Άρθρα - Γνώμες

05/08/2017 - 16:48

Η Λέσβος πλήττεται από την κυβερνητική αδιαφορία

yle="text-align: justify;">Γράφει ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης 

Η Λέσβος, αναδέχθηκε και εξακολουθεί να αναδέχεται μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης, καθώς από το  νησί διήλθαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες, ενώ χιλιάδες είναι και οι απελπισμένοι, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας, σε καθεστώς οιονεί μόνιμης παραμονής στη χώρας μας, με δεδομένο ότι τόσο οι ρυθμοί μετεγκατάστασης τους στην Τουρκία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι ρυθμοί παροχής ασύλου κινούνται σε εξαιρετικό βραδύ ρυθμό.

Η υποδειγματική ανθρωπιστική διαχείριση των μεγάλων και καινοφανών προβλημάτων που δημιούργησε το προσφυγικό, από τους κατοίκους της Λέσβου αλλά και των υπολοίπων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που δέχθηκαν αυξημένες προσφυγικές ροές, αποτέλεσε αντικείμενο αναγνώρισης από τον πολιτισμένο κόσμο και πιστώθηκε συνολικά στην Πατρίδα μας.  

Πλην όμως, η διαχείριση του προσφυγικού στη Λέσβο δεν είναι δυστυχώς χωρίς επιπτώσεις για το νησί. Η παντελής έλλειψη κεντρικού κυβερνητικού σχεδίου για την ανακούφιση του νησιού από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων, έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια όσο και στον τουρισμό, με ευρύτερες δυσμενείς συνέπειες στο επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων. Ποιος δεν θυμάται τις μεγαλοστομίες των επικεφαλής κυβερνητικών κλιμακίων όταν επισκέπτονταν πέρυσι τον Φεβρουάριο την Λέσβο, στην κορύφωση των προσφυγικών ροών, υποσχόμενοι ότι οι διαδικασίες ταυτοποίησης και παραμονής των προσφύγων/μεταναστών θα είναι προσωρινές, της τάξης των λίγων εβδομάδων.

Η παγίωση της κατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών στη Λέσβο δεν μπορεί να γίνει ανεκτή για προφανείς λόγους. Οι εμπρησμοί και οι συμπλοκές στη Μόρια, τείνουν να προσλάβουν καθημερινό χαρακτήρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους.

Οι κάτοικοι της Λέσβου έκαναν το καθήκον τους σε υπερθετικό βαθμό, στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού, βγάζοντας ασπροπρόσωπη της Ελλάδα. Πρέπει τώρα και η ελληνική κυβέρνηση να πράξει το δικό της ανακουφίζοντας τους ακρίτες της χώρας.'

 

Δ.Παπαγιαννίδης

Αντιναύαρχος ΠΝ εα

Μοιράσου το άρθρο!