Αγροτικά - Αλιεία

21/10/2023 - 10:57

Μια μέρα ψαρέματος με μηχανότρατα στη Λέσβο (video)

Ο Νίκος Βαξεβάνης είναι καπετάνιος και συνιδιοκτήτης μαζί με τον Γιάννη Μπισμπίκα που εργάζεται και αυτός στο καΐκι, του «Ταξιάρχη». Της μεγάλης ξύλινης μηχανότρατας που από την 1η του Οκτωβρίου ξανοίχτηκε ξανά από το λιμάνι του Περάματος στην είσοδο του κόλπου της Γέρας, ψαρεύοντας. Μαζί με τον «Ταξιάρχη» κι άλλα έξη ανεμότρατες και πέντε γρι γρι. 


«Πριν από 50 χρόνια στη Λέσβο, είχαμε πάνω από 50 μηχανότρατες και γρι γρι....» λέει ο κ. Βαξεβάνης. «Πολλά καΐκια, πολλά ψάρια... Αλλά έτρωγε και ψάρια ο κόσμος τότε... Τώρα πάει.... Άλλαξαν οι συνήθειες του κόσμου. Λιγόστεψαν και τα καΐκια, λιγόστεψαν και τα ψάρια. Εκεί που ψαρεύαμε 1000 κιλά ψάρια τη μέρα σήμερα με το ζόρι ψαρεύουμε τα μισά» τονίζει. 


Το καΐκι μηχανότρατα με το οποίο ξανοίχτηκε το ΑΠΕ ΜΠΕ στις νοτιοανατολικές ακτές της Λέσβου παρακολουθώντας μια μέρα ψαρέματος, μια «καλάδα» όπως λένε το μεροκάματο τους οι ψαράδες, είναι ένα ξύλινο σκαρί που ρίχνει στη θάλασσα και σέρνει ένα μεγάλο δίχτυ που καταλήγει σε ένα  μακρύ σάκο. Αυτός ο σάκος σέρνεται από δύο συρματόσχοινα δεμένα σε δύο πλάκες, τις πόρτες, που ακουμπάν στο βυθό και κρατάνε το δίχτυ ανοιχτό πιάνοντας τα ψάρια που βρίσκονται εκεί.


Με πλήρωμα τέσσερις - πέντε το πολύ αλιεργάτες, ο «Ταξιάρχης» ζει με τις ψαριές του κοντά 30 άτομα. Το μαγαζί που αγοράζει τα ψάρια και τα πουλά, τους «μανάβηδες» που αγοράζουν κι αυτοί και πολλάν κομμάτι από την ψαριά.

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ / Στρατης Μπαλάσκας

 

Μοιράσου το άρθρο!