Άρθρα - Γνώμες

08/12/2023 - 10:30

Κάντο όπως η Αλβανία …

Γράφει ο Μιχάλης Μπάκας

Συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας, για τη κατασκευή ΚΥΤ μεταναστών σε αλβανικό έδαφος. Όπως μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ «η συμφωνία προβλέπει δύο μεγάλους καταυλισμούς συνολικής χωρητικότητας 36.000 ατόμων στις βορειοδυτικές παραθαλάσσιες αλβανικές πόλεις Λέζια και Σενγκίνι που θα λειτουργήσουν την προσεχή άνοιξη. Η υπογραφή της συμφωνίας στη Ρώμη γνωστοποιήθηκε από ιταλικά ΜΜΕ και ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις στην Αλβανία, με την αντιπολίτευση να αξιώνει άμεση ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Το θέμα κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση και στα αλβανικά ΜΜΕ καταγράφονται αρνητικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.»

Όπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, οι καταυλισμοί θα είναι υπό ιταλική δικαιοδοσία και διοίκηση και εκεί θα γίνεται η καταγραφή και η περαιτέρω διαχείριση των μεταναστών. «Πρόκειται να δημιουργηθούν σε αλβανικό έδαφος δυο κέντρα για την διαχείριση των παράτυπων μεταναστών, με έξοδα της Ιταλίας. Η συνολική τους χωρητικότητα θα είναι τριών χιλιάδων ανθρώπων, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξέταση αιτημάτων ασύλου και για ενδεχόμενη απέλαση» είπε, διευκρινίζοντας πως «η πρωτοβουλία δεν αφορά γυναίκες που κυοφορούν, ανήλικα και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες».

Η διμερής συμφωνία Ιταλίας- Αλβανίας σε όλα τα σημεία της, φαίνεται ότι είναι ένα «νομικό τερατούργημα που παραβιάζει την ιταλική νομοθεσία και τις διεθνείς συνθήκες, καθώς βασίζεται σε κάποιου είδους εξωεδαφική δικαιοδοσία που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο», γράφει η Repubblica για τη συμφωνία.

Σας θυμίζει κάτι αυτή η συμφωνία; Τα νησιά μας μήπως;

Τη Βάστρια που ολοκληρώνεται;

Πόσο μπροστά η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατασκευάζει δομές υποδοχής μεταναστών σε 5 νησιά, καθώς οι φυσικές συνθήκες και τα όρια που επικρατούν στα νησιά τα καθιστούν εν δυνάμει ανοιχτές φυλακές.

Προσαρμόζει τη νομοθεσία, όπως θέλει, ώστε τα δικαστήρια να μην μπορούν να κολλήσουν τη διαδικασία για περιβαλλοντικούς λόγους. Τι και εάν καεί το μισό νησί σε περίπτωση πυρκαγιάς, στην κλιματική κρίση θα ρίξουμε τις ευθύνες μετά.

Τι και αν δεν έχουν νερό να πιούν οι άνθρωποι εκεί; Θα τους πηγαίνουμε εμφιαλωμένα, κλέφτες θα γίνουν οι εταιρίες;  

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσφέρει άπειρα ευρωπαϊκα κονδύλια, θέσεις εργασίας, αίσθημα «ασφάλειας» στο ακροδεξιό της κοινό στην ηπειρώτικη χώρα.

Για τους νησιώτες ποιος νοιάζεται, τόσο ξύλο έφαγαν και πάλι μας ψήφισαν.

41 τα εκατό. Δεμένους τους έχουμε, καθαρίζει ο Μπάμπης εκεί.

 

Μοιράσου το άρθρο!