνεται η παραγωγή μειώνονται οι τιμές

Αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου κατά 12% που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση τιμών και αύξηση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά αναμένεται την περίοδο 2017-2018, σύμφωνα με την ισπανική Deoleo, την μεγαλύτερη εταιρεία εμφιάλωσης ελαιολάδου στον κόσμο.


Φέτος η παραγωγή ελαιολάδου και ιδιαίτερα έξτρα παρθένου ελαιολάδου δέχτηκε πλήγμα κυρίως στην Ισπανία αλλά και στην Ιταλία και την Ελλάδα λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών και ασθενειών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κινηθούν ανοδικά οι τιμές κάνοντας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο λιγότερο προσιτό για τους καταναλωτές, οι οποίοι αναζήτησαν εναλλακτικές σε φθηνότερα λάδια για μαγείρεμα, όπως είναι το ηλιέλαιο.
Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), οι τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου έφτασαν τον Σεπτέμβριο στην Ιταλία έως τα 540 ευρώ για κάθε 100 κιλά. Στην Ελλάδα οι τιμές αυτές διαμορφώθηκαν έως τα 380 ευρώ και στην Ισπανία στα 370 ευρώ.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές στα σουπερμάρκετ έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο τα τελευταία τρία χρόνια, κάνοντας πολλά νοικοκυριά να αρχίσουν να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες ή χαμηλότερης ποιότητας λάδι.


Ελαιόλαδο: Το εθνικό μας προϊόν
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου προβλέπει από την πλευρά του ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα αυξηθεί την περίοδο 2017-2018 κατά περίπου 300.000 μετρικούς τόνους, φτάνοντας τους 2,85 εκατ. μετρικούς τόνους. Ηδη καταγράφεται κάποια αποκλιμάκωση στις τιμές. Οι τιμές αναφοράς για παρθένο ελαιόλαδο μεσαίας ποιότητας υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες στα 3,50 ευρώ το κιλό από 3,70 ευρώ που ήταν πριν από έναν μήνα.

 

πηγη: CNN.gr

Μοιράσου το άρθρο!