Γράφουν για την υγεία

06/01/2016 - 09:04

Γιατί πρέπει να τρώμε πριν πεινάσουμε;

Γ

ράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι εάν δεν πεινάσουν δεν πρόκειται να αδυνατήσουν, αυτό όμως αποτελεί έναν μύθο.  Διότι πολλές έρευνες έχουν δήξει ότι τα άτομα τα οποία τρώνε προγραμματισμένα πριν καν δοθεί το αίσθημα της πείνας μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν. Με το παρακάτω παράδειγμα θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως ακριβώς συμβαίνει αυτό.  Το πρωί που ξυπνάμε είναι κατανοητό πως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας είναι χαμηλά, καθώς είμαστε νηστικοί για τουλάχιστον 10 ώρες, όταν δεν τρώμε πρωινό  τα επίπεδα γλυκόζης θα μειωθούν κι άλλο και κάποια στιγμή (γύρω στις 10-11π.μ.) θα εμφανιστεί υπογλυκαιμία. Τότε πολύ πιθανόν να επιλέξουμε ένα τρόφιμο πλούσιο σε ζάχαρη και θερμίδες όπως για παράδειγμα ένα κρουασάν σοκολάτας. Αυτή η επιλογή θα οδηγήσει σε μία αντιδραστική υπεργλυκαιμία. Μέχρι το μεσημέρι τα επίπεδα γλυκόζης θα έχουν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα εάν τότε επιλέξουμε να φάμε ένα κανονικό γεύμα τα επίπεδα γλυκόζης θα αυξηθούν αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να οδηγήσουν σε υπεργλυκαιμία. Ας υποθέσουμε εν συνεχεία ότι δεν τρώμε τίποτε άλλο μέχρι το βράδυ, τότε μετά το απόγευμα θα εμφανιστεί ξανά υπογλυκαιμία. Αυτό θα οδηγήσει σε κατανάλωση ενός τεράστιου βραδινού γεύματος, πιθανότατα πλούσιου σε υδατάνθρακες το οποίο θα συνοδεύεται από γλυκό και αναψυκτικό. Το βραδινό αυτό καθότι υπερβολικά υψηλό σε υδατάνθρακες θα οδηγήσει για ακόμη μία φορά σε υπεργλυκαιμία. Από εκεί και πέρα τα επίπεδα γλυκόζης θα αρχίσουν να μειώνονται μέχρι το επόμενο πρωί που θα ξαναρχίσει μία παρόμοια ημέρα.

Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της ημέρας; Πρώτον, κάθε φορά που υπάρχει υπεργλυκαιμία (οι γκρι περιοχές του γραφήματος) υπάρχει και υπερινσουλιναιμία και επομένως αποθήκευση λίπους. Δεύτερον, ο μεταβολισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, καθώς υπάρχουν χρονικές περίοδοι που αναγκάζεται να δουλέψει αργά (καθώς η έλλειψη τροφής για πολλές ώρες οδηγεί σε έλλειψη ενέργειας) και άλλες περίοδοι που πρέπει να δουλέψει γρήγορα ώστε να μεταβολίσει τις μεγάλες ποσότητες τροφής που έχουν καταναλωθεί. Αυτό τρελαίνει τον μεταβολισμό, η λειτουργία του οποίου διαταράσσεται. Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός δεν μπορεί να «κάψει» αποτελεσματικά τις θερμίδες, ακόμα και αν η πρόσληψη δεν είναι πολύ υψηλή. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιος που τρώει μόνο ένα ή δύο γεύματα την ημέρα δεν μπορεί να χάσει βάρος.

Επομένως, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιέχει το ελάχιστο πέντε γεύματα την ημέρα ανά 3 ώρες έτσι ώστε να προλαμβάνετε η μείωση των επιπέδων γλυκόζης και κατά επέκταση και η αποθήκευση λίπους. Με λίγα λόγια εάν τρώμε πριν πεινάσουμε θα διαχειριζόμαστε καλύτερα την καθημερινή μας διατροφή και κατά συνέπεια τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους.

 Καλή Χρονιά με Υγεία! 

πηγή: από την Επιστημονική ομάδα διατροφολόγων ΄΄Διατροφή΄΄

 


*  Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί  την πρώτη  Τετάρτη κάθε μήνα  στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!