Αγροτικά - Αλιεία

01/06/2012 - 18:52

O OΠΕΚΕΠΕ πληρώνει μέχρι τις εκλογές

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων)   «τρέχουν» για να προλάβουν τις πληρωμές με ορόσημο τις εκλογές της 17ης Ιουνίου (επομένως μέχρι τις 15 Ιουνίου). Οι πληρωμές θα περιλαμβάνουν εκκρεμότητες του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Συγκεκριμένα, θα πληρωθεί το ποιοτικό παρακράτημα του άρθρου 68 για το ελαιόλαδο και το βόειο κρέας, η πολυαναμενόμενη και καθυστερούμενη στρεμματική ενίσχυση των παραδοσιακών ελαιώνων (έχει ολοκληρωθεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος που είχει προγραμματιστεί), εκκρεμότητες εξισωτικής των ετών 2009-2010, εκκρεμότητες του ΦΠΑ, ενώ παράλληλα γίνεται μεγάλη προσπάθεια να πληρωθεί και η προκαταβολή της εξισωτικής 2011 (πιθανότατα το 70%).

Αντίθετα, η κατανομή των δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα του άρθρου 68 σε νέους αγρότες και σε όσους δικαιούχους δεν έχουν δικαιώματα ή κατοικούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα ποσό συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως κάθε χρονιά κατανέμεται με βάση υπουργική απόφαση η οποία ορίζει τα κριτήρια και φέτος ακόμα δεν έχει υπογραφεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληρωμές των επιδοτήσεων θα συνεισφέρουν σημαντικά στην τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και θα βοηθήσουν στην κίνηση του χρήματος, αν και δυστυχώς είναι ένας από τους ελάχιστους παράγοντες που κρατούν ζωντανή την επαρχία, σε αντίθεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μοιράσου το άρθρο!