Αστυνομικό Ρεπορτάζ

30/01/2024 - 17:06

Μεγάλη νίκη της αλληλεγγύης στη Μυτιλήνη! ΑΘΩΟΙ οι 16 εθελοντές της ΜΚΟ ERCI

Αθώοι οι 16 εθελοντές για τις κατηγορίες της κατασκοπίας την περίοδο της προσφυγικής κρίσης

Με την αθώωση από την κατηγορία της κατασκοπίας των 16 μελών εθελοντών της ΜΚΟ ERCI, που διέσωσε χιλιάδες πρόσφυγες την περίοδο της προσφυγικής κρίσης, ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, η υπόθεση με τις πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες.

Το 2018 κατηγορήθηκαν μέλη της οργάνωσης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατασκοπεία και διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελληνική Επικράτεια, ενώ στην πορεία άλλαξε το κατηγορητήριο με την υπόθεση για τις κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα  να ολοκληρώνεται σήμερα, και να αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά την ακροαματική διαδικασία δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την κατασκοπεία όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων μίλησαν για «σαθρό κατηγορητήριο που στόχο είχε να ποινικοποιήσει την αλληλεγγύη»Το μεσημέρι η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των 16 και λίγο αργότερα η έδρα έκανε δεκτή την πρόταση εισαγγελέα.

«Ναι δικαιώθηκαν αλλά μετά από 6 χρόνια χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και για ανθρώπους που κάποιοι προφυλακίστηκαν,  δεν υπήρξε ουσιαστικά δικαίωση. Δεν έπρεπε να υπάρχει καν κατηγορία…» σημείωση ο συνήγορος υπεράσπισης Χάρης Πέτσικος.

«Αθώοι και μαζί με μας, αθώοι οι χιλιάδες εθελοντές που πέρασαν από τα νησιά σώζοντας ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο Νάσος Καρακίσος πρώην επιχειρησιακός διευθυντής της ERCI

«Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό δικαστήριο με τις κακουργηματικές κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Κατηγορητήριο με αόριστες κατηγορίες και αβάσιμους ισχυρισμούς χωρίς στοιχεία και σαθρά επιχειρήματα. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξη ότι και στο επόμενο δικαστήριο θα έχουμε ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα» σημείωσε η Ευίτα Παπακυριακίδου συνήγορος υπεράσπισης του Νάσου Καρακίτσου.

Μάρτυρας υπεράσπισης στη διαδικασία και ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος ο οποίος σημείωσε «έπρεπε να περάσουν 6 χρόνια σε ομηρία για να συρθούν σε πρωτοσέλιδα στα μιντια και τελικά να αθωωθούν για την κατασκοπεία. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση και στο επόμενο δικαστήριο.»

 

Μυρσίνη Τζινέλλη/  ertnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!