Βιβλίο

26/12/2019 - 11:56

Το Λεσβιακό Ημερολόγιο 2020 του Παναγιώτη Σ. Σκορδά

Γράφει ο Ηλίας Β. Παπαγεωργίου, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, Δρ Φ.

Σε πολυτελή έγχρωμη έκδοση κυκλοφόρησε το Λεσβιακό Ημερολόγιο 2020 από τις εκδόσεις ΜΥΘΟΣ και   ευθύνη, οργάνωση και  επιμέλεια του φιλολόγου Παναγιώτη Σκορδά.

Τόσο το εμπροσθόφυλλο, όσο και το οπισθόφυλλο κοσμούνται με εικαστικές συνθέσεις: το πρώτο  με ακουαρέλα της κ. Καίτης Μεσηνέζη με τίτλο «το χαμόγελο τ’ ουρανού» και το δεύτερο  με τον «Γυάλινο κόσμο» της κ. Ανδρομάχης Βουγιούκα. 

Στις 416 σελίδες του Ημερολογίου περιέχονται 15 ενότητες κειμένων και εικαστικών με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθόσον όλα τα κείμενα είναι πρωτότυπα και, επομένως άγνωστα στο ευρύ κοινό. Ως εκ τούτου, ο κάθε αναγνώστης θα συναντήσει κείμενα και εικαστικά που θα τον ενδιαφέρουν και, ασφαλώς, θα επικοινωνήσει με πράγματα και πρόσωπα τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ενότητες «Πρώτη γραφή –πρώτη ανάγνωση», «Εκπαίδευση», «Πρόσωπα», αλλά και στις υπόλοιπες ενότητες ο αναγνώστης θα συναντήσει πρωτόγνωρες γνώσεις και ιστορίες που ξαφνιάζουν και εντυπωσιάζουν.

Όσον αφορά την ποιότητα των κειμένων, ο αναγνώστης θα παρατηρήσει ότι η πλειονότητα των κειμένων είναι τεκμηριωμένα με συγκεκριμένη βιβλιογραφία, γραμμένα με σαφήνεια και συντομία (υπάρχουν και κάποια εκτενή), με σοβαρότητα και σεβασμό και προς την αλήθεια και προς τον αναγνώστη.

Σε γενικές γραμμές, στο παρόν Ημερολόγιο εκτίθενται θέματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, η πλειονότητα των οποίων αναφέρονται  στη διαχρονική πορεία. της  Λέσβου τόσο από εικαστική όσο και από λογοτεχνική, ηθογραφική, λαογραφική, αρχαιολογική, καλλιτεχνική,  περιβαλλοντική, επιστημονική άποψη.

Αναμφίβολα, αξίζει τον κόπο να προστεθεί στη βιβλιοθήκη μας ένας ακόμη τόμος του Λεσβιακού Ημερολογίου, τον οποίο τόμο επιμελήθηκε ο αξιέπαινος φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς και εμπλούτισαν με τις γνώσεις και τις έρευνές τους πολλοί αξιόλογοι συνεργάτες του.

Σε όλους αξίζουν συγχαρητήρια και ευχές να είναι σωματικά και πνευματικά υγιείς, για να προσφέρουν στον πνευματικό θησαυρό τέτοιων εκδόσεων.

Μοιράσου το άρθρο!