Άρθρα - Γνώμες

16/03/2015 - 13:05

Η ανωμαλία των π...δων και άλλων ζώων

Γράφει ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς

Δε συζητάς, καταρχήν, με ανθρώπους που εκσφενδονίζουν τη λέξη «π,,,,,ης» σα βολή από περίστροφο τζιχαντιστή συνοδευόμενη με μπόλικο σάλιο. Είναι πολύ δύσκολο να πάει η συζήτηση αυτή κάπου. Και σκέφτομαι πως τελικά οι φανατικοί ήταν πάντοτε τα πρόβατα των καθημερινών μας εξουσιαστών οι οποίοι στις περισσότερες συζητήσεις έχουν την τάση να παρουσιάζονται κάπως πιο διαλλακτικοί. Μιλάς λοιπόν με τον παπά της ενορίας (τον ίδιο που όταν ήσουν μικρός σου έλεγε να μην αυνανίζεσαι γιατί θα τυφλωθείς), τον τοπικό δημοτικό σύμβουλο (που πηγαίνει πότε-πότε σε καμιά συναυλία, το λέει με καμάρι) ή με τη μεσήλικη καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών. Ναι, εκείνη που μισεί μεν τις πορνοταινίες αλλά είναι κρυφή κάτοχος της τριλογίας των «50 Αποχρώσεων του Γκρι». Μιλάς λοιπόν με τους καθημερινούς μας τυραννίσκους και εκεί, από σεμνοτυφία και υποταγή στους τύπους δεν θα ακούσεις τη λέξη «πούστης». Ακούς όμως πράγματα απείρως σκληρότερα. Σκληρότερα γιατί δεν είναι καλυμμένα με το προφανές πέπλο της βλακείας αλλά καλοντυμένα με εκείνη την μεσοαστική κρυπτομισαλλόδοξη ρητορική που κρατάει κοινωνίες ολόκληρες στο σκοτάδι. «Αυτό που κάνουν οι ομοφυλόφιλοι είναι αφύσικο», λέει ο παπάς με ευγένεια, εν κατακλείδι. «Ανώμαλα πράγματα» θα πει ο δημοτικός μας σύμβουλος και αμέσως θα σκεφτεί πως το να χρησιμοποιήσει τέτοια έκφραση μπορεί να του φέρει κανέναν πολιτικώς ορθό μπελά. Η καθηγήτρια θα πάθει εγκεφαλικό και μόνο στη σκέψη πως ο γιος της μεγαλώνοντας ίσως θα κάνει έρωτα με άντρες και όχι με παρθένες πτυχιούχους στον ιδιόκτητο ουρανοξύστη του.

Να συζητήσουμε λοιπόν με αυτούς; Σε ποιά βάση; Είναι δύσκολο ακόμα και στο επίπεδο των καθημερινών μας τυρρανίσκων να χρησιμοποιήσεις ανθρωπολογικούς όρους ή γενικά επιστημονικό υλικό ή ακόμα και κοινή λογική για να εξηγήσεις πως η απέχθεια εναντίον της διαφορετικότητας έχει να κάνει με κοινωνικές κατασκευές και με σχέσεις εξουσίας. Άντε να μιλήσεις για το ότι ακόμα και το «φυσικό» ή το «αφύσικο», το «ανώμαλο» είναι απλώς ιδέες μέσα στο μυαλουδάκι μας. Οι καθημερινοί μας τυρρανίσκοι τα γνωρίζουν όλα αυτά, να είστε σίγουροι. Ίσως όχι σε απολύτως συνειδητό, τεχνικό, επίπεδο : σίγουρα τα γνωρίζουν όλα αυτά βιωματικά, πρακτικά, βαθιά μέσα τους. Είναι αυτές οι κοινωνικές κατασκευές που αν καταρρεύσουν θα τους πάρουν μαζί. Σκαρώνουν τα θεατρικά τους κολπάκια στην κοινωνική σκηνή και αυτό έχει μόνο σημασία. Αν υπάρχει αλήθεια εκεί έξω, ποιός νοιάζεται μπροστά στην σκηνική αλήθεια; Σημασία είναι τι υπάρχει μέσα στο μυαλουδάκι μας. Σημασία έχει η αλήθεια που θα φυτέψουμε στα πρόβατα, εκείνη που είναι αναγκαία, κομμένη και ραμμένη για να συνεχίσει ο παπάς να είναι ο μουσάτος ρασοφόρος που σου λέει πώς να ζήσεις και τι να σκεφτείς, ο πολιτικός τι θα γίνει στον τόπο σου και η καθηγήτρια μαμά (και ο μπαμπάς σου) τι άντρας πρέπει να γίνεις για να σε καμαρώνουν όλοι.

Κάθομαι ώρες-ώρες στο ψάρεμα και σκέφτομαι το «φυσικό» και το «αφύσικο» το «ανώμαλο» όπως το ορίζουν οι καθημερινοί μας δυνάστες και γελάω. Παπά μου καλέ, ιερέα του Θεού της αγάπης, θες να μιλήσουμε για το «φυσικό» δηλαδή αυτό που συμβαίνει στη Φύση, το νορμάλ; Η ποικιλία και μόνο θα σε αφήσει άφωνο. Σ’ αρέσουν οι τσιπούρες; Με ντοματούλα είναι υπέροχες, είσαι καλοφαγάς, τέτοια κοιλίτσα δεν έγινε με προσευχή και αέρα, θα ξέρεις. Και ο σαργός, το νοστιμότερο ψάρι στα κάρβουνα. Λοιπόν τα δυο καλά μας αυτά ψαράκια τα απολύτως φυσιολογικά (έτσι δεν είναι;) θα σε μπέρδευαν πολύ. Ξέρεις, ανήκουν στα πρωτάνδρα ερμαφρόδιτα ψάρια, δηλαδή γεννιούνται πρώτα ως αρσενικά και μετά το πέρας περίπου 3 χρόνων κάνουν αναστροφή φύλου και γίνονται θηλυκά. Τρανσέξουαλ ανωμαλία, ε; Βρε, αυτή η Φύση! Κάτσε, κύριε πολιτικέ να σου πω για ανωμαλία και ομαλότητα. Δεν φτάνει που υπάρχουν ψάρια που αλλάζουν φύλο στη πορεία, υπάρχουν και ζώα που έχουν και αρσενικά και θηλυκά λειτουργικά παρακαλώ γεννητικά όργανα ταυτόχρονα σε όλη τους τη ζωή. Τις ύαινες, τις ξέρεις; Ναι λοιπόν αυτά τα ύπουλα τετράποδα, τα ανώμαλα! Μάλιστα, υπάρχει και ο ιππόκαμπος. Το αρσενικό είναι αυτό που μεγαλώνει τα μικρά αλογάκια του στην κοιλιά του, στη μήτρα του…εσύ βέβαια φρίττεις στην ιδέα να μπορεί ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι να υιοθετήσει, παραδοσιακοί και θρησκευτικοί οι λόγοι, λες. Οι ιππόκαμποι προφανώς σε έχουν γραμμένο στη μήτρα τους, το ίδιο την παράδοση και τη θρησκεία σου. Κυρία καθηγήτρια, κάθομαι στο ψάρεμα τις ώρες που ησυχάζει το νερό, περιμένω να τσιμπήσει καμιά τσιπούρα και σκέφτομαι με λύπη το αγοράκι σου, με τι ψευτιές και φόβους θα το μεγαλώσεις. Μη φοβάσαι αν θα κάνει έρωτα με άντρες. Στα πρωτεύοντα θηλαστικά το φαινόμενο είναι φυσιολογικό. Χιμπατζήδες και ουρακοτάγκοι και δελφίνια το κάνουν για απλή ευχαρίστηση.Βέβαια εντάξει, κι εσύ νομίζεις ότι είμαστε πλάσματα του καλού Θεούλη που στη Βίβλο μας απαγορεύει να το κάνουμε μεταξύ μας οι άντρες. Αλήθεια, βρες μου το σημείο που ο Χριστός έχει μιλήσει εναντίον του ομοερωτισμού, δεν υπάρχει που-θε-να. Κάτι θα μου δείξεις από την Παλαιά Διαθήκη και μετά θα σου δείξω κι εγώ ορισμένα πολύ καυτά σημεία από το Λευιτικό να σου βγουν τα μάτια και θα μου πεις «μα αυτά είναι συμβολικά», εντάξει τότε ας πούμε ότι όλα είναι δυνάμει συμβολικά σε αυτό το αρχαίο βιβλίο. Ακόμα και αν δεχτούμε πως ο καλός Θεούλης απαγορεύει τον ομοφυλοφιλικό έρωτα, γιατί άραγε να τον επιτρέπει σε όλη την Φύση ως κάτι φυσικό; Εκτός και αν μου πείτε πως υπάρχουν πούστηδες τσιπούρες, ανώμαλοι σαργοί και ντιντήδες αλογάκια της θάλασσας… Εδώ και μερικές δεκαετίες γνωρίζουμε πως ο ομοφυλοφιλικός έρωτας είναι κάτι πολύ συχνό σε μια πλειάδα ζώων : άτιμοι πιγκουίνοι, άτιμα κουνελάκια, άτιμα άλμπατρος και πολλά άλλα ατιμούλικα ζωάκια. Ο Δαρβίνος θα χαιρόταν μαθαίνοντας πως πλέον μπορούμε να αποδείξουμε πως τέτοιες συμπεριφορές δίνουν αρκετά εξελικτικά πλεονεκτήματα στα είδη όπως η αποσόβηση εντάσεων στις αγέλες, η σύναψη ισχυρότερων κοινωνικών δεσμών κτλ.

Έχω προσπαθήσει να επικοινωνήσω τέτοιες «λεπτομέρειες» στον παπά, στον πολιτικό, στην καθηγήτρια. Στην αρχή σαστίζουν, χάνουν τα λόγια τους. Είναι καλοί θεατρίνοι όμως. Το έχουν μέσα τους. Από τη μια στιγμή στην άλλη ενώ μιλούσαμε για φυσικό και αφύσικο, έννοιες που σχετίζονται με το τι ισχύει στη Φύση γενικότερα, το δράμα γυρνάει στο «ανθρώπινο». Μην πάμε στον σπισισμό, δεν γνωρίζουν τον όρο. Λένε πως ο άνθρωπος δεν είναι ζώο είναι κάτι το «ξεχωριστό». Ρωτάω απλά, άρα δεν είναι δηλαδή ανθρώπινος ο ομοφυλοφιλικός έρωτας; Όχι, απαντούν. Δεν είναι ανθρώπινος. Τότε είναι ζωικός; Ναι, απαντούν. Δηλαδή οι ομοφυλόφιλοι είναι κάτι παράξενα ζώα; Χμ…δεν τους αρέσει αυτό, τα μασάνε… Μπορείτε για πάντα να τοποθετείτε στην ρητορική σας τον άνθρωπο μέσα και έξω στη Φύση όπως σας συμφέρει, πάνω και κάτω από αυτήν, πέρα και δίπλα. Τη μια να είναι ζώο και την άλλη όχι. Τη μια να είναι κατ΄εικόνα θεού και την άλλη όχι. Ευτυχώς η επιστήμη είναι σταθερή ως προς αυτό: «Ο Άνθρωπος είναι το μόνο σωζόμενο υποείδος του Homo sapiens (άνθρωπος ο σοφός), ο Homo sapiens sapiens. Το δεύτερο υποείδος του Homo sapiens είναι ο Homo sapiens idaltu που έχει εξαφανιστεί. Ο Homo sapiens αποτελεί το μόνο επιζών μέλος του γένους Homo των Ανθρωποειδών, δηλαδή της υπεροικογένειας των μεγάλων πιθήκων. Περιστασιακά ο όρος χρησιμοποιείται και ως αναφορά σε κάθε είδος του γένους Homo». Είμαστε ζώα. Και στο τεράστιο βασίλειο των ζώων ο ομοφυλοφιλικός έρωτας είναι φαινόμενο που απλά υφίσταται. Η αλλαγή φύλου το ίδιο, η γέννηση και το μεγάλωμα παιδιών από άτομα κάθε φύλου το ίδιο. Οι «πούστηδες» είναι μια λέξη, μόνο μια λέξη από αυτές που φτιάξατε στην μεγάλη, πετυχημένη, δολοφονική, υποκριτική σας καριέρα.

Στη δική μου εκτίμηση ο μέσος τυρρανίσκος της Δύσης δεν είναι σε κάτι ανώτερος από εκείνον στη Μέση Ανατολή που έχει ακόμα την κοινωνική και πολιτική δύναμη να λιθοβολεί τους ομοφυλόφιλους, να σκοτώνει τους «μοιχούς», να πνίγει τις γυναίκες που έχουν βιαστεί. Ο μέσος τυρρανίσκος σε όλο το ανθρώπινο φάσμα θέλει απλά, με κάθε μέσο και κόστος να ελέγχει εκείνος τι είναι και τι δεν είναι, τι πρέπει και τι δεν πρέπει. Και τα πρόβατα που ελέγχει, τον ακούν εξοντώνουν το διαφορετικό με ευκολία, ο,τι δηλαδή δεν τους μοιάζει. Ξέρετε, και αυτό, όλο αυτό «φυσικό» είναι για το είδος μας. Μη με κατηγορήσετε ποτέ γιατί πολλές φορές, λοιπόν, νιώθω πιο όμορφα με τα ζωάκια της θάλασσας και της στεριάς παρά με τους ανθρώπους…Τουλάχιστον εκείνα δεν με πρήζουν με τη ρητορική και τους θεατρινισμούς τους.

 

Πηγές για σκέψη : http://rnd.edpsciences.org/…/ABABB_0003-388X_1978_18_4_ART0… 
http://evolution.berkeley.edu/evolibrary/article/fishtree_07 
http://www.yalescientific.org/…/do-animals-exhibit-homosex…/ 
http://el.wikipedia.org/…/%CE%A4%CF%83%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF…
http://fuckedupbibleverses.tumblr.com/

Μοιράσου το άρθρο!