Επιστήμη - Τεχνολογία

09/03/2018 - 13:22

Αθανασία έως το 2030; Τι υπόσχεται ο Πίτερ Διαμαντής με καταγωγή από τη Μυτιλήνη

yle="text-align: justify;">Tο νέο πρότζεκτ του Ελληνοαμερικανού ιδρυτή του ιδρύματος X-Prize και του Πανεπιστημίου Singularity Πίτερ Διαμαντής, είναι ένα startup βιοτεχνολογίας που εξειδικεύεται στην εξόρυξη του ανθρώπινου πλακούντα για τη χρήση βλαστοκυττάρων στην αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και την επέκταση της ανθρώπινης ζωής.

Το Cellularity που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Νιου Τζέρσεϊ, μόλις έλαβε χρηματοδότηση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων από διάφορους εξέχοντες επενδυτές. Στο πρότζεκτ αυτό, ο Διαμαντής συνεργάζεται με τον Ρόμπερτ Χαρίρι, τον ιδρυτή της εταιρίας Celgene Cellular Therapeutics, με στόχο τη χρήση βλαστοκυττάρων του πλακούντα για την αναγέννηση των ιστών και των οργάνων που απαιτούνται για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα μπορούν να προέρχονται από διάφορες πηγές σε όλο το ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του πλακούντα μιας γυναίκας, λίγο μετά τον τοκετό. Μπορούν δε, να χορηγηθούν σε οποιοδήποτε ασθενή χωρίς τον κίνδυνο να απορριφθεί από το σώμα του.


«Ο στόχος μου είναι να διασφαλίσω το ότι η επόμενη γενιά θα ζήσει σε έναν κόσμο όπου ο καρκίνος αντιμετωπίζεται όπως το κοινό κρυολόγημα και η φυσική μηχανή του σώματος παραμένει ενδυναμωμένη σε όλη μας τη ζωή», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Χαρίρι.

Ο νέος στόχος της Celularity είναι να κάνει τα 100 τα νέα 60. Ομως για ποιούς; Την εταιρεία χρηματοδοτούν πλούσιοι, ανάμεσά τους οι Λάρι Ελισον, συνιδρυτής της Oracle, ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν ένας εκ των ιδρυτών της Google, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon. and Sergey Brin (founders of Google), Jeff Bezos (founder of Amazon), and Peter Thiel, cofounder of PayPal and Palantir Technologies.


Το startup λαμβάνει ανθρώπινους πλακούντες μέσω δωρεών. Στην Αμερική, αν και ορισμένα ζευγάρια επιλέγουν να διατηρήσουν τον πλακούντα μετά τον τοκετό, περίπου τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπινοι πλακούντες πετιούνται στα σκουπίδια ετησίως από τα νοσοκομεία.

 

πηγη euronews.gr

 

-------------------

Διαβάστε από το αρχείο του Lesvosnews.net 09/09/2012

 

Ένας αισιόδοξος Έλληνας- Το παιδί θαύμα από τη Μυτιλήνη

 

Στα όνειρα του Χαράλαμπου Διαμαντή δεν υπήρχε ούτε μια σπιθαμή χώρου για το μικρό καφενείο του πατέρα του στη Μυτιλήνη. Εκείνος ήθελε να φύγει από το νησί και να γίνει γιατρός. Στα 18 του πήγε στην Αθήνα, σπούδασε ιατρική και γύρισε πίσω μόνο για να ερωτευτεί την Τούλα, μια έφηβη Μυτιληνιά, η οποία τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Αμερική. Ο Χαράλαμπος ακολούθησε τη γυναίκα του, συνέχισε να σπουδάζει και σύντομα έγινε ένας από τους καλύτερους γυναικολόγους της Νέας Υόρκης.
 
 
Το Μάιο του 1961 η Τούλα έφερε στον κόσμο ένα αγόρι, τον Πίτερ, και δύο χρόνια αργότερα τη Μαρκέλλα. Από το δημοτικό ακόμα ο γιος δείχνει την κλίση του στα μαθηματικά, στη φυσική και στη βιολογία. Στα 11 δίνει τις πρώτες του διαστημικές διαλέξεις στο σαλόνι του σπιτιού του μπροστά σε φίλους και συγγενείς, ενώ με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του σχολείου αναπληρώνει τον καθηγητή του μια εποχή που εκείνος χρειάστηκε να λείψει. Είναι μόλις 12 χρονών όταν κερδίζει το πρώτο βραβείο για την κατασκευή συστήματος ταυτόχρονης εκτόξευσης τριών πυραύλων.
 
Ο Πίτερ Διαμαντής καταχωρίζεται ως «παιδί-θαύμα», τελειώνει το σχολείο και σπουδάζει βιολογία και φυσική στο MIT. Αποφοιτά και συνεχίζει με ιατρική στο Χάρβαρντ, αφού μαθαίνει πως στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA ένας γιατρός έχει περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί. Μέχρι τη δεύτερη αποφοίτησή του ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας έχει ιδρύσει ένα διαστημικό σύλλογο φοιτητών, ένα ίδρυμα προώθησης προγραμμάτων για την ανάπτυξη του διαστήματος, ενώ παράλληλα διευθύνει το International Space University του Στρασβούργου, δραστηριότητες τις οποίες μεταξύ άλλων διατηρεί μέχρι σήμερα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Μοιράσου το άρθρο!