Επιστήμη - Τεχνολογία

29/06/2017 - 06:52

Εκτοξεύθηκε τα μεσάνυχτα ο Hellas Sat 3 (βίντεο)

&n

bsp;

Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, με το όνομα HELLAS SAT 3 και τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου, εκτοξεύθηκε ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης από το ευρωπαϊκό κέντρο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Στο διαστημικό κέντρο βρίσκεται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος, το βράδυ της Τρίτης, παρακολούθησε την πολύπλοκη διαδικασία «roll out» του πυραύλου ARIANE 5 ECA, που μετέφερε τον δορυφόρο από τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας Thales Alenia Space, στο ανατολικό άκρο της Γαλλικής Ριβιέρας στη Νίκαια.
Μετά τους κατάλληλους ελιγμούς, ο δορυφόρος αναμένεται να τεθεί στην τελική γεωστατική τροχιά του περίπου πέντε μέρες μετά την εκτόξευσή του, οπότε πλέον θα έχουν αναπτυχθεί οι τέσσερις κεραίες του (μία για τον Hellas-Sat 3 και τρεις για τον Inmarsat).


«Μετά από πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, αξιοποιεί το διεθνές γεωπολιτικό της εκτόπισμα, τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που δίνει η δορυφορική και διαστημική τεχνολογία» αναφέρει στο μήνυμα του ο Ν. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή εξέλιξη είναι ένα σαφές σήμα και προς τη διεθνή κοινότητα και προς το εσωτερικό της χώρας, ότι η Ελλάδα ανακάμπτει σε όλα τα επίπεδα.
Με τη συγκρότηση της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, θα είμαστε σε θέση στρατηγικού σχεδιασμού ώστε «να προσελκύσουμε ξανά τα λαμπρά ελληνικά μυαλά, τα οποία εργάζονται, στο εξωτερικό και να αποδώσουμε στη χώρα μας αυτό που δικαιούται και αυτό που της αξίζει», πρόσθεσε ο Νίκος Παππάς διευκρινίζοντας ότι οι νέες δυνατότητες αφορούν επίσης:
Την εξυπηρέτηση αμυντικών θεμάτων, την πρόληψη καιρικών φαινομένων, τον έλεγχο συνόρων και ακόμα, την παρακολούθηση πυρκαγιών.
Με τον νέο δορυφόρο, επισήμανε ο κ. Παππάς, ενισχύεται η τροχιακή θέση της Ελλάδας, γιατί θα υπάρξουν περισσότερες κεραίες στον κόσμο, που θα στραφούν στη θέση 39 μοίρες.
Τα στοιχεία του δορυφόρου:
Ο νέος δορυφόρος, έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου
Κατασκευάσθηκε στη Γαλλία από τη γαλλo-ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space, με αναμενόμενη
διάρκεια ζωής 16,5 έτη, μήκος 7,5 μέτρα
και  βάρος 5,8 τόνων.
Είναι τοποθετημένος σε  ειδικό κουβούκλιο και στην κορυφή ενός από τους ισχυρότερους πυραύλους εκτόξευσης, του ευρωπαϊκού πύραυλου Arianne 5.
Προγραμματίζεται να σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.
Στην αντίθετη πλευρά του δορυφόρου, οι θερμοκρασίες είναι της τάξης των  -75 βαθμών Κελσίου.
Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος  όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας -Λεμεσού
Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3 αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, απαιτεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ.
Με τους 47 αναμεταδότες του, ο δορυφόρος θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών , στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Hellas-Sat  με έδρα την Κύπρο,  αποτελεί πλέον θυγατρική της αραβικής Arabsat. Ο δορυφόρος θα είναι συμπληρωματικός και του επίγειου δικτύου Immarsat.

 

πηγή: ΑΠΕ /ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο!