Άρθρα - Γνώμες

03/07/2015 - 06:34

NAI στην ελπίδα και στην προοπτική

Η

κυβερνητική απόφαση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου, σε σχέση με το υποτιθέμενο τελεσίγραφο των δανειστών, έχει εγκλωβίσει την χώρα σε μία άκρως επισφαλή περιδίνηση με άδηλα αποτελέσματα, όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο. Αυτή η βεβιασμένη, αμφιβόλου νομιμότητας και άκρως διχαστική για τον λαό απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων, την συνεπακόλουθη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Το θέαμα που παρατηρείται έξω από υποκαταστήματα των τραπεζών όπου ηλικιωμένοι συμπολίτες μας συνωστίζονται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες προκειμένου να αποσύρουν τμήμα μόνο των συντάξεων τους προκαλεί αγανάκτηση σε όλους και ασφαλώς δεν περιποιεί τιμή στους κυβερνώντες.

Ήδη οι παρατηρούμενες συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας όπως το εμπόριο και ο τουρισμός είναι εμφανείς και πολύ φοβούμαι και ανεπίστροφες εάν δεν αρθεί άμεσα αυτή η νοσηρή κατάσταση. Η χώρα είναι μέρος της ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει σε αυτήν την οικονομική ελίτ, η δυναμική της οποίας έχει παγκόσμια προοπτική. Ασφαλώς και η ευρωζώνη έχει δομικές στρεβλώσεις τις οποίες και πρέπει να διορθώσει. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την έξοδο της χώρας από αυτή και την περιαγωγή της σε καθεστώς κράτους παρία της Ευρώπης.

Η επικράτηση του όχι στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα έχει άμεσες καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία με λογική συνέπεια την εξασθένηση της χώρας και στα θέματα εθνικής ασφαλείας. Να μην λησμονούν οι Έλληνες ότι στην ιστορική διαδρομή αυτού του τόπου όταν επικράτησαν άφρονες και αμετροεπείς επιλογές επακολούθησαν εθνικές συμφορές. Η επιλογή του ναι στο επικείμενο δημοψήφισμα αποτελεί την μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη εκσυγχρονισμού της σύνολης πολιτικοοικονομικής δομής της Ελλάδας εντός του ασφαλούς πλαισίου της ευρωζώνης. Το χρωστάμε στην ιστορία αυτού του τόπου, στους εαυτούς μας και κυρίως στις επόμενες γενεές Ελλήνων.

 

Δ.Παπαγιαννίδης

Αντιναύαρχος ΠΝ εα

Μοιράσου το άρθρο!