Επιστήμη - Τεχνολογία

30/08/2023 - 12:51

Νέο καινοτόμο γιαούρτι από τη Λέσβο και την εταιρεία "Μυστακέλλη’’ : ενσωματώνει μεγάλη ποσότητα προβιοτικών κυττάρων

Με επιτυχία η ‘’Γαλακτοκομικά Μυστακέλλη’’ ολοκλήρωσε διετές πρόγραμμα καινοτομίας στα πλαίσια σχετικού επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Στόχος της προσπάθειας ήταν η ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και η παραγωγή προβιοτικού παραδοσιακού γιαουρτιού, με προσαυξημένη θετική επίδραση στην υγεία του καταναλωτή.

 

Για το σκοπό αυτό, ανάμεσα σε 47 στελέχη οξυγαλακτικών βακτηρίων που απομονώθηκαν και μελετήθηκαν από το πρόβειο γάλα, επιλέχθηκε ένα συγκεκριμένο στέλεχος (Lacticaseibacillus rhamnosus 708 ή LR708), το οποίο χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική καλλιέργεια. Μεταξύ των θετικών προβιοτικών ιδιοτήτων του LR708 είναι η ισχυρή αντιμικροβιακή  του δράση έναντι παθογόνων μικροοργανισμών, η ανθεκτικότητα του σε αντιβιοτικά, η αντοχή του σε χαμηλό pH, η υψηλή πληθυσμιακή διατήρησή του καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του γιαουρτιού και η εξαιρετική ικανότητα επιβίωσής του κατά τη γαστρεντερική πέψη.

δ

Αποτέλεσμα της καινοτόμου αυτής προσπάθειας της ‘’Μυστακέλλη’’ ήταν η παραγωγή ενός νέου προβιοτικού γιαουρτιού που ενσωματώνει μεγάλη ποσότητα προβιοτικών κυττάρων (ευεργετικών μικροοργανισμών) εξαιρετικά ωφέλιμων στον οργανισμό του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα του νέου προβιοτικού γιαουρτιού, καθώς και μείωση της ολικής χοληστερόλης στον οργανισμό του καταναλωτή, σε αντίθεση με την αύξηση που επιφέρει η κατανάλωση του συμβατικού γιαουρτιού. Ταυτόχρονα, διατηρούνται αναλλοίωτα τα μοναδικά θρεπτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, το άρωμα η δομή και η γεύση του εξαιρετικού πρόβειου γιαουρτιού ‘’Μυστακέλλη’’.

Μοιράσου το άρθρο!