Γράφουν για την υγεία

28/01/2015 - 07:24

Τα άγρια χόρτα του τόπου μας και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Αυτή την εποχή αρχίζουν να φυτρώνουν  τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου. Υπάρχει  μεγάλη ποικιλία που ξεπερνά και τα 150 είδη άγριων χόρτων, οι ονομασίες τους συνήθως είναι διαφορετικές σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Στο παρακάτω πίνακα εμπεριέχονται τα πιο γνωστά άγρια χόρτα της Λέσβου.

 

Έρευνες δείχνουν ότι η αναλογία (ω-6):(ω-3) σημαντικών λιπαρών οξέων, οι βιταμίνες E και C, και οι πολυφαινολικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως στα μη-καλλιεργημένα  φυτά  της  Μεσογείου (άγρια χόρτα) συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου και  των  καρδιαγγειακών  νόσων.  Τα άγρια χόρτα περιέχουν επίσης και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά  όπως κι άλλες  βιταμίνες  (Α, Β1, Β2) και ιχνοστοιχεία (Κ, Νa, P και Μg)  σε διπλάσιες  και  τετραπλάσιες  ποσότητες  απ΄ ότι εμπεριέχονται στα καλλιεργήσιμα λαχανικά όπως μαρούλι μπρόκολο κ.α. Επιπλέον εκτός από τις μακροπρόθεσμες (πρόληψη καρκίνου και καρδιαγγειακών νόσων) ευεργετικές  τους ιδιότητες έχουν βρεθεί από αρχαιοτάτων  χρόνων  άμεσες θεραπευτικές  ιδιότητες. 

Παρακάτω αναγράφονται μερικά παραδείγματα :

  1. Ζόχος : Υπάρχουν ενδείξεις πως ο χυμός τους χρησιμοποιείται σε ασθένειες του ήπατος και του υπογαστρίου.
  2. Τσουκνίδα : Σύμφωνα με πηγές, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε την τσουκνίδα για την ίαση πολλών ασθενειών και κυρίως των δερματικών βλαβών προκαλουμένων κατά βάση από δαγκώματα ζώων. Η τσουκνίδα περιέχει διάφορα στοιχεία όπως καφεϊκό οξύ, λυκοπένιο, β-καροτίνη, μηλικό οξύ που εμποδίζουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα και το DNA. Λόγω της διουρητικής της δράσης χρησιμοποιείται, ως ρόφημα, για την ανακούφιση συμπτωμάτων οιδήματος.
  3. Το άγριο σπαράγγι : διαθέτει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, ιδίως πίνοντας τον φρέσκο χυμό του.
  4. Άγρια μολόχα:  μαλακώνει τους κάλους των ποδιών με κατάπλασμα με τα άνθη της μολόχας γίνεται τσάι κατά του βήχα, ενώ το αφέψημα της ρίζας ευνοεί τις αποχρέμψεις και καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος.
  5. Η βρούβα: είναι χωνευτική και διουρητική, αν ανακατέψουμε το ζουμί τους με μέλι, γίνεται περίφημο σιρόπι και περνάει αμέσως η βραχνάδα και καθαρίζει η φωνή.
  6. Τα ραδίκι: τα φύλλα και η ρίζα του ραδικιού, καθώς και το νερό που τα βράζουνε ρίχνουν τον πυρετό, καθαρίζουν το αίμα, ελαττώνουν τους πόνους των κολικών και του συκωτιού.

 

Επομένως, η κατανάλωση πολλών ειδών άγριων χόρτων που μπορούν κατάλληλα μαγειρεμένα ή φρέσκα ως  χορταστική σαλάτα ή σε πίτες ή σε ρόφημα  να γίνουν μέρος της καθημερινής διατροφικής συνήθειας,  θα αποτελεί σύμμαχο για μια καλύτερη υγεία .

 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

 

 

Μοιράσου το άρθρο!