Άρθρα - Γνώμες

14/03/2018 - 09:34

Στην Λέσβο όλοι μιλάνε για branding αλλά....

yle="text-align: justify;">Γράφει ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος / Πρόεδρος στην Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου

Ποιο είναι το positioning της Λέσβου στο μυαλό των ξένων; Είναι το sea, sun, ouzo, ο Μόλυβος, η Μυτιλήνη & μοναστήρια;

Στην Λέσβο όλοι μιλάνε για branding . Το branding μπορεί να δουλέψει μόνο όταν έχουμε φτιάξει το προϊόν και μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε σωστά! Μέχρι λοιπόν να αποφασίσουμε το branding, ας κάνουμε τη δουλειά μας όμορφα και ωραία, να δίνουμε ένα ωραίο πρωινό, να έχουμε καθαρά δωμάτια στα ξενοδοχεία μας, καθαρά ταξί και σωστή συμπεριφορά, καθαρά εστιατόρια ωραία μενού, καθαρά πάρκα και πεζοδρόμια, λιμάνια και αεροδρόμια, το branding είναι δευτερεύον σε όλη την ιστορία. Άλλωστε το branding είναι μια υπόσχεση στον πελάτη. Αυτήν την υπόσχεση πρέπει να την παραδώσουμε με το παραπάνω και να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες του. Και ενώ έχουμε μοναδικές φυσικές και πολιτιστικές πηγές, τις καταστρέφουμε ελλείψη επαγγελματικότητας και χαλάμε την υπόσχεση. Το branding μπορεί να δουλέψει μόνο όταν έχουμε φτιάξει το προϊόν και μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε σωστά.

Έχουμε εμείς οι επιχειρηματίες «τουριστική συνείδηση»; Στις βόρειες χώρες ξέρεις πως αν πας σε ένα εστιατόριο, η τουαλέτα τους θα είναι καθαρή. Στην Ελλάδα είναι gambling, λες και πας στο καζίνο! Δεν μπορούμε να τους βάζουμε όλους σε ένα σακί. Κάποιο 15%-20%-30% των επιχειρηματιών έχουν τουριστική συνείδηση και δίνουν καταπληκτικό προϊόν, το οποίο συναγωνίζεται με όλο τον κόσμο. Και υπάρχει και ένα άλλο ποσοστό που είναι οι Έλληνες της αρπαχτής, οι οποίοι δίνουν ένα άσχημο προϊόν. Αυτό είναι και το πρόβλημα της Ελλάδας άλλωστε: είναι πού θα πέσεις!
Είναι σημαντικό να μην κοιτάμε τον αριθμό των τουριστών, αλλά πόσα χρήματα αυτοί αφήνουν στον τόπο, η εικόνα και η θέση της Λέσβου έχει διαφοροποιηθεί ραγδαία, τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω της προσφυγικής κρίσης όπου και φάνηκαν οι αδυναμίες μας τουριστικά και οι ελλείψεις υποδομών . Ενώ αντιλαμβάνονται την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις ομορφιές της, ως εκ τούτου, μας βλέπουν λίγο παράξενα, με δυσπιστία. Ο αριθμός των τουριστών αυξάνει σιγά-σιγά, αλλά σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές περιοχές αυξάνει πολύ πιο λίγο και αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην κοιτάς τον αριθμό των τουριστών, αλλά πόσα χρήματα αυτοί αφήνουν στον τόπο.

Έχουμε μεγάλη γκάμα από προϊόν σαν νησί και μεγάλη γκάμα πελατών. Το προφίλ των τουριστών που έρχονται είναι ανομοιογενές και έχει μεγάλη ποικιλομορφία. Υπάρχουν οι τουρίστες του πακέτου που έρχονται με charters και υπάρχουν και αρκετοί μεμονωμένοι. Γενικά, η Λέσβος σαν προϊόν, στη μεγάλη της πλειοψηφία, δεν είναι ακριβή, γιατί δεν έχει τις υποδομές να το υποστηρίξει. Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μας είναι χάλια, μέχρι και τώρα δεν μπορούμε να δεχτούνε όλα τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, είναι μια πονεμένη ιστορία.

Η Λέσβος είναι δύσκολο να φέρει low cost αεροπορικές εταιρίες, ένα νησί απομακρυσμένο. Η ιδανική απόσταση είναι 2-2.5 ώρες πτήσης. Γενικά η Ελλάδα είναι 3-4 ώρες πτήσης οπότε είναι δύσκολο, ειδικά από την Αγγλία, να ταξιδέψεις με low cost. Όταν δεν υπάρχουν πελάτες, γιατί για να πετάξει μια low cost πρέπει να έχει 80% πληρότητα, πρέπει να βρει πελάτες ή να το κόψει

Και ας αφήσουμε την βλακώδη νοοτροπία Βόρειοι (Μολυβιάτες) και Νότιοι (Μυτιληνιοί) που κάποιοι καλλιεργούν σκοπίμως. Η νήσος Λέσβος είναι μία στο Βορειοανατολικό Αιγαίο στην Ελλάδα.

Ο τουρισμός είναι μονόδρομος στην Λέσβο πλέον και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε και αρχίσουμε να σεβόμαστε τα χρήματα των τουριστών και την επαγγελματική μας υπόσταση, τόσο το καλύτερο. Η ιστορία μας είναι ένας τεράστιος πλούτος. Αν την παρουσιάσουμε σωστά και αν βάλουμε τον επισκέπτη να ζήσει εμπειρίες, που σχετίζονται με την ιστορία μας.

Μοιράσου το άρθρο!