Επιστήμη - Τεχνολογία

01/03/2024 - 16:21

Κατά 90% θα έχουμε ένα κυριολεκτικά καυτό 2024

Πιθανότητα 90% να καταγραφεί η υψηλότερη από ποτέ παγκόσμια μέση επιφανειακή θερμοκρασία εδάφους ως τον Ιούνιο του 2024 λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο δείχνει νέα μελέτη.

Ορισμένες περιοχές του πλανήτη – όπως ο Κόλπος της Βεγγάλης, οι Φιλιππίνες και η Καραϊβική – πιθανότατα θα καταγράψουν θερμοκρασίες- ρεκόρ του επιφανειακού αέρα ως τον Ιούνιο του 2024 εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο.

Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη που βασίστηκε σε μοντέλα πρόβλεψης και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports». Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι υπάρχει 90% πιθανότητα να βιώσει ο πλανήτης την υψηλότερη από ποτέ μέση επιφανειακή θερμοκρασία εδάφους κατά την ίδια περίοδο με βάση ένα μέτριο ως ισχυρό σενάριο για την εξέλιξη του Ελ Νίνιο.

Τι είναι το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνια

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο – Νότια Ταλάντωση (El Niño – Southern Oscillation – ENSO) αφορά μια περιοχή του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού, όπου παρατηρούνται ανά μερικά χρόνια διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας με αποτέλεσμα να προκαλείται εναλλαγή κατά διαστήματα μεταξύ θερμών και ψυχρών φάσεων.

Οι αληγείς άνεμοι (άνεμοι που περιβάλλουν τη Γη κοντά στον Ισημερινό) είναι ο παράγοντας ώστε να ξεκινήσει ή να σταματήσει μια φάση, καθώς επηρεάζουν τη ροή των ωκεάνιων ρευμάτων, αναμειγνύοντας παράλληλα τα θερμά ή ψυχρά ύδατα της επιφάνειας του ωκεανού.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι αληγείς άνεμοι σπρώχνουν τα νερά του τροπικού Ειρηνικού προς τα δυτικά (ΝΟΑΑ)

Τόσο στη θερμή φάση του (ονομάζεται El Niño- το μικρό αγόρι, το βρέφος που έχει λάβει το όνομά του από τους ψαράδες του Περού παραπέμποντας στον Χριστό καθώς το φαινόμενο ξεκινά συνήθως να εμφανίζεται κοντά στα Χριστούγεννα) όσο και στην ψυχρή φάση του (La Niña),  το φαινόμενο αυτό επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες οδηγώντας σε μια επιταχυνόμενη αύξηση στην ετήσια παγκόσμια μέση επιφανειακή θερμοκρασία του εδάφους. Ακόμη και μια μικρή αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας του εδάφους συνδέεται στενά με σημαντική αύξηση στη θερμοκρασία του αέρα.

Στη φάση του Ελ Νόνιο, τα επιφανειακά νερά του τροπικού Ειρηνικού κινούνται προς τα ανατολικά (NOAA)

Οι «καυτές» προβλέψεις

Ο Κονγκγουέν Ζου από την Κινεζική Ακαδημία Μετεωρολογικών Επιστημών στο Πεκίνο και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στη νέα μελέτη, ότι σε ένα ήπιο σενάριο, ο Κόλπος της Βεγγάλης και οι Φιλιππίνες προβλέπεται να καταγράψουν θερμοκρασίες-ρεκόρ του επιφανειακού αέρα ως τον Ιούνιο του 2024.

Σε περίπτωση που το φαινόμενο θα είναι ισχυρό, με βάση τα μοντέλα των ερευνητών, η Καραϊβική, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας και περιοχές του Αμαζονίου και της Αλάσκας προβλέπεται επίσης να καταγράψουν ρεκόρ επιφανειακής θερμοκρασίας αέρα.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν επίσης να προβλέψουν την επίδραση του Ελ Νίνιο στην παγκόσμια μέση επιφανειακή θερμοκρασία του εδάφους κατά την ίδια περίοδο και είδαν ότι αν το φαινόμενο είναι μέτριας ως μεγάλης βαρύτητας υπάρχει 90% πιθανότητα η θερμοκρασία να σπάσει τα ιστορικά ρεκόρ.

Συγκεκριμένα στο μέτριο σενάριο οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία του εδάφους για την περίοδο 2023-2024 αναμένεται να είναι 1,03-1,10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1951-1980 που χρησιμοποιήθηκε ως χρονικό σημείο αναφοράς και σύγκρισης στη μελέτη ενώ για το ισχυρό σενάριο η εκτίμηση έδειξε 1,06 ως 1,20 βαθμούς Κελσίου επάνω από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1951-1980.

Κίνδυνος ακραίων κλιματικών φαινομένων

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ότι οι πολύ υψηλές προβλεπόμενες θερμοκρασίες της επόμενης περιόδου αναμένεται να θα θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητα διαφορετικών περιοχών να αντεπεξέρχονται στις συνθήκες της υπερβολικής ζέστης.

Σημείωσαν επίσης ότι οι υψηλές επιφανειακές θερμοκρασίες του αέρα μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων για ακραία κλιματικά φαινόμενα όπως είναι οι πυρκαγιές, οι τροπικοί κυκλώνες και οι καύσωνες, ιδίως σε ωκεάνιες και παράκτιες περιοχές όπου οι υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών μπορούν να οδηγήσουν σε ακραία φαινόμενα για μεγάλες χρονικές περιόδους.

 

in.gr

Μοιράσου το άρθρο!