Αγροτικά - Αλιεία

28/04/2024 - 17:18

Την Τρίτη η "Μ. Παρασκευή" για τους αγρότες της Λέσβου .... χωρίς ανάσταση

Με αποκλεισμούς από ενισχύσεις 270 εκατ. και οριζόντιο ψαλίδι αρχίζουν τη Δευτέρα πληρωμές eco-schemes και συνδεδεμένων Οριζόντια περικοπή επιδοτήσεων ύψους 40% για όλες ανεξαιρέτως τις δράσεις eco-schemes, µαζί µε ένα ξεσκαρτάρισµα πετώντας εντελώς εκτός δράσεων αιτήσεις ύψους 270 εκατ. ευρώ, αποφάσισαν οι αρµόδιες αρχές για την πίστωση της 30ής Απριλίου για τα οικολογικά σχήµατα.

Την  Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου χιλιάδες δικαιούχοι αγροτικών ενισχύσεων στη Λέσβο και σε άλλες περιοχές θα ζήσουν τη δική τους "Μεγάλη Παρασκευή". Μεγάλη Παρασκευή χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα της Ανάστασης...


Σύμφωνα με πληροφορίες την Μεγάλη Τρίτη θα τρέξουν οι πληρωμές eco-schemes. Είναι αυτό που από φέτος "αντικαθιστά" το "πρασίνισμα". Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε σε όλες τις δράσεις των eco-schemes αλλά μόνο σε μια που είχε μεγάλη απήχηση στο νησί μας: τα βιολογικά.


Μέχρι πριν λίγο καιρό κυκλοφορούσε η προτροπή προς τους αγρότες της Λέσβου και όχι μόνο: βάλτε τα κτήματά σας στα βιολογικά για να πάρετε 50 ευρώ / στρέμμα πρόσθεση ενίσχυση! Και αυτή η προτροπή δούλεψε.... Αναμένουμε κάποια στιγμή να δώσει στοιχεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ για κάθε Π.Ε. Και λίγο πριν την πληρωμή διαβάζουμε στην Agrenda ότι αυτά τα 50 ευρώ / στρέμμα θα γίνουν τελικά 27 ευρω.


Να ένα παράδειγμα χασούρας:

Ελαιοπαραγωγός είχε εντάξει στο πρόγραµµα βιολογικών του ΠΑΑ καλλιέργεια 50 στρεµµάτων και διατηρούσε δεσµεύσεις το 2022. Έχοντας µέση αξία δικαιώµατος 40 ευρώ το στρέµµα, λάµβανε 20 ευρώ επιδότηση πρασινίσµατος συν 45,5 ευρώ το στρέµµα ενίσχυση ΠΑΑ βιολογικών, άρα σύνολο από πρασίνισµα και ΠΑΑ, 3.275 ευρώ. Τώρα, θα λάβει 27 ευρώ το στρέµµα eco-schemes βιολογικά (45,5 ευρώ το πριµ µείον 40% λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης), δηλαδή σύνολο 1.350 ευρώ. Άρα χάνει 1.925 ευρώ. Συν τη µείωση των δικαιωµάτων του λόγω του προϋπολογισµού της βασικής. Επίσης αυτός ο παραγωγός δεν δικαιούται αναδιανεµητική ενίσχυση για να βγάλει κάπως τη χασούρα.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda αρχικά οι αρµόδιοι απέρριψαν αιτήσεις ύψους 270 εκατ. ευρώ σε διάφορες δράσεις. Για παράδειγµα στη δράση για τις αναβαθµίδες από 50 εκατ. ευρώ που ήταν οι αιτήσεις, τελικά θα πιστωθούν 10 εκατ. ευρώ. Και ενώ, όπως αναφέρει η εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ «Η παρέµβαση εφαρµόζεται στις εκτάσεις µε αναβαθµίδες που καλλιεργούνται µε µόνιµες ή αροτραίες καλλιέργειες», τελικώς θα πληρωθούν µόνο οι δενδρώδεις καλλιέργειες. Συνολικά λοιπόν έµειναν µετά το ξεσκαρτάρισµα αιτήσεις ύψους 711 εκατ. ευρώ. Εδώ λοιπόν θα υπάρξει οριζόντια περικοπή ύψους 40%.Με βάση τα παραπάνω, τα χρήµατα που θα δουν στους λογαριασµούς τους οι παραγωγοί για το πρασίνισµα νέου τύπου, δηλαδή για τα οικοσχήµατα, θα είναι πολύ λιγότερα απ’ αυτά που τους υπόσχονταν µέχρι πριν από λίγο καιρό οι µελετητές και για τα οποία κάποιοι εξ αυτών έχουν κάνει και ανάλογη παρακράτηση.


Τι πληρωνόντουσαν για πρασίνισµα οι αγρότες το 2022, τι παίρνουν το 2023 και ποια τα καινούργια έξοδα που γεννήθηκαν

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πιστώθηκαν το ∆εκέµβριο του 2022 ενισχύσεις πρασινίσµατος ύψους 515 εκατ. ευρώ.

Την ερχόµενη εβδοµάδα θα πιστωθούν 425 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 425 εκατ., ένα ποσοστό το οποίο σύµφωνα µε εκτιµήσεις της ΕΘΕΑΣ ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ κατευθύνεται προς τους φορείς που έκαναν τις αιτήσεις και έχουν συµφωνήσει σε ποσοστό επί του πριµ. Ως εκ τούτου στις τσέπες των αγροτών θα καταλήξουν 385 εκατ. ευρώ ευρώ. Για να πάρουν όµως κάποιοι χρήµατα από τα eco-schemes µπήκαν σε έξοδα, ενώ δηµιουργείται και θέµα «εµπλοκής» µε την επιλεξιµότητα των αγροτεµαχίων στα αγροπεριβαλλοντικά του ΠΑΑ.

Μοιράσου το άρθρο!